Foto:Tamara Marković/Nova.rs/EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Vladika Grigorije danas je podelio na društvenim mrežama sliku ubijenog lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", Olivera Ivanovića, uz pitanje "da li je sada jasnije zašto je on ubijen".

„Da li je sada jasnije zašto je ubijen Oliver Ivanović“, upitao je Grigorije.

Podsetimo, Oliver Ivanović ubijen je sa šest hitaca iz vatrenog oružja 16. januara 2018. ispred sedišta SDP u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Svojevremeno je, zbog sumnje da je povezan sa ubistvom kosovskog političara Olivera Ivanovića, za tadašnjim potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem bio je raspisan nalog za hapšenje, ali je marta 2021. godine povučen bez zvaničnog objašnjenja.

I sam Oliver je pre smrti novinarima BIRN-a rekao da upamte ime Milana Radoičića, a prema optužnici Specijalnog tužilaštva u Prištini, Radoičić se, kako se sumnja, nalazio na čelu kriminalne grupe čije je delovanje dovelo do njegovog ubistva.

Oliver Ivanović je govorio o Radoičiću u svom poslednjem intervjuu za BIRN. On je tada zamolio novinara te istraživačke mreže da taj deo intervjua ne objavljuje, plašeći se moguće odmazde.

Ivanović je Radoičića, koji je ovih dana ponovo u žiži javnosti, a povodom oružanog sukoba u Banjskoj, opisao kao ključnu ličnost i pravog nosioca vlasti na severu Kosova. On je napomenuo da je vlast na severu Kosova u rukama „neformalnih centara moći“ i da je Radoičić povezan sa ovim neformalnim sistemom moći.

„Predsednik je pomenuo Milana Radoičića što mene zabrinjava iskreno rečeno, strašno me zabrinjava da on uzima njega kao primer borca za opstanak srpstva na Kosovu“, rekao je tada u tom intervjuu Oliver Ivanović.

Milan Radoičić, koji je ranije dovođen u vezu sa različitim krivičnim delima danas je priznao da je organizator oružanog sukoba na severu Kosova u kom su poginule najmanje četiri osobe.

Advokat Radoičića, kontroverznog biznismena i sada već odlazećeg potpredsednika Srpske liste, Goran Petronijević, kazao je na konferenciji za medije da je Radoičić prihvatio odgovornost za organizovanje oružanog sukoba kod Banjske. Advokat je to pročitao iz saopštenja Milana Radoičića.

„Ja, Milan Radojičić, od oca Rajka, rođen u Republici Srbiji, zbog mnogorojnih spekulacija koje su se pojavile, obaveštavam javnost da sam zajedno sa sunarodnicima sa severa Kosova i Metohije dana 24. septembra došao na sever Kosova i Metohije, u selo Banjska. Razlog našeg vraćanja bio je da ohrabrimo srpski narod sa tog područja u pružanju otpora teroru kom je svakodnevno izložen. Obaveštavam sve dežurne progonitelje srpskog naroda, od Kurtija do mnogobrojnih inostranih pomagača, da sam lično obavio sve logističke pripreme za odbranu naroda, a ovaj čin nema veze sa mojim ranijim političkim angažmanom. O ovome nisam obaveštavao nikoga, ni vlast Republike Srbije, niti sam od njih imao bilo kakvu pomoć jer smo već tada imali različite stavove po pitanju otpra Kurtijevom teroru“, pročitao je advokat iz saopštenja Milana Radoičića.

Dok je Radoičić organizovao ovu pobunu na Kosovu, Oliver Ivanović je sa druge strane bio čovek koji je verovao u suživot Srba i Albanaca.

Milivoje Mihajlović, novinar i bivši direktor Radio Beograda, govoreći na onlajn debati koju je povodom treće godišnjice ubistva Olivera Ivanovića organizovao Mitrovački društveni klub, rekao je tom prilikom da je Ivanović bio čovek dijaloga, i neko ko je verovao da je suživot Srba i Albanaca na Kosovu moguć, zbog čega je postao meta mnogima.

„On je pokazujući čvrstinu i hrabrost stekao neprijatelje i među Srbima i među Albancima. Bio je opasan za one koji već dvadeset godina profitiraju od situacije na Kosovu i koji cenu Kosova mere u cisternama goriva, u crnim fondovima, u tenderima…“, naveo je tada Mihajlović.

BONUS VIDEO – Dušan Janjić: Ubistvo Olivera Ivanovića je političko, posle te likvidacije Srpska lista je uspostavila monopol na Kosovu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare