Foto: Ataimages, Nova.rs, N1

Zamenik člana GIK Vladica Ilić kaže za N1 da su sinoć pronašli nove falsifikovane potpise podrške na još dve izborne liste - "Da se vojska na Kosovo vrati - Miša Vacić" i listi Dosta je bilo i Borisa Tadića. Dodaje da će, kao i u slučaju pronađenih falsifikovanih potpisa na listama Radeta Baste i Ruskoj listi, podneti u toku današnjeg ili sutrašnjeg dana krivične prijave protiv odgovornih, zbog falsifikovanja službene isprave i neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka.

Naime, prema njegovim rečima, utvrdili su da se na listi Miše Vacića nalazi falsifikovan potpis policijske službenice, koja nije potpisala tu listu, niti zna ko je Vacić.

„Ovo je očigledno pojava, a ne izolovan slučaj, na četiri izborne liste smo našli falsifikovane potpise“, ukazuje Ilić u N1 Studio Live.

Vladica Ilić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Što se tiče liste Ruska stranka-Slobodan Nikolić, na kojoj je, prema rečima članice proširenog sastava GIK Sofije Mandić, primetila mnoge neregularnosti, Ilić kaže da je, posle podnošenja krivične prijave od strane Mandić, njega i kandidata za gradonačelnika liste Srbija protiv nasilja, taj slučaj sada pred Višim sudom. Ponavlja da uprkos ukazivanju na neregularnosti na sednici GIK, ova lista je ipak proglašena.

Manjinskoj bunjevačkoj listi Dosta! Evropski put, koju predvodi Rade Basta, naloženo je da uredi dokumentaciju.

Rade Basta Foto: Privatna arhiva/ Evropski put

Pojašnjava da je jedini način da pronađu falsifikovane potpise da na njima traže ljude koje poznaju i onda ih pitaju da li su pružili podršku nekoj listi.

„Potencijalne razmere ovih nepravilnosti su dosta velike. (Provere) oduzimaju dosta vremena i zahtevaju mnogo pažnje. Mnogo bi nam olakšali građani kada bi sami tražili od GIK ili RIK da im se dostavi ta informacija“, navodi Ilić.

Dodaje da svaki građanin može da podnese zahtev RIK ili GIK, i svakoj drugoj lokalnoj izbornoj komisiji koji će bazirati na Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti i u tom zahtevu zatražiti informaciju o tome da li se on nalazi na spisku birača koji podržavaju bilo koju izbornu listu.

„U slučaju da je odgovor pozitivan, može da zatraži kopiju izjave koju je on navodno potpisao i koja je overena kod notara. Molimo građane da to rade u što većem broju, kako bi se stalo na put toj nezakonitoj praksi podnošenja lažnih lista sa falsifikovanim potpisima“, upozorava Ilić.

Ističe da je to jedini način, kao i da podaci nisu javno dostupni jer bi se tako prekršila privatnost građana.

Na pitanje da li se ovakve liste proglašavaju, kaže da što se tiče zakona, on ne uređuje na najprecizniji način šta se dešava kada se ovako nešto desi, ali ima odredbe koje mogu da ukažu na putanju šta treba učiniti.

„Kad se pojave ovakve sumnje i verifikovane izjave, onda bi najlogičnije bilo da ceo GIK zastane sa postupkom i zahteva da tužilaštvo hitno preduzme mere, i da se tek po okončanju ili makar pokretanju krivičnog postupka donese odluka da se ta lista ne proglasi, jer je pokrenut postupak protiv nekih ljudi sa te liste“, ističe on.

Navodi da su na listi Miše Vacića pronađena najmanje dva sumnjiva potpisa, ali da je ta lista sinoć u rekordnom roku proglašena.

„Protiv te odluke može da se podnese prigovor, ali mi smo u manjini i ne nailazimo na razumevanje većine u GIK, naročito ne od strane predsednika“, kaže Ilić, koji je član GIK ispred liste Srbija protiv nasilja.

Dodaje da je čak dobio poziv da se izvini što je juče govorio na konferenciji za štampu, „jer sam navodno nešto pogrešno rekao i prejudicirao dnevni red, a dnevnog reda nema, mi poziv na sednicu dobijamo pola sata pred početak sednice, dnevni red dobijamo 15 minuta pred početka sednice“.

Na pitanje šta očekuje u narednom periodu, kaže da očekuje da će biti dosta teško.

BONUS VIDEO: Falsifikovanje potpisa na izbornim listama 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare