Emanuel Žiofre Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, komentarišući izveštaj ODIHR-a o decembarskim izborima u našoj zemlji, kaže za Nova.rs da je izbornim uslovima potrebno opipljivo poboljšanje, a da njihove preporuke za cilj imaju vraćanje poverenja u sistem.

„Ključna poruka u izveštaju ODIHR-a, prema mom mišljenju, je da izborni okvir zahteva vidljivo poboljšanje. Rerofme su neophodne, zato i postoje preporuke ODIHR-a. Sada je važno da se te preporuke implementiraju što pre je moguće. Mi podržavamo implementaciju i naravno pozdravljamo što Vlada pokazuje nameru da radi na tome“, kaže Žiofre za naš portal.

PROČITAJTE JOŠ

On ističe da je važno da građani imaju poverenje u sistem.

„Mislim da je u ovoj priči važno je to što su izbori proces koji nameće unutrašnja politika koja mora da zadovolji određene međunarodne standarde i evropske protokole, ali na kraju dana, mora da postoji poverenje u sistem. To je nešto čemu teži svaka država – da stvori poverenje u sistem“, kaže Žiofre i dodaje da je upravo tu „ciljaju“ preporuke ODIHR-a, da se u Srbiji povrati to poverenje.

Podsećamo, posmatračka misija ODIHR-a, kao i poslanici Evropskog parlamenta ocenili su da su izbori 17. decembra protekli uz veliki broj nepravilnosti, te je potrebno raditi na promenama izbornih uslova.

ODIHR je izneo 25 preporuka koje bi trebalo usvojiti kako bi se ukinula funkcionerska kampanja, otvorili mediji i “pročistio” birački spisak do narednih izbora, koje je u Beogradu vlast najavila već za april.

Inače, Žiofre je jedan od učesnika ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma, a govorio je na panelu tokom kojeg se diskutovalo o proširenju Evropske unije i budućnosti Srbije u tom pogledu.

BONUS VIDEO Draža Petrović: Izbori 28. aprila – nova izborna manipulacija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar