Koalicija "Biramo Beograd" održala je konferenciju za medije ispred redakcije "Srpskog telegrafa" povodom fizičkog napada direktora ovog tabloida Milana Lađevića na novinara Radara Vuka Cvijića.

„Ovo nije izolovani incident, već pokazuje duboku povezanost režimskih medija sa nasiljem. Do sada su sve one koji se usude da se govore javno o problemima provlačili kroz tabloide, ali sada su se osećaju dovoljno slobodno da fizički nasrnu na novinara koji radi odgovorno svoj posao. Ovo nije incident, ovo je slika duboke povezanosti našeg društva koji kontroliše SNS“, rekao je Radomir Lazović na konferenciji za medije ispred Srpskog telegrafa.

On je pročitao i šta se sve dešavalo u Beogradu za manje od mesec dana.

Zoran Lutovac i Radomir Lazović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Juče je grupa mladića pretukla tinejdžara, šutirala su ga i polomila mu zube, devojčica je ranjena iz vazdušne puške, brat ministra BiH ubijen je na Voždovcu od strane maloletnih huligana, u Trećoj beogradskoj gimnaziji profesor je zadobio teške telesne povrede… Ljudi, ukoliko ne smenimo režim dešavaće se napadi na novinare, neistomišljenike, nastaviće se vršnjačko nasilje, femicid. Nasilje se glorifikuje, promoviše. Srpski telegraf je jedan od najgorih medija koji imamo“, naveo je Lazović.

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke izjavio je da Vuka Cvijića nije udario direktor Srpskog telegrafa, već Aleksandar Vučić lično.

Zoran Lutovac i Radomir Lazović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Udario je sve medije u Srbiji, to je još jedan udarac, ovoga puta fizički. Vuk Cvijić je čovek blage naravi, koji ima oštro pero i udara u organizovani kriminal u Srbiji. Dok ne promenimo taj organizovani kriminal imaćemo verbalno nasilje koje promoviše Vučić, prenosi se preko njegovih medija, saradnika i okruženja, a ono što smo videli juče samo je izvršenje onoga što govori Vučić.. Ako ne stanemo tome na put institucionalno, moraćemo vaninstitucionalno“, poručio je Lutovac.

Lider Novog lica Srbije Miloš Parandilović ocenio je da se istraživačkim novinara 12 godina crtaju mete na čelu.

„Ovo je pokazna vežba kako u Srbiji prolazi svako slobodnomisleće biće, kreirana je atmosfera u prethodnih 12 godina da su novinari nuspojava, da su novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom meta. Njima se 12 godina crta meta na čelu, Vuk Cvijić se samo jedan u nizu. Oni se ne libe ničega, ako mi ovaj režim ne oborimo, postaćemo glineni golubovi, padaćemo po ulicama jer su ovde tužilaštvo i institucije zarobljene“, kazao je Parandilović.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka pozvao je Milana Lađevića da udari njega kao što je udario Cvijića i da će dobiti odgovor.

„Dok Lađević udara Vuka Cvijića, za to vreme Željko Mitrović gađa u metu, razmontirava ih u studiju, Informer piše da hoćemo da silujemo decu i onda se čude što deca ubijaju decu, ljude, što smo se u pretvorili to u šta smo se pretvorili. Ovaj napad nije ni za policiju, ni tužilaštvo, to je za šintere. Nek izađe taj što je juče udario Cvijića, gde je, nek dođe i pozivam ga nek me udari kao što je njega. Dobiće adekvatan odgovor“, izjavio je Jovanović.

Podsetimo, Vuk Cvijić, novinar „Radara“, juče je fizički napadnut na ulici u centru Beograda. Njega je pesnicom udario direktor tabloida Srpski telegraf Milan Lađević.

Napad na Cvijića osudili su brojne njegove kolege i javne ličnosti, novinarska udruženja, političke partije.

BONUS VIDEO Georgiev o napadu na Vuka Cvijića: Novinari kao progonjene zveri

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare