Zoran Alimpić Foto:N1

Zamenik člana Gradske izborne komisije (GIK) u Beogradu Zoran Alimpić da bi, ukoliko ne dođe do konstituisanja Skupštine Beograda, u novom Privremenom organu grada, koalicije "Srbija protiv nasilja" i "NADA" trebalo da imaju većinu.

„Jedino nezakonitim postupanjem Vlade, sadašnji sastav Privremenog organa Beograda može opstati, ako u zakonskim rokovima Skupština Beograda ne bude konstituisana i izabran novi gradonačelnik“, rekao je Alimpić za list Danas.

U Privremenom organu grada Beograda, osnovanom nakon ostavke gradonačelnika Aleksandra Šapića uoči izbora 17. decembra prošle godine, vladajuće stranke imaju većinu – tri člana, a opozicione dva.

Alimpić navodi da bi, ako se gleda „čista matematika“, odnosno rezultati izbora, lista oko Srpske napredne stranke i lista „Srbija protiv nasilja“ trebalo da imaju po dva člana Privremenog organa, dok bi jedno mesto, kao trećeplasirana, trebalo da dobije koalicija NADA.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema njegovim rečima, ako se Skupština grada ne konstituiše do 3. marta, Vlada Srbije u skladu sa zakonom treba da uvede novi privremeni organ u Beogradu.

„Oni doduše mogu da kažu da stari organ nastavlja posao, odnosno da Privremeni organ ima isti sastav. Ali taj sastav se odnosi na prethodnu skupštinu, a u međuvremenu su bili izbori i izabrani novi odbornici, a starim odbornicima je istekao mandat. Privremeni organ mora da odražava politički sastav nove skupštine“, naveo je Alimpić.

Upitan kako bi onda vlast mogla da kaže da stari Privremeni organ nastavlja rad, Alimpić je naveo da može, kako je rekao, „zato što oni ne poštuju zakon i rade ono što je u njihovom interesu“.

Trenutni predsednik Privremenog organa i kandidat za gradonačelnika Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić izjavio je u ponedeljak da, ukoliko se nov saziv Skupštine grada ne konstituiše, na funkciji ostaje stari Privremeni organ, kao i „stari“ odnos političkih snaga u njemu do novih izbora.

“Vlada Srbije teoretski može da promeni sastav, ali odnos snaga biće kao na poslednjoj konstituisanoj Skupštini u prošlom mandatu“, naveo je Šapić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare