Foto:AP Photo/Visar Kryeziu

Srpska stranka Zavetnici, Srpski pokret Dveri i Pokret za odbranu Kosova i Metohije u zajedničkom saopštenju izrazili su ozbiljnu zabrinutost za bezbednost Srba nakon najnovije eskalacije nasilja na severu Kosova.

„Predstavnici lažne države Kosovo na čelu sa Aljbinom Kurtijem već dugo i kontinuirano vrše napade na Srbe u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova – Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. U prilog tome govore informacije sa terena da su separatističke institucije u Prištini ove četiri opštine proglasile ‘zonom antiterorističke operacije’. Očito je da na taj način žele da izvrše nove represije nad Srbima, da ih hapse, maltretiraju i izvrše etničko čišćenje“, navodi se u saopštenju.

Srpski pokret Dveri, Srpska stranka Zavetnici i Pokret za odbranu KiM zahtevaju od državnih vlasti da iznova zatraže povratak pripadnika srpskih vojnih i bezbednosnih snaga na KiM, što omogućava Rezolucija 1244 SB UN.

„Postavljamo pitanje Vladi Srbije: imate li bilo kakav plan za zaštitu srpskog stanovništva, koje je svakodnevno izloženo brutalnoj represiji albanskih separatista? Ponavljamo zahtev za hitnom, vanrednom sednicom skupštinskog odbora za KiM i posebnom sednicom Narodne skupštine na temu bezbednosne situacije na Kosovu“, navodi se u saopštenju.

Opširnije o dešavanjima na severu Kosova čitajte u našem blogu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar