U psihologiji postoji termin koji se naziva “fenomen položaja bicikliste” kojim se opisuje ponašanje osobe koja je ponizna pred jakima i moćnima (saginje se od struka nagore), dok, s druge strane, ponižava slabe i nemoćne (gazi od struka nadole). U Srbiji je ovaj sindrom prisutan gotovo na svakom mestu, a u javnosti je najčešće primetan kod političara koji su na vlasti. Apsolutni šampion u ovoj disciplini dakako je predsednik Aleksandar Vučić koji je, s jedne strane, apsolutni gospodar u sopostvenoj zemlji gde gazi sve koji su ispod njega, dok, s druge strane, "podvija rep" pred predstavnicima međunarodne zajednice, kojima ne sme prigovori kad ga izvrnu ruglu.

Za predsednika Srbije Aleksandra Vučića može se reći da ima minimum dva lica – jedno za domaću javnost, drugo za međunarodnu i predstavnike diplomatskog kora. I dok nas preko medija svakodnevno obasipa sa pričama kako je “oštro, otvoreno i bez uvijanja” sasuo sve u facu predstavnicima „velikih sila“, u realnosti taj prizor izgleda značajno drugačije, pa tako Vučića viđamo kako sedi “na hoklici” u Beloj kući, u publici (umesto u zvanicima) u Parizu za vreme proslave Dana pobede u Prvom svetskom ratu, usamljenog kako luta po Pragu ili kako gleda u leđa liderima Zapadnog Balkana u Davosu.

Pročitajte još...

Fotografija predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa panela o Zapadnom Balkanu iz Davosa izazvala je pretohdnog dana brojne reakcije na društvenim mrežama zbog toga što je Vučić sedeo izdvojeno od svih lidera.

Za sada je nepoznato kako je došlo do ovakvog rasporeda sedenja, da li je predsednik Srbije sam hteo da bude izdvojen, ili je ostao bez stolice u redu gde su i svi drugi.

U izjavi za medije, objašnjavajući tužnu sliku koja ubrzo postala viralna na društvenim mrežama, Vučić je rekao da su ga molili da sedne u prvi red, ali da on to nije hteo.

„Tamo sam birao sam gde ću da sednem, i iako su me tri puta molili da dođem u prvi red, ja to nisam želeo. Ali to je jedna od stvari koja mi je zabavna. Kada imate teške razgovore, i kada razmišljate o tome, za mene je to deo dobre zabave. Zašto? Pa kada vidite da politički protivnici nemaju ništa da kažu o vašem radu, rezultatima, znanju jezika, onda misle da su se dočepali nečega, misleći da su svi površni kao i oni“, rekao je Vučić.

Foto: BETAPHOTO/Kabinet predsednika Severne Makedonije

Dodao je da nije btino gde je seo.

„To nije suština i da ćete učitelju da se dopadnete, ako sedite u prvom redu – već je pitanje vašeg znanja“, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da nije „jadnik, bednik i nesrećnik“ koga treba žailti.

„Smeta vam snažna Srbija i to što nisam deo čopora i što neću da govorim da su neki lideri ludaci. Ovde je popularno da se kaže da je Putin ludak, ovaj i onaj, ja da učestvujem u tome neću“, kazao je Vučić.

U razgovoru za Nova.rs, istoričar i bivši ambasador Milan St. Protić osvrnuo se na ovaj događaj, rekavši da aktuelna vlast sebe, u ime Srbije, doživljava kao strano tkivo među državama i državnicima iz susedstva.

“To mi ne znamo. Kako god da je, to govori samo o tome da Srbija nije uspela, za sve ove decenije od raspada Jugoslavije, da unormali svoje odnose sa susedima, odnosno sa državama koje su nastale posle rapsada Jugoslavije. Zbog toga ova vlast sebe, u ime Srbije, doživljava strano tkivo među svim tim državama i državnicima iz susedstva. To svakako nije dobro za Srbiju, jer čak i da ste u pravu, a niste, nije dobro da svi budu na jednoj strani, a vi da budete na suprotnoj”, objašnjava Protić.

Beograd Milan St. Protić, istoričar, biviš političar, knjiga, Roman o poraženima, intervju
Milan St. Protić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Osvrnuvši se se na izjave predsednika, koji je rekao da “nije hteo da bude deo čopora”, naš sagovornik navodi da takva izjava govori mnogo o politici koju vodi Srbija.

“On je oličenje te politike. Ako uzmete po kojim sve merilima je Srbija drugačija nego svi ostali, biće vam jasno zašto je to tako. Od toga da ona vodi politiku prema ratu u Ukrajini drugačiju nego što čine svi drugi, pa do toga da unutrašnji poredak u Srbiji daleko odudara od onoga što su evropska dostignuća i principi. Čak i ovde u regionu Srbija prednjači u tome koliko je daleko od istinske demokratije. Čak i jedno Kosovo, na našu sramotu, ima više demokratije nego Srbija i tamo su izbori neizvesniji nego što su ovde. Sve to zajedno kad se uzme, onda je jasno da Srbija tu, nažalost, ne pripada”, kaže Protić

Najtužnija slika iz Praga

Da svetski lideri i ne vole baš da se druže sa Vučićem videlo se i tokom Samita u Pragu, koji je u prorežimskim medijima najvljivan kao događaj na kom će predsednik Srbije “sasuti sve u lice evropskim liderima” i “demonstrirati snagu svojih argumenata” . Umesto sipanja istine brzinom munje, usedila je razočaravajuća realnost.

Foto: Printscreen/Twitterꒌ/Косанчић Иван ꒌ/@Drachenorden1

Demonstracija argumenata, ako je suditi po snimcima iz Praga, na kraju nije prošla onako kako je to očekivao predsednik. Iako za sebe tvrdi da je rado viđen gost i prijatelj svetskih lidera, oni očigledno nisu želeli da se druže sa njim, pa je tako Vučić slobodno vreme, na pauzama između važnih sastanaka, provodio sam.

Ni prijatelj Erdogan, ni „brat“ Orban, ni Makron, ni predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, nisu se setili da pozovu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da im se pridruži.

Po povratku iz Praga, Vučić je prokomentarisao svoj boravak u glavnom gradu Češke, rekavši da su “jadni svi koji ga nazivaju siročem”

„Kad napustite svoju zemlju u 7 ujutru i vratite se u ponoć i pritom nemate ni ručak, ni bilo šta slično, već sve vreme radite i borite se za interese svoje zemlje, onda vam oni kažu da ste tužni kao siroče i da vas niko neće, a vi dobijete čast da govorite na večeri i budete jedan od 10 govornika. Sedeo sam pored nosioca ideje Evropske političke zajednice, a to je Emanuel Makron, francuski predsednik. S jedne strane mu sedi ukrajinski premijer iz jasnih razloga, a s druge sedi predsednik Srbije. A vi na sve to imate to da kažete? Jadni su oni koji te stvari govore“, naveo je Vučić.

U Parizu u publicii, kod Trampa na “hoklici”

A ako odemo u bližu prošlost, videćemo da najpoštovaniji predsednik u novijoj istoriji Srbije, tokom posete Sjedinjenim Američkim Državama, u Beloj kući, deluje kao dete koje čeka da ga strogi nastavnik (Tramp) propita gradivo. Scenama iz Vašingtona podsmevali su se čak i “ruski prijatelji” za koje se govorilo da Srbiju poštuju više nego ikad zahvaljujući čoveku koji se nalazi na njenom čelu.

Foto: FoNet

U pitanju su isti oni prijatelji kod kojih, kad ode u posetu, prema rečima Marka Đurića, predsednik čeka i po sat i po na prijem.

Ako odemo još dalje, videćemo šefa srpske države kako tokom proslave 100 godina od pobede u Prvom svetskom ratu biva u potpunosti skrajnut u poslednji red, zlonamerni bi rekli – u publiku.

Foto: N1

„Nije to imalo veze ni s azbučnim redom, ne znam kako je i ko je poređao, a da pravim skandal tamo, složićete se da nije bilo ni vreme ni mesto“, rekao je Vučić novinarima i dodao da „sumnja šta se tamo desilo, ali o tome ne može da govori javno“.

Očito da je u pomenutim situacijama izostalo Vučićevo čuveno “sipanje svega u lice”, ukoliko je ono ikada i postojalo bilo gde drugde, izuzev na televizijama sa nacionalnim frekvencijama.

BONUS VIDEO „Nisam dobio ni ručak“: Vučić kaže da su jadni svi koji su rekli da je bio tužan kao siroče u Pragu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare