Radomir Lazović i Biljana Đorđević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zeleno-levi front (ZLF) osudio je danas zabranu festivala "Mirdita, dobar dan" i tom prilikom je ocenio da je ova zabrana "suštinski pokušaj ućutkivanja disidentskih glasova". Ova politička organizacija zahteva povlačenje "sramne odluke" o zabrani.

ZLF je naveo da festival „Mirdita, dobar dan“ promoviše mir i kulturnu razmenu između Srbije i Kosova.

„Odluka o ukidanju festivala koji služi kao most između zajednica, od suštinskog je značaja za podsticanje dijaloga i razumevanja, posebno u regionu koji se još uvek oporavlja od prošlih sukoba, doneta je od strane MUP-a zbog opasnosti od ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, kao i opasnosti od narušavanja javnog reda i mira. Neshvatljivo je da 25 godina nakon sukoba, Srbija i dalje nije u stanju da prihvati progresivne ideje tolerancije za diskusiju, debatu i različita mišljenja. Ova zabrana je suštinski pokušaj ućutkivanja disidentskih glasova, koji su kroz istoriju najviše dolazili iz oblasti umetnosti i kulture, glasova koji su ključni za društveni napredak i pomirenje“, naveo je Zeleno-levi front u saopštenju.

„Nesposobnost srpske vlade da rešava pitanje Kosova i zaštiti i obezbedi srpsko stanovništvo na Kosovu, ovim činom se manifestuje u patetičnoj zabrani festivala koji okuplja umetnike. Ova akcija je tužan pokazatelj vladine nesposobnosti da se konstruktivno suoči sa izazovima, umesto kojih bira gušenje kulturnog izraza i dijaloga“, dodao je Zeleno-levi front.

Ova politička organizacija zahteva omogućavanje održavanje festivala „Mirdita, dobar dan“ i garantovanje bezbednosti svih učesnika i posetilaca.

Podsetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je ranije danas da je donelo naredbu da se prekine javno okupljanje „Mirdita, dobar dan“.

Neposredno pre toga ispred Dorćol placa, gde je trebalo da se održi festival, okupilo se oko pedeset muškaraca koji su sprečavali ulazak u ovaj prostor.

***
BONUS VIDEO – Skup desničara ispred „Dorćol Platza“: Došli zbog festivala „Mirdita – dobar dan“ i uzvikuju parole posvećene Ratku Mladiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare