Predsednik Aleksandar Vučić dva puta u tri dana u Čačku, poluprazna hala na mitingu SNS i "ribanje" gradonačenika Miluna Todorovića zbog slabe podrške: ovako trenutno izgleda Čačak pred lokalne izbore 2. juna. Opozicionari su svesni da naprednjačka “krvna slika” nije dobra, da je podrška manja nego u drugim mestima, pa zbog toga predsednik mora da učestvuje u kampanji i gasi "požar" koji su očigledno lokalni funkcioneri "zapalili".

Iako je predsednik Aleksandar Vučić najavio da će u kampanji posetiti samo Niš i Novi Sad, očigledno su ga informacije sa terena naterale da u svoj rokovnik sa rasporedom doda Čačak, i to dvaput.

U gradu na Moravi će se se u nedelju održati lokalni izbori, a sudeći prema svim informacijama, naprednjaci nisu zadovoljni svojim rejtinom i podrškom na terenu.

To se najbolje videlo na stranačkom mitingu u sukobu, kada su kamere zabeležile da je hala bila poluprazna. Naprednjaci nisu navikli da na mitinzima nema gužve i da uprkos autobuscima i organizovanom prevozu nema prepunu halu, a upravo to im se desilo u subotu. Na mitingu SNS bilo je prema svim procenama oko 3.000 ljudi, iako je bilo najavljeno da će predsednika pozdraviti nešto više od 6.500.

Čačak skup SNS

Odmah nakon toga reagovao je prvi operativac stranke i ministar za javna ulaganja Darko Glišić, koji je pozvao na “raport” kandidata za gradonačelnika Miluna Todorović i poručio mu da mu je ovo poslednja opomena.

Kako portal Nova.rs saznaje Todoroviću je saopšteno da ukoliko lista „Aleksandar Vučić – Čačak sutra“ ne bude osvojila 55 odsto na predstojećim izborima, on neće biti gradonačelnik već će to mesto popuniti neko drugi.

Milun Todorović Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Takođe, prema našim saznanjima, prema poslednjim istraživanjima rejting te liste u Čačku iznosi deset procenata manje, odnosno 45 odsto.

Da se situacija u Čačku ne smiruje, niti da je poverenje u Todorovića bezrezervno potvrđuje i to što je u kampanju dodatno morao da se uključi i najmoćniji član stranke Aleksandar Vučić. Posle subote, on je u u utorak postavio kamen temeljac za gradnju nove fabrike, što je neretko radio i u prethodnim izbornim ciklusima širom Srbije.

Ako se uzme u obzir da predsednik često priča da ima veoma zgusnut raspored i da ne planira da učestvuje u kampanji, očigledno da posete Čačku potvrđuju da ne funkcioniše sve kako bi vrh SNS želeo.

Milun Todorović i Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Otuda polaganje kamena temeljca za fabriku koja je dogovorena pre godinu i po dana i dolazak kompletne naprednjačka svite u gradu kraj Morave.

Vučić je na svečanoj ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju fabrike kompanije PWO grupa u Čačku istakao da je ekonomska saradnja Srbije i Nemačke skoro savršena.

Najavio je da će u Čačku biti izgrađen trening centar vredan ukupno 2,5 miliona evra, namenjen deci i mladima iz Čačka, koji će imati osiguranu budućnost u tom gradu.

PROČITAJTE JOŠ:

Opoziciji jasno kakvi „vetrovi duvaju“

Boško Obradović, dosadašnji lider Dveri koji se nakon decembarskih izbora vratio u Čačak, tvrdi da Vučićev dolazak dva puta u tri dana najbolje govori koliko naprednjaci loše stoje u ovom gradu.

“Ako neko ima relevantna istraživanja javnog mnjenja i prati ih na dnevnom nivou, to je Vučić, tako da se ovi njegovi naprasni učestali dolasci u Čačak ne mogu drugačije objasniti sem kao očajnički pokušaj spasavanja posrnulog rejtinga SNS u našem gradu. Očito je Čačak jedan od nekoliko gradova gde 2. juna može da padne naprednjačka vlast”, poručuje Obradović za Novu.

Boško Obradović Foto:Fonet/Milica Vučković

Napominje da je to bilo vidljivo još pre šest meseci na republičkim izborima, kada su SNS i SPS osvojili manje od 50 odsto glasova.

“Sada kada podrška naprednjacima i njihovim satelitima dodatno pada, upalio se crveni alarm u centrali SNS i vrši se ogroman pritisak na Miluna Todorovića i Krsta Janjuševića da moraju na silu da pobede u Čačku kako znaju i umeju. Ono što zabrinjava jeste pojava velikog broja fantomskih poziva za glasanje na adresama širom Čačka gde niko iz komšiluka te ljude ne poznaje. Ako vladajuća stranka planira nekakvu novu, čačansku Arenu, bolje da na vreme odustanu jer im to u Čačku neće proći”, zaključuje Obradović.

Sreten Belošević iz Narodnog pokreta Srbije koji na izborima učestvuje u okviru koalicije „Čačak protiv nasilja i Novi DSS“ tvrdi da su aktivnosti naprednjaka poslednjih dana nezabeležene.

Foto: Printscreen

“Činjenica je da su njihove aktivnosti podignute na najviši nivo, definitivno je u pitanju krizni PR i jasno je da imaju istraživanja koja pokazuju da je nešto loše po njih. Očigledno sa svojom listom moraju da pređu 50 odsto, što im je definitivno problematično pa pribegavaju ovakvim postupcima”, objašnjava Belošević za Novu.

Prema rečima sagovornika Nove, ogromne su nesuglasice među lokalnim naprednjacima, što otvara prostor za sumnje oko izbornog rezultata.

“Videli smo juče i prekjuče puno mobilnih ekipa koji idu sa spiskovima, desetine bilborda su po Čačku i jasno je da imaju problem. To građanima treba da da uverenje da izađu na izbore i da ih pobedimo”, zaključuje Belošević.

BONUS VIDEO: U izbornoj trci u Čačku i dobro poznata lica – Boško Obradović i Velimir Ilić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare