Marinika Tepić, intervju
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U izveštaju Službe za nadzor i kontrolu Republičkog regulatornog tela za elektronske medije (REM) navodi se da se da je pokrenut postupak po službenoj dužnosti protiv televizije Pink zbog gostovanja reditelja Dragoslava Bokana i njegovih uvreda upućenih na račun opozicione političarke Marinike Tepić, saznaje Nova.rs.

Podsetimo, reditelj Dragoslav Bokan u izjavi za TV Pink je, komentarišući blokade puteva širom Srbije u subotu, vređao potpresednicu Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić na nacionalnoj osnovi. Pored toga, Bokan je Tepić proglasio za nacionalnog neprijatelja.

Pročitajte još...

U izveštaju REM-a navodi se da povezivanje nečijeg političkog delovanja sa pripadnošću određenoj etničkoj ili nacionalnoj grupi predstavlja diskriminaciju.

U izveštaju se napominje da je „negativan stav o Mariniki Tepić postavljen u kontekst njenog pripadanja nacionalnoj manjini, pa je čak kao takva označena kao nacionalni neprijatelj, pozivajući državu da uspostavi mehanizme odbrane, što na način na koji je prezentirano predstavlja poziv na nacionalnu i državnu konfrontaciju sa rumunskom manjinom“.

“Povezivanje nečijeg političkog delovanja, ocenjenog kao štetno i neprijateljsko, sa pripadnošću određenoj etničkoj ili nacionalnoj grupi, te pozivanje na zaštitu od takvog delovanja, objavljeno u televizijskom programu, bez odgovarajuće reakcije voditelja na način kako to traži član 4 st. 2 Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, znači diskriminaciju rumunske nacionalne manjine, odnosno diskriminaciju Marinike Tepić po osnovu njene navedene pripadnosti rumunskoj nacionalnog manjini”, navodi se u izveštaju REM-a do kog je došao portal Nova.rs.

U izveštaju se navodi da pomenut iskaz Dragoslava Bokana podrazumeva i a priori destruktivan i neprijateljski odnos rumunske nacionalne manjine u odnosu na nacionalne i državne interese, kao i poziv da se tome suprotstavi.

“Iskaz podrazumeva i a priori destruktivan i neprijateljski odnos rumunske manjine u odnosu na nacionalne i državne interese i poziv da se tome suprotstavi.Time je ispunjen uslov da slučaj bude kvalifikovan kao prekršaj člana 27 Pravilnika (Zabrana govora mržnje). Zaključak je da je sadržaj u neskladu sa članom 4 st. 2 Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga (Opšta obaveza) i člana 27 st. 1 istog pravilnika (Zabrana govora mržnje)”, navodi se u izveštaju.

BONUS VIDEO Utisak nedelje: Marinika Tepić, Čedomir Čupić i Zdravko Ponoš

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare