Nakon odluke predsednika Aleksandra Vučića da se odloži sednica Narodne skupštine i da beogradski izbori budu 2. juna, opozicioni poslanici su se obratili na konferenciji za medije. Oni su zatražili da se ispune uslovi za održavanje fer i slobodnih izbora, što dugoročno uključuje formiranje dela prelazne Vlade gde bi opozicija dobila dva ministarska mesta čime bi se obezbedili ravnopravni uslovi za obe strane. Kada je reč o zahtevima koji se odmah traže, "Srbija protiv nasilja" insistira da se formira posebno telo za praćenje izbora, da se sredi birački spisak i da se donese leks specijalis koji bi sve navedeno i omogućio.

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta rekao je da su prethodni izbori pokazali da je ceo izborni proces duboko izmanipulisan.

„Videli ste lažne liste, falsifikovane potpise, pa ste videli dovoženje birača, manipulacije biračkim spiskom, ko može da glasa, a ko ne. Pripremili smo detaljan dokument koji se naslanja na stavove Proglasa i nalaze CRTE. Ovo je detaljna razrada što smo detaljno dogovorili sa NADOM i Proglasom“; naveo je Lazović na početku konferencije.

Kada je reč o konkretnim predlozima, Lazović je objasnio kako treba da izgleda priprema izbora.

Radomir Lazović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Narodna skupština mora da formira posebno telo, Komisiju za kontrolu izboru, gde će mesto naći i opozicija i organizacija civilnog društva. Ona će se baviti kontrolom izbora u svim fazama, biće privremeno rešenje, a dugororčno ćemo predložiti izmene zakona po modelu Severne Makedonije. Tu će biti prostora za prelaznu Vladu u kojoj bi biti najmanje dva ministra iz redova opozicije i to za lokalnu samoupravu i za MUP. Mora se izvršiti revizija biračkog spiska, odnosno njegova kontrola. Na lokalnim izborima mogu da glasaju samo oni koji imaju prijavljeno prebivalište. Mora da se uvede zabrana govora mržnje, širenje laži…“U informativnom programu RTS mora da dođe do predstavljanja relevatnih grupacija. Mora se smeniti REM i generalni direktor RTS“, naveo je on.“, nastavio je on i dodao:

„Neophodno je doneti leks specijlas, koji bi bio privremen i koji bi važio dok se ne uvede trajno rešenje“, rekao je Lazović.

Miroslav Aleksić Foto:Milica Vučković/FoNet

Predsednik NPS Miroslav Aleksić rekao je da je dobro što je vlast odustala od novog „izbornog nasilja sa namerom da izbore održi 28.aprila.

„Sada treba da se definišu novi izbori za učešće na njima i to zahtevamo od vlasti. Nije suština o licitiranju datumima izbora, već je suština pod kojim uslovima će biti. Izveštaj ODIHR-a jasno je definisano manjkavosti sistema, a sada je vreme da se primeni sve to. Predviđena je mešovita komisija koj bi činili vlast i opozicija. Što pre krenemo sa ovim, to ćemo pre dobiti datum za održavanje izbora“, naveo je Aleksić.

Lazović se posle ponovo obratio i rekao da se ne može licitirati sa datumima.

„Nemojte da nas dovedete u situaciju da licitiramo sa datumom izbora. Molim vas, kako građani ne bi bilo dovođeni u neku zabludu molim vas da objasnite građanima kakva vrsta krađe se desila (obratio se RTS-u prim.aut)… Koncept koji smo predložili postoji u Severnoj Makedoniji, tražićemo kao dugoročno rešenje da se od datuma raspisivanja izbore dođe do formiranja dela prelazne vlade, a koje će predložiti opozicija kako bismo mogli da znamo da su izbori protekli u fer uslovima“, naveo je Lazović.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić najavio je u nedelju nakon obraćanja Vučića da je održavanje izbora u Beogradu 2. juna „rezultat pritiska građana koji više ne pristaju na krađu i manipulacije“.

PROČITAJTE JOŠ:

Šta je sve Vučić rekao na konferenciji za medije?

Predsednik države Aleksandar Vučić rekao je da se odlaže sednica Skupštine Srbije za sedam dana, dok će beogradski izbori biti 2. juna.

„Biće odložena sednica Parlamenta za tačno sedam dana da bismo pripremili izbor potpredsednika“, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Dodao je da to ima svoje posledice.

„To ima i svoje posledice, a što se tiče izbora, svi će biti u zakonskom roku. Nema nikakvog lex specialisa, pošto ga niko nije ni tražio. Ja sam napravio jednu formalnu grešku, kada sam rekao da će izbori biti održani 5. maja na Vaskrs. Mislio sam da će svi hteti da se vidi volja naroda, međutim to nije bilo zakonski sasvim precizno. Zakonski precizno je sledeće: Najkasniji datum za raspisivanje izbora je 3. april. I to mora da raspiše predsednik Skupštine, koji do tada mora biti izabran“, rekao je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare