Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Autori podkasta "Dobar, loš, zao", Marko Vidojković i Nenad Kulačin rekli su za Nova.rs da je spot emotivan na TV Pink, u kom se poziva na hapšenje novinara koji rade u medijima Junajted grupe, jasna poruka da vlast želi da nezavisni mediji nestanu, te da je reč otvorenom pozivu na nasilje nad novinarima.

Na televiziji Pink objavljen je spot u kom se poziva na hapšenje novinara i urednika portala Nova.rs, dnevnog lista „Danas“, televizija Nova S i N1 i to zbog toga što kritikuju aktuelnu vlast i predsednika Aleksandra Vučića. Istovremeno, nepoznati autor spota, pokušao je da poistoveti kritiku vlasti sa činjenicom da je vlasnik Informera Dragan J. Vučićević odbio da platio kaznu po privatnoj tužbi za koju je krivično osuđen. Pored ove grube zamene teza, ono što je daleko opasnije jeste pozivanje na uvođenje verbalnog delikta.

Pročitajte još...

Među „akterima“ spota našli su se i autori emisije „Dobar, loš, zao“, Nenad Kulačin i Marko Vidojković, koji za naš portal upozoravaju da je vlast započela otvoreni rat s medijima.

„Prilično dugo smo čekali reakciju vlasti na sve ono što se dešava sa nezavisnin novinarima. Spot na Pinku je upravo to – reakcija Aleksandra Vučića na progon novonara, pretnje, uvrede, kampanje. Sada je sasvim jasno da vlast želi da nezavisni mediji utihnu, a nezavisni novinari prestanu slobodno da šetaju ulicima . E, pa neće moći. Ovo je direktna objava rata i građani Srbije to moraju da znaju. Od sinoć, ovaj režim je u ratu sa svima nama. Mi ućutati nećemo“, podvlači Kulačin.

Njegov kolega, pisac Marko Vidojković, koji je relociran iz Srbije zbog toga što mu je ugrožena bezbednost, upozorava na opasnost i posledice koje može da proizvede ovakav spot.

„Najnovija kampanja ružičastog čučavca u kojoj su glavne mete jedan podkast, jedan jutarnji program, trojica političara i nekoliko nezavisnih portala, jasno nam stavlja do znanja kakav izbor imamo u mesecima pred nama: metak ili zatvor. Ovakav pseudomedijski proliv otvoren je poziv na nasilje nad slobodnim novinarima i proročki ukazuje na to da ćemo, kad tad, zbog kritikovanja Njegove Niskosti, koji je, verujem, i autor ove kampanje, završiti iza brave ili pod zemljom. Ili van zemlje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare