Sednica Vlade Republike Srbije Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/

Vlada Srbije imenovala je 8. marta nove članove Privremenog organa grada Beograda, tako što je zapravo zadržala stari sastav, u kojem SNS ima većinu. Iako je opozicija tvrdila da se na ovaj način krši zakon, jer bi novi članovi ovog tela trebalo da se biraju prema rezultatima decembarskih izbora. Da je to ispoštovano, opozicija bi imala većinu i samim tim donosila sve ključne odluke o funkcionisanju Beograda, do formiranja nove vlasti nakon izbora koji će biti u junu.

Novom odlukom Vlade koj aje objavljena u Službenom glasniku, za predsednika Privremenog organa grada Beograda ponovo je imenovan Aleksandar Šapić, a za članove Aleksandar Mirković, Nikola Nikodijević, Vladimir Obradović i Dobrica Veselinović.

Rešenje o imenovanju predsednika i članova Privremenog organa grada Beograda Foto: Službeni glasnik

To znači da je sastav Privremenog organa ostao nepromenjen u odnosu na prethodni.

Predstavnici i članovi Gradske izborne komisije ispred opozicionih lista prethodnih dana tvrdili su da sastav novog Privremenog organa mora biti drugačiji, odnosno da većina u tom telu koji rukovodi gradom do konstituisanja nove vlasti u Beogradu, pripada opoziciji.

PROČITAJTE JOŠ:

“U članu 87. Zakona o lokalnoj samoupravi piše da ukoliko se Skupština ne konstituiše Vlada imenuje Privremeni organ i sada se primenjuje taj član iz razloga što izabrana Skupština nije konstituisana odnosno nije izabrala predsednika skupštine i sekretara. Logično bi bilo, ne piše, ali se podrazumeva, to je intencija zakona, da taj Privremeni organ sada preslikava volju građana, tako što će preslikati politički sastav ove Skupštine, izabrane 17. decembra. To nisu velike promene u odnosu na prethodni Privremeni organ, ali su značajne jer dva člana bi trebala da pripadnu SNS i dva Srbiji protiv nasilja, ali jedan koaliciji NADA jer od preostalih odborničkih grupa oni imaju najviše odbornika, a ne SPS”, izjavio je ranije za naš portal Zoran Alimpić član GIK-a.

Zoran Alimpić Foto:N1

S druge strane, nadležno ministarstvo u svom saopštenju tvrdilo je da Privremeni organ treba biti formiran na osnovu prethodnog saziva Skupštine, odnosno davno raspuštene Skupštine.

“Pošto nije konstituisana nova Skupština grada i u pravnom smislu ne postoji nijedna druga osim one koja je raspuštena 30. oktobra 2023. godine, u skladu sa čim će Vlada Srbije imenovati nov privremeni organ, „vodeći računa, kako to zakon nalaže, o političkom i nacionalnom sastavu raspuštene Skupštine grada Beograda“ navodi se u saopštenju ministarstva“.

Pravnica Sofija Mandić rekla je ranije da ukoliko sastav Privremenog organa bude drugačiji, odnosno da jedno mesto dobiju socijalisti kako bi prevlast imao SNS, onda bi to bilo nasilničko zadržavanje vlasti u tom telu, tvrdi Mandić

Sofija Mandić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

“Koalicija SNS-SPS je za sebe štelovala izborni rezultat, a sada to isto čini i sa sastavom privremenog organa. On ne samo da utiče na upravljanje gradom, već može presudno uticati i na upravljanjem ponovljenim izborima u Beogradu” zaključila je Mandić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar