Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se nakon sastanaka u Briselu na kojima se razgovaralo o sledećim koracima u primeni dogovorenog i o statutu Zajednice srpskih opština.

Na početku svog obraćanja Vučić je rekao da je poznata stvar da Srbija ne može da prihvati članstvo Kosovo u UN i njegovu nezavisnost.

„Mi smo potpuno spremni za formiranje ZSO u skladu sa predlozima koje smo dobili“, rekao je Vučić.

On je naveo da su trikovi natpisi u prištinskim medijima da je on nešto odbio da potpiše.

„Nije pitanje bilo kakvih potpisa, već je pitanje sprovođenje onoga što je nekada potpisano ili onoga što je u međuvremenu dogovoreno“, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara šta je sadržaj dokumenta koji je velika petroka ranije donela u Beograd, Vučić je rekao:

Alesandro Kataneo, Emanuel Bon, Miroslav Lajčak, Alekandar Vučić, Gabrijel Eskobar, Jens Pletner Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Taj papir se isključivo odnosi na ZSO. Ja ne mogu da govorim o detaljima, jer nije dogovoreno da se govori o detaljima, kao što vidite, veoma smo se konkretno držali i nigde nije procureo nijedan detalj“, rekao je Vučić.

Ocenio je da je taj papir solidna osnova.

„Niko nije spominjao sankcije. Čujem da su ih ovi drugi pominjali“, odgovorio je Vučić na pitanje novinarke da li je bilo reči o bilo kakvim sankcijama prema našoj zemlji.

Predsednik Vučić je rekao da „podržavamo delovanje Kfora i NATO-a na KiM i očekujemo da povećaju broj svojih pripadnika“.

Prema njegovim rečima, problem je da mimo tog mandata kažete da ćete da podržavate stvaranje tzv. vojske Kosova, jer to nemate pravo da radite u skladu sa Rezolucijom 1244.

Vlada Kosova: Vučić odbio da potpiše sporazum

Aljbin Kurti Foto:Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Kosovska vlada saopštila je da je Kurti ponovio da je spreman da potpiše Osnovni sporazum za normalizaciju odnosa sa Srbijom, ali da je druga strana nije želela da stavi potpis.

PROČITAJTE JOŠ

„Predsednik Srbije Vučić je odbio da potpiše sporazum sa Kosovom i tražio je da se prihvati propratno pismo, kojim se praktično poništavaju tri principa Osnovnog sporazuma, Aneksa o primeni, kao i nacrta koji je pet emisara predložilo 21. oktobra“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da „samo potpis znači prihvatanje i garantuje sprovođenje“.

Podsetimo, na marginama oktobarskog samita Evropskog saveta, trajali su razgovari o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Obavljeno je više sastanaka u različitim formatima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa evropskim zvaničnicima, sa kojima se prethodno sastala i delegacija iz Prištine.

Usledili su, potom novi razgovori sa predstavnicima EU.

Razgovori su zakazani nakon što je „velika petorka“ stranih prošlog vikenda posetila Beograd i Prištinu.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare