Predstavnici Incijative ProGlas saopštili su danas, na konferenciji za medije u Medija centru, da nemaju moralno, etičko i društveno odgovorno pravo da pozivaju građane na izbore 2. juna, te da će u narednom periodu započeti borbu za fer izborne uslove i organizovati niz mitinga i tribina na kojima će građane pozvati da im se pridruže u toj borbi. Iz ove organizacije dodaju da podržavaju predlog opozicije izmenu ustavnog zakona koji podrazumeva održavanje svih izbora na jesen i to pošto se prethodno primene ključne preporuke ODIHR-a.

Na početku konferencije za medije, reditelj i glumac Dragan Bjelogrlić, rekao je da je ProGlas u decembarskim izborima pozivao građane da izađu na izbore.

„Nažalost, tada smo bili suočeni sa nizom nepravilnosti i sistemskih prevara koji su u potpunosti obesmislili demokratski princip slobodnog izražavanja volje građana u izbornom procesu. Izbori 17. decembra nisu bili ni slobodni, ni demokratski, ni pošteni. U periodu koji je usledio pokušali smo da ujedinimo sve političke i društvene subjekte koji su smatrali da je u decembru došlo do izborne krađe i da zajednički krenu u borbu za promenu izbornih uslova“, rekao je on.

PROČITAJTE JOŠ...

On je dodao da su verovali da će pregovori vlasti i opozicije doneti napredak u izbornom procesu i da će građani u poštenijim izbornim uslovima imati šanse da nešto promene.

Dragan Bjelogrlić, Konferencija za novinare organizovalo je Udruženje građana Proglas Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„Nažalost, to se nije dogodilo. Na današnji dan nijedan od zahteva nije suštinski ispunjen. U takvim okolnostima, Proglas nema moralno, etičko i društveno-odgovorn pravo da poziva građane na takve izbore izađu. U ideji sistemskih promena, na putu ka oporavku jednog društva, slobodni i fer izbori, pravo da se neometano glasa i da se glasovi tačno prebroje su prva i osnovna tačka od koje se mora krenuti. Bez toga, kao društvo ne možemo ići dalje. Proglas će pozvati građane u borbu za ispunjenje minimuma uslova za fer i poštene izbore. Ovo nije poziv na bojkot, ovo je poziv na borbu za izborne uslove, upravo da do bojkota ne bi došlo. Da li ima dovoljno vremena da se ti uslovi ispune do 2. juna? Sumnjamo, mislimo da je jesen mnogo realnija, ali o tome će odlučiti partije koje učestvuju na izborima. Na nama je da se zajedno sa građima borimo za izborne uslove koje će omogućiti teren za fer i poštenu izbornu utakmicu. U cilju svega ovde rečenog, Proglas kreće sa aktivnostima koji će, prema našoj proceni, obezbediti osnov za jednu sveobuhvatnu borbu građana. U petak, 19. aprila, na kanalu N1, biće emitovan dokumentarni film ‘Sistemska prevara’, koji je sačinio tim Proglasa. U danima koji slede, pokušaćemo da napravimo sastanke sa civilnim sektorom, sindikatima, studentskim organizacijama i svim ostalim društveno-političkim subjektima, s pozivom da se uključe u ovu borbu. Početkom maja, Proglas će krenuti u mitinge i tribine širom Srbije  u kojima će pozivati građanke i građane u borbu za ispunjenje izbornih uslova. Uvereni smo da samo jedinstveni i sveobuhvatni pritisak građana može naterati političke činioce da se obezbede fer uslovi za izbori i tako sprečiti produbljivanje političke krize u kojoj živimo već duže vreme „, rekao je on.

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić rekao je da najvažniji patriotski zadatak svih građana Srbije je vraćanje ustavnog prava na izbor.

Miodrag Majić Konferencija za novinare organizovalo je Udruženje građana Proglas Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

“Mi to danas u Srbiji nemamo. Mi nemamo izbore. Važno je istaći da smo zaista želeli da budemo konstruktivni i 15. februara izašli sa listom minimalnih uslova za izbore koji je manji od onoga što se kasnije našlo u ODIHR-ovom izveštaju. Kasnije smo sve sveli na svega tri uslova – da se izvrši revizija biračkog spiska, da se omogući građanima da budu informisani zaista o onome za šta glasaju, a treći je da se svi izbori na lokalu održavaju u isto vreme i da se makar smanji mogućnost tog ‘izbornog turizma’ kog smo svi bili svedoci. Nažalost, sve ovo što smo videli, uključujući današnji dan, pokazalo je da stvarne volje da se čak i ti minimalni uslovi ostvare – nema”, rekao je Majić.

Zbog svega navedeno, Majić je rekao da Proglas podržao inicijativu opozicije da se promeni ustavni zakon kako bi se svi izbori održali istovremeno.

“To je pravno moguć način i on bi omogućio sve lokalne izbore za jesen. Tako bi ostalo dovoljno vremena da se makar najvažnije preporuke ODIHR-a ispune pre izbora”, rekao je on.

Pisac Gojko Božović rekao je su neophodni pošteni izbori kako bi se rešila politička kriza.

Gojko Božović, Konferencija za novinare organizovalo je Udruženje građana Proglas Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„Postoji ozbiljne sumnje u fantomske birače koji se preseljavaju iz jedne u drugu opštinu… Pitanje medijskog pluralizma nije ni dotaknuto, a ono ostaje kao jedno ozbiljno pitanje koje se nalazi pred našim društvom, a mi moramo zahtevati da se ono otvori na dalekosežniji način nego što je to rađeno u prethodnom periodu“, rekao je Božović.

Profesorka Ivanka Popović rekla je da bi vladajuća stranka volela da su građani bespomoćni i malodušni.

Ivanka Popović, Konferencija za novinare organizovalo je Udruženje građana Proglas Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„Svako ko želi da ima informacije šta se dešava u našoj zemlji, oko izborne krađe i lažima o izbornoj krađi, može da dođe do tih informacija. Da li smo mi pobeđeni? U smislu da smo se prepustili vladajućoj stranci i da živimo realnost koja njoj odgovara? Mislim da ne i mislim da ne smemo da se prepustimo tome. Ima otpora i mislim da bi trebalo da ga bude još više. Navešću kao primer, pošto se na svim nivoima održavaju izbori da bi se kontrolisale male ili veće organizacione jedinice. Mi smo svedoci izbora za studentske parlamente i Proglas je imao akciju aktiviranja studenata i ta akcija je imala rezultata. Studenti su počeli da razmišljaju da mogu na to utiču, a na Fakultetu političkih nauka smo bili svedoci da je došlo do promene u studentskoj upravi i neočekivanog uspeha… Za dva puta se povećala izlaznost studenata i to je ogromna promena njihovog osvešćivanja“, rekla je ona, dodajući da je malodušnost glas za vladajuću stranku i glas da se ništa ne menja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare