Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je večeras odbacio stav ambasadora SAD u Prištini Džefri Hovenijera (Jeffrey Hovenier) o formiranju, u skladu sa Ustavom Kosova, Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO).

On je u Parizu, za RTS, zapitao i zašto je onda zvanični Beograd o tome (ZSO) pregovarao i pregovara u Briselu.

„Ako je nešto u skladu sa ustavom takozvanog Kosova a što smo mi o tome pregovarali u Briselu i što pregovaramo“, naveo je Vučić.

Kazao je da „to znači da Srbi to (ZSO) mogu još danas da osnuju, ako je u skladu sa Ustavom Kosova“, te da, kako je rekao, „niko to ne može da im zabrani“.

Citirao je, povodom stava ambsadora SAD na Kosovu, staru srpsku poslovicu: „Što je babi milo, to joj se snilo“.

Hovenijer je juče izjavio da postoji hitnost zemalja EU za formiranjem ZSO, te da je nacrt Statuta ZSO pregledan od strane EU i SAD i da je pripremljen kako bi bio u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova.

On je rekao novinarima da SAD kontinuirano naglašavaju da ZSO mora biti u skladu sa sadašnjim Ustavom Kosova i da ne treba tražiti nikakve ustavne promene.

„Očekujem važan razgovor u četiri oka sa Makronom večeras“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je potvrđeno da će večeras u Parizu imati razgovor u četiri oka sa predsednikom Francuske Emauelom Makronom, koji će, kako je ocenio biti „važan“ razgovor za Srbiju.

„U svakom slučaju očekujem dobar, sadržajan važan razgovor za Srbiju“, rekao je Vučić u izjavi za Radio televiziju Srbije (RTS) iz Pariza gde učestvuje na Pariskom mirovnom forumu.

On je rekao da su razgovori sa Makronom uvek „trezveni“, da zna da Makron neće da promeni svoj stav o Kosovu, ali i da francuski predsednik zna šta je to što Srbija neće da promeni.“Gledamo kako da napravimo neke stvari koje su dobre za očuvanje mira i stabilnosti koje ne štete našim vitalnim nacionalnim interesima, a takođe pogoduju i Francuskoj da neće da ima novo žarište i da se stvari polako rešavaju“, rekao je Vučić.

Komentarišući to što neki govore da treba „sutra“ Srbija da uđe u Evropsku uniju Vučić je rekao da niko neće ući u EU „ni ove, ni sledeće ni one tamo godine“, niko sa Zapadnog Balkana, a ni Ukrajina i Moldavija sa šireg istočnoevropskog područja.

On je ukazao da tu ima mnogo drugih poteza između.

Naveo je kao primer to da Srbija bude deo jedinstvenog ekonomskog tržišta, da kamioni iz Srbije dobiju zelenu liniju da prolaze a ne da na svakoj granici gube po 20 sati, da se povežu u regionu da kamioni ne stoje na granicama.

„Dajte da razgovaramo o stvarima koje su pragmatične, koje mogu našim ljudima da olakšaju život, da podignu standard, dok ne dođe taj trenutak kad raspoloženje u Evropi bude drugačije po pitanju evrointegracija, i kada dođe, odlično“, rekao je on.

Ukazao je da sada postoji novi plan rasta koji je predstavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, što će kako je dodao zavisiti od odnosa sa Prištinom i da sve to zna.

Po njegovim rečima sada treba da „guramo svoje da gledamo da budemo na evropskom putu, čuvamo nacionalne interese uvek u svakom trenutku, brinemo o svojim drugim prijateljima tradicionalnim, ne okrećemo leđa u teškom trenutku ali istovremeno gledamo šta možemo da dobijemo izvučemo za Srbiju“.

Rekao je da Srbiju čeka mnogo ugovora sa Francuskom, ukazao da je Francuska spasila aerodrom u Beogradu i da je to najbolji ugovor koji su napravili.

„Imamo mnogo stvari od vojnotehničke saradnje do investicija fabrika da razgovaramo,mnogo se radujem ragzvoru sa predsednikom Francuske“, rekao je Vučić.

Izrazio je nadu da će moći uskoro Makrona da ugosti u Beogradu.

Vučić je ranije danas imao sastanak sa belgijskim premijerom Aleksandrom De Kroom i razgovarao na margini skupa sa regionalnim liderima mnogim ljudima sa afričkog kontinenta sa kojima je razmenio stavove i zahvalio im na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Sa De Kroom, rekao je da je razgovarao o svim važnijim pitanjima, bilateralnim pitanja između Belgije i Srbije, o Kosovu i Metohiji i o tome kako da se nastavi dijalog i šta je to što mislimo da može da se uradi, o izveštaju Evropske komisije.

***

BONUS VIDEO: Vučić u Parizu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar