Foto: Goran Srdanov/Nova.rs; Medija Centar Beograd, Vesna Lalić/Nova.rs; Antonio Ahel/ATAImages; TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/ bg; Filip Krainčanić/Nova.rs

Vlada Srbije je na sednici održanoj 12. oktobra imenovala je članove saveta u velikom broju visokoškolskih ustanova, a kako tvrdi Vladimir Obradović, narodni poslanik i profesor Fakulteta organizacionih nauka, među njima dominira SNS, SPS i kadar JUL-a.

“U godini kada se biraju dekani, upadljivo je veliki broj istaknutih članova i simpatizera vladajućih stranaka, potpisnika predizborne podrške Vučiću, imenovan u savete visokoškolskih ustanova”, napisao je Obradović na društvenoj mreži Iks(X), a objavio je „Danas“.

Među nekim od izabranih članova saveta koji su predstavnici osnivača on je izdvojio Novaka Nedića, Ljubišu Ristića, Maju Gojković, Jadranku Joksimović, Aju Jung, Branislava Ivkovića, Konstantina Kostjukova, Jovana Kolundžiju…

“Navedena lista je mnogo duža i ovim se definitivno partije na vlasti grubo i direktno uključuju u upravljanje visokoškolskim ustanovama, koje bi trebalo da su autonomne i odvojene od političkog uticaja”, naveo je Obradović i upitao zašto akademska zajednica ćuti i ne reaguje na to.

Kako se može videti u kadrovskim rešenjima sa sednice Vlade od 12. oktobra, Aja Jung će biti nova članica Saveta Univerziteta umetnosti, dok će Konstantinu Kostjukovu ovo biti drugi mandat na toj funkciji.

Ivona Jevtić, direktorka Muzeja “Nikola Tesla” i reditelj Dragoslav Bokan sedeće u Savetu Filološkog fakulteta u Beogradu, kao i profesor Predrag Marković.

Nekadašnji ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji Slavenko Terzić biće jedan od članova Saveta Fakulteta bezbednosti.

Jadranka Joksimović, bivša ministarska za evropske integracije i Maja Gojković, aktuelna ministarka kulture nastavljaju drugi mandat u Savetu Fakulteta političkih nauka, kao i Uroš Šuvaković, profesor Učiteljskog fakulteta, nekadašnji visoki funkcioner SPS-a i član Upravnog odbora Fondacije „Za srpski narod i državu“ koju je osnovala SNS. Novo poznato ime u Savetu FPN-a je Ljubiša Ristić.

Maja Gojković, Jadranka Joksimović
Foto: TANJUG/MINISTARSTVO PRAVDE GORAN ZLATKOVIC/ZORAN ZESTIC

Generalni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić ponovo je izabran za člana Saveta Pravnog fakulteta, a svoj angažman u Savetu Arhitektonskog fakulteta nastavlja i Branislav Ivković.

Ovo nije prvi put da se stranački kadrovi postavljaju u savete univerziteta, fakulteta i akademija strukovnih studija.

Novak Nedić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Bura u javnosti se podigla kada je Suzana Vasiljević, savetnica za medije predsednika Srbije, izabrana za članicu Saveta Fakukulteta dramske umetnosti, a mediji su prethodno pisali i o angažmanu Maje Gojković i Jadranke Joksimović.

Podsetimo, po Zakonu o visokom obrazovanju kada je osnivač visokoškolske ustanove Republika, predstavnike osnivača u savetu imenuje Vlada i to “iz reda istaknutih ličnosti iz oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede, vodeći računa o zastupljenosti pripadnika oba pola”. U zakonu nema drugih ograničenja osim što „član saveta iz reda predstavnika osnivača ne može biti lice zaposleno u toj visokoškolskoj ustanovi ili u organu uprave nadležnom za oblast obrazovanja, odnosno nauke“.

Od ukupnog broja članova saveta univerziteta, fakulteta, odnosno umetničke akademije u sastavu univerziteta i akademije strukovnih studija, predstavnici visokoškolske ustanove čine 55 odsto, predstavnici osnivača 30 odsto i predstavnici studenata 15 odsto.

Od ukupnog broja članova saveta visoke škole i visoke škole strukovnih studija, predstavnici visokoškolske ustanove čine 45 odsto, predstavnici osnivača 40 i predstavnici studenata 15 odsto..

Mandat članova saveta traje četiri godine i to je neplaćena funkcija.

Među nadležnostima saveta najinteresantnija je da on bira i razrešava rektora, dekana, predsednika akademije strukovnih studija i direktora visoke škole.

BONUS VIDEO Ko deli brojeve građana anketarima SNS?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare