Aljbin Kurti Foto:Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Vlada Kosova saopštila je večeras da je kosovski premijer Aljbin Kurti ponovio da je spreman da potpiše Osnovni sporazum za normalizaciju odnosa sa Srbijom, ali da "druga strana nije želela da stavi potpis".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odbio da potpiše sporazum sa Kosovom i tražio je da se prihvati i dodatno propratno pismo, kojim se praktično poništavaju tri principa Osnovnog sporazuma, Aneksa o primeni, kao i nacrta koji je pet emisara predložilo 21. oktobra“, navodi se u saopštenju Vlade Kosova objavljenom na Fesjbuku.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Kosova, Aljbin Kurti je poručio da „prihvatanje podrazumeva potpisivanje“ i dodao da samo potpis podrazumeva prihvatanje i garantuje implementaciju.

„Kosovo je prihvatilo Osnovni sporazum iz Brisela od 27. februara 2023. godine, kao i Implementirajući aneks iz Ohrida od 18. marta ove godine. Ovako dogovoreni dokumenti predstavljaju zajednički uspeh uz Evropsku uniju. Sporazume treba implementirati u njihovoj celini, bezuslovno i bez ikakvih zakašnjenja“, navela je Vlada Kosova.

Premijer Kurti je naglasio na sastancima u Briselu da je, nakon napada u Banjskoj, njegov prioritet bezbednost na Kosovu i tom prilikom je rekao da je zbog toga potrebno uvesti sankcije Srbiji.

Podsetimo, premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas su imali odvojene sastanke sa zvaničnicima Evropske unije i pojedinim liderima zemalja članica Unije.

Na odvojenim sastancima su, pored zvaničnika EU, bili kancelar Nemačke Olaf Šolc, predsednik Francuske Emanuel Makron i premijerka Italije Đorđa Meloni.

BONUS VIDEO – Zoran Panović o rokovima za Kosovo: Verovatno Zapad projektuje nečiju pobedu na izborima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar