Kosovo Foto:EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Austrijski diplomata Volfgang Petrič izjavio je da je trenutno na Kosovu "ubedljivo najopasnija kriza" od jednostrano proglašene nezavisnosti 2008. te da stvari mogu lako da izmaknu kontroli i da bude uništeno sve ono što je postignuto u dijalogu Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije (EU) u proteklih deset godina. Ono što nam je sada potrebno jeste novi pokušaj Brisela da vrati dve strane za pregovarački sto, rekao je Petrič za Demostat.

Petrič je nekadašnji specijalni izaslanik Evropske unije za Kosovo i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu. Takođe, učestvovao je u ime EU kao posrednik u pregovorima u Rambujeu, vođenim između delegacija Beograda i Prištine u martu 1999.

Tada su se s jedne strane nalazili Srbi, s druge kosovski Albanci, a posredovali su SAD, Rusija i Unija – Kristofer Hil, Boris Majorski i Petrič.

Foto:Nova

Govoreći o tragičnim događajima koji su se nedavno desili u selu Banjska na severu Kosova on je upozorio da bi konfrontacija samo vratila region unazad.

„Normalizacija je od suštinske važnosti, jer bi se time stvorili preduslovi za ekonomski napredak. To je ono što ljudi žele, siguran sam. Previše je mladih i talentovanih građana koji napuštaju svoje domove kako bi emigrirali u mirnije zemlje, poput Austrije, Nemačke i Švajcarske. Ali, Evropa želi da vidi prosperitet, a ne konflikt u državama bivše Jugoslavije. Gotova je era ratova. Sada nam je potrebno da ponovo izgradimo ekonomiju i da garantujemo bolji život građanima“, rekao je Petrič za Demostat.

Volfgang Petrič Foto: Solum, Stian Lysberg / AFP / Profimedia

Potvrdno je odgovorio na pitanje strahuje li da bi porast tenzija na Kosovu mogao da preraste u oružani konflikt.

„Prisutna je takva opasnost, ali Brisel i Vašington su spremni da spreče bilo kakvu eskalaciju. Ne smemo se vratiti na ratove iz prošlosti“, naglasio je on.

Foto:Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Upitan ko je kriv za pogoršanje bezbednosne situacije na Kosovu, Petrič je rekao da u bilo kakvim tenzijama „uvek postoje dve strane“.

„Ja ovo gledam kao spoljni posmatrač i moram da kažem da EU treba da deluje odlučnije i da ne dozvoli dalje pogoršanje bezbednosne situacije“, naveo je on i dodao da međunarodna zajednica, naročito EU i SAD, moraju da prinude obe strane da se vrate dijalogu.

Krajnje je vreme, rekao je, da se sprovede dogovoreno u Briselu i na Ohridu.

Aljbin Kurti, Miroslav Lajčak, Žozep Borelj i Aleksandar Vučić Foto: EEAS

„Nemačko-francuski predlog je i dalje najbolja mapa puta za smirivanje tenzija. Nadam se da će se Pariz i Berlin vratiti svojoj ulozi aktivnog podržavanja EU u njenim naporima da normalizuje odnose Beograda i Prištine. Ne postoji nijedan drugi plan koji bi bio uspešan“, tvrdi Petrič.

Upitan da li bi međunarodni akteri, poput Rusije i Turske, mogli da iskoriste aktuelne tenzije na Kosovu zarad sopstvene koristi, Volfgang Petrič ocenjuje da uvek postoji opasnost da spoljni akteri upotrebe svoje tehnike kvarenja kako bi ostvarili političke poene.

„To mora da bude prekinuto jer ide na štetu i Srbije i Kosova. Region Zapadnog Balkana mora da postane deo Evropske unije, to je odavno trebalo da se desi. Ono što nam je potrebno jeste da se ponovo fokusiramo na evropsku politiku procesa proširenja na ceo ovaj region. Samo u Evropskoj uniji biće više ekonomskih i društvenih koristi za građane“, rekao je Petrič.

BONUS VIDEO Koje su moguće kazne za Srbiju zbog Banjske?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare