Foto: Printscreen/Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku da se vode intenzivni razgovori sa međunaronim predstavnicima o KiM zbog poslednjih događaja u južnoj srpskoj pokrajini, odnosno zbog novog hapšenja trojice Srba. Srbija preduzima sve što je u njenoj moći i želimo da iskoristimo sva politička sredstva u zaštiti interesa srpskog naroda, rekao je Vučić koji se nalazi u Njujorku na zasednju Generalne Skupštine UN.

„Zbog hapšenja Elezovića, Milovića i Kostića i sada je sasvim jasno da posle pretnje da će Srbi da pate i plate, Kurti je krenuo u jednu od poslednjih operacija u široj akciji etiničkog čisćenja srpskog naroda sa KiM“, rekao je Vučić novinarima. Preuzimamo sve što je u našoj moći i želimo da iskoristimo sva diplomatska sredstva i sva politička sredstva, poručio je Vučić.

On je potvrdio da će tražiti sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN.

„Sagledavamo sve mogućnosti, svakako ćemo tražiti, videćemo koji će dan biti sednica. Pa čak i da neće da nam dozvole, neko mora da nam objasni, jer smo siti te dvostrane krivice. Očigledno je ko je ovde kriv, jasno je to i onima koji podržavaju takvo ponašanje Kurtija, više ne mogu da se kriju iza toga. Razgovarao sam i sa Vučevićem i Mojsilovićem“, rekao je Vučić.

On je najavio da će se sutra posle 17 časova po našem vremenu obratiti Generalnoj skupštini UN i da će govoriti činjenice koje se, uveren je, mnogima neće dopasti.

„Svi se pozivaju na principe, a koriste ih u skladu sa svojim potrebama. A da mi danas govorite kako je teritorijalni integritet i suverenitet jedne zemlje najvažniji, a nemate principe kada se ruši teritorijalni integritet Srbije. Mi tražimo da kako se to poštuje u Ukrajini, da se poštuje i kod nas, a to je teritorijalni integritet Republike Srbije. Biće interesantno, ja sam uzeo i izvadio od prethodna dva dana sve što su govorili, od predsednika Bajdena koji je imao veoma dobar govor, usaglasio bih se s njim, samo da nije imao drugu praksu kada je reč o Srbiji. Hoće li za nas biti kasno ili ne to je već drugo pitanje, a možete da vidite da i oni sa zapada i oni sa istoka, dižu glavu i počinju međusobno da se ujedinjuju i da traže svoje mesto pod suncem. To je jedan bespovratni proces“, naveo je Vučić.

Kaže da Srbija želi da sarađuje sa svima.

„Samo tražimo da nam se obraćate sa poštovanjem, da nam ne vređate inteligenciju, da nam ne govorite o jednim principima za Ukrajinu, a potpuno drugačijim za Srbiju, jednim za Kurtija i Prištinu, a sasvim suprotinim za Beograd. i To ćemod a tražimo hrabro i odlučno i u tome niko ne može da nas spreči. To je jedna borba iz koje oni ne mogu da izađu kao pobednici. Borba će biti duga, ne laka, ali sam siguran da će slobodarski svet da pobedi“, naglasio je predsednik Srbije.

Istakao je da Srbija jeste mala, da se trudi da sarađuje sa svima, ali da kada je računanje na nekoga u pitanju, da ćemo uvek moći da računamo isključivo samo na sebe.

„Zato nam je potrebna jaka vojska i jaka ekonomija.  Naša vojska je mnogo jača, a biće još jača. Ulažemo mnogo i nastavićemo da ulažemo i da kupujemo. Mnogo očekujem od posete Republici Kini. To će za mene da bude jedna od tri najznačajnije posete u karijeri“, rekao je Vučić, dodajući da se ta poseta očekuje oko 16,, 17. oktobra.

Vučić je rekao i da se ne plaši izbora već situacije na Kosovu i Metohiji.

„Posvećeni smo što se zbiva na KiM i poseti NR Kini koja je od presudnog ekoniomskog i političkog značaja. Treba da vidimo na koga i do koje mere možemo da računamo od evrosplkih parnera jer voo već postaje takav bezobrazluk što Kurti radi, a niko ne reaguje“, rekao je Vučić.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare