Utisak nedelje
Utisak nedelje Foto:Nova S

Zašto komandni čovek EPS-a Grčić ne podnosi ostavku, uz obrazloženje predsednika da treba da ostane još nekoliko dana da uspostavi sistem, kao i o smislu toga da čovek koji je upropastio sistem i koji je učinio nešto što se nije desilo u istoriji Elektroprivrede Srbije, govorili su večeras u emisiji "Utisak nedelje" predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić, naučni novinar Slobodan Bubnjević i radnik TENT-a Dragoslav Ljubičić.

Premijerka Brnabić kaže da ne isključuje mogućnost da se radi o sabotaži, dok predsednik u to ne veruje. Međutim, ona nastavlja sa istom pričom, postavlja se pitanje šta smo gledali prethodnih dana.

„Pojačanu borbenu gotovost, jer je ovo što se desilo sa ispadanjem blokova nečuveno u istoriji Elektroproivrede Srbije. Ako je sabotaža moguća, ona mora da uhapsi rukovodice tima u EPS-u, da razreši Vulina, da razreši direktora BIA, jer je potpuno nemoguća sabotaža u toj količini o kojoj ona priča. Nemoguće je da se to uradi, jer jedan čovek ne može da ubaci toliko lopatom u vozove, a da ne bude snimljeno na kamerama. Malo građana zna da EPS u svom vlasništvu ima jedan od najbolji sistema optičkih kablova, pa su IT kompanije koje su to znale predlagale EPS-u da je moguće pokrivanje celog sistema nadzornim kamerama“ rekao je Dragoslav Ljubičić radnik TENT-a i član gradskog sindiakata rudarstva i energetike Nezavisnost.

Utisak nedelje
Dragoslav Ljubičić Foto:Nova S

Dušan Nikezić je kazao da svakako nije u pitanju sabotaža, već da je problem sa lošim ugljem koji datira godinama unazad, a ne od prošle nedelje.

„Ako pogledate izveštaje EPS-a od prethodnih godina, videće da je manja snaga na blokovima upravo usled lošeg uglja. Ono što se sad desilo je da je nestalo mazuta, kojim se zalivao taj ugalj da bi mu se povećala energetska vrednost, da bi mogao da gori, samo što mi nismo Katar i ne možemo da proizvodimo struju iz nafte već iz uglja zato sva postrojenja moraju da imaju kvalitetan ugalj. Ovo što se desilo EPS-u je jedan odličan pokazatelj situacije u celom društvu. Živimo u jednom naduvanom balonu koji je na ivici da eksplodira. Dok smo od vlasti slušali samo hvalospeve o EPS-u, od predviđanja, da građani ne brinu, da nas čeka mirna grejna sezona, da će snadbevanje strujom biti stabilno, da neće doći do povećanja cene energenata, što smo čuli 11. novembra kad je Aleksandar Vučić bio u poseti TENT-u, i kada je u Nišu 11. decembra rekao da je najviše imao razgovora na temu energetike, baš tu noć su krenuli da iskaču svi blokovi u TENT-u , i saznajemo da EPS nije najmoćnija firma u Srbiji, nego najveći problem u Srbiji. Slična situacija je u svim velikim sistemima u Srbiji. Telekom je na ivici finansijskog kolapsa i samo se čeka okidač koji će to da pokaže“ rekao je Nikezić.

Utisak nedelje
Dušan Nikezić Foto:Nova S

Nučni novinar i novinar nedeljnika Vreme Slobodan Bubnjević rekao je da u Srbiji postoji mašina koja je jako moćna, a koja je prošlog vikenda pokvarena.

„To je TENT, odnosno osam generatora u dve elektrane i predstavljaju suštinski najdragoceniji resurs koji mi imamo. Oni su se pokvarili. Zato je to bitno. Zašto imamo vanredne sednice Vlade, zašto je Vučič toliko na terenu? Pa ovo ukazuje na to da je naša ključna komparativna prednost možda ugrožena“.

Utisak nedelje
Slobodan Bubnjević Foto:Nova S

Bubnjević dodaje da je Srbija zemlja koja nije bogata, ali nije ni siromašna.

„Imamo razne rude, uzmite litijum kojeg imamo pomalo, ali tu je lignit, kojeg ima dovoljno. Država ima takav resurs, ugalj najlošijeg kvaliteta, koji je prljav, izaziva zagađenje. Ne može da se proda na tržištu kao takav, ne isplati se, transposrt je skuplji od toga. On se jedino kopa i pali u neposrednoj blizini gde su kopovi“ kazao je novinar i dodao:

„Inženjersko zanje i srpska pamet uspeli su da naprave jedan sistem, da ta stvar, koje imamo u izbolju, može da se upotrebi da nam daje ogromnu količinu energije. Napravljen je TENT, Kostolac. TENT je fascinatna mašina, koja je sposobna da proguta blato i jalovinu“.

Utisak nedelje
Utisak nedelje Foto:Nova S

Na pitanje ko donosi odluku da zaliva lignit sa blatom i mazutom i ko donosi odluku da odvoji blato, Dragoslav Ljubičić kaže, da je to onaj koji se takmiči sa samim sobom, ili sa nekim ko je bio pre njega.

„I onda im je uporedna godina 2011. jer je tada TENT proizveo 20 miliona i 500 hiljada megavata električne energije, što je bila rekordna godina. Oni pokušavaju da se takmiče, ali struku stavljaju po strani. Od ’96 se kreće sa ozbiljnim uplivom politike u kadrovisanje u EPS-u. Te neke vlade od 1996. do 2012, su iz sistema uzele stručnjake koji su bili u političkim strankama koje čine vladu. SNS nema stručnjake, inžinjere i uvlače u sistem ljude koji nemaju potrebno znanje. Prave bilanse i stvaraju pritisak da se ispune bilansi, jer je tad bitna količina, a ne kvalitet. I to tako ide, i onda se desi da će u ovoj godini TENT proizvesti oko 15 miliona megavat sati. Tih pet miliona da ste prodali po normalnim cenama, da nema energetske krize, to je otprilike 500 miliona evra, a da interventno izvozite to je dve milijarde evra. Dakle, postavlja se pitanje – ko je Srbiju uspeo da uskrati tog novca, dok smo mi uvozili električnu energiju“ kaže gost „Utiska nedelje“ i dodaje:

„EPS ima oko četiri i po hiljade instalisane snage u megavatima u termo sektoru i oko 2.500 u hidro sektoru, oko 500 megavata u gasnoj i nešto malo obnovljive energije i vetro-parkova. Da rade ti kapaciteti sa 80 odsto, na dnevnoj potrošnji Srbije u radnim danima to je oko 5.500 megavata na sat, a mi smo morali da uvozimo dve hiljde. Dakle, prozvodili smo tu razliku, a da smo svoja postrojenja pripemremili, održavali, očuvali, mogli smo da budemo izvoznici električne energije“.

Imati tu energiju unutar cele elektroprivrede, ne znači samo da li će biti struje ili ne, ona se posledično ugrađuje u nisku cenu proizvodnje drugih sektora u Srbiji, smatra Slobodan Bubnjević.

Nikezić naglašava da ne koristimo to bogatstvo koje imamo i ističe da nećemo moći da ga korisitimo, ne još mesec dana, nego još nekoliko godina.

„Zato što se nije planski radilo u prethodnom periodu, zato sto nije otvoren Kop u Radljevu 2018. kako je planiramo, pa pomereno na 2019, pa na kraj 2021, a sad znamo da to neće biti još dve do tri godine. Što znači da ne možemo da iskrostimo potencijal u energetskom sektoru, zbog nestručnog vođenja i javašluka koji se dešavao prethodnih nekoliko meseci. Ovo što se dešava u EPS-u je katastrofa epskih razmera, i EPS je pred poslovnim i finansijskim kolapsom“ kaže Nikezić i naglašava da ćemo ostvsriti gubitak od milijardu evra u godini kada je trebalo i da ostvarimo ekstra profit, a milijardu evra iznosi budžet Grada Beograda.

Ljubičić podvlači da građani EPS doživljajvaju kroz onaj račun koji dobiju, ali da zaboravljaju činjenicu da je svako od nas vlasnik EPS-a.

Nikezić podvlači da nije stvar u Grčiču i kada će i da li će da ode iz EPS-a, problem je u onom koji je doveo i postavio Grčića, koji će da dovede i postavi drugog Grčića kao što je postavio Babića u Koridarima, Brnabić na najvažniju funkciju u zemlji, Gašića na mesto direktora BIA. Na svim ključnim mestima u Srbiji su Grčići. Imali smo punu salu Grčića na javnoj sednici Vlade, zato što Vučiću trebaju Grčiči na svakoj bitnoj funkciji u Srbiji.

„Time se šalje poruka mladim, stručnim, obrazovnim ljudima. Koliko je inženjera otišlo iz EPS-a, iz Srbije, zbog negativne selekcije kadrova na najodgovornijim funkcijama. Grčić nije merilo struke u EPS, on ne zna to da radi, Srbija ima mlade, vredne ljude, ali je dužnost države je da se dokažu u svojoj zemlji. Ja smatram da Grčić nije doveden u EPS da prozvodi sruju, već da bi omogućio drugu stranu medalje, da se firme poput Aseka, Nitesa, Prointera, Keotisena i Sekvestera, nakače na EPS kao pijavice koje na godišnjem nivou isisaju preko 100 miliona evra“ kazao je Nikezić.

Ljubičić ističe da je sam sistem rada u EPS-u zasnovan na odgovornosti.

„Ako se sećate, 2002. ili 2003. bila je velika afera oko trgovanja električnom energijom. Došlo je do pritiska javnosti i opozicije, pa je formiran anektni odbor čiji je predsednik bio Aleksandar Vučić, a član tog odbora Zorana Mihajlović. Oni su propitivali radnike kako je došlo do tih ugovora oko trgovanja električnom energijom. Ja ovim putem pozivam ministarku i predsednika Vučića da dozvole formiranje stručnog anketnog odbora koji će utvrditi kako se desilo ovo u EPS. Znate, uvek sve puca po radniku. Ja sam ove godine najkažnjeniji radnik EPS-a. Nisam primetio da je iko udaljen dva dana sa posla, ili da je neko kažnjen sa pet odsto plate, kao što sam bio ja.“

On objašnjava da je EPS najbolji sistem u Srbiji i dodaje da se to pokazalo jos 2006, ne zato sto smo mi hteli nego jer nas je Evropa prepoznala kao takve, jer je prva oblast koja je ušla u EU upravo ona iz energetike.

Nikezić pojašnjava da se BDP falsifikuje i kroz rudaranje jalovine umesto uglja.

„Ako mi jalovinu, blato, prikazujemo kao ugalj i ubacujemo u naše bilasne i prikazujemo kao deo rudarstva, tako falsifikujemo BDP i povećavamo ga nerealno. To je još jedan od onih prenaduvanih balona, koji mogu da puknu svaki čas. Jasno je da se država prethodnih nekoliko meseci isključivo bavi kontrolom medija, da održi nekako u životu ove sisteme koji su poput balona pred pucanjem. To suštinski šminkanje mrtvaca će mnogo da nas košta“ kaže predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde (SSP) i dodaje da milijardu evra gubitka u EPS-u suštinski znači da će svako domaćinstvo u Srbiji „dobiti račun za struju od 400 evra za to“.

Radnik TENT-a Dragoslav Ljubičić kaže da živimo u gradu koji već drugi put doživljava frku, a da je kriv bog.

„Nijedna vlada nije dobila više ordenja, a da više okrivljuje boga za nešto loše. Od poplave u Obrenovcu, do ovoga, jer je kako su rekli, kriv bog, pošto je pao sneg“.

Bubnjević smatra da je vrlo realno da stvari nastave da funkcionišu kako su do skora funkcionisale.

„Ovde je očigledno došlo do remećenja neke radne discipline, i sad će verovatno država kao vlasnik zatvoriti mogućnost da se takve greške pono prave. Bitno je istražiti kako eksploatisati lignit na način koji bi bio dovoljno brz i efikasan. Ljudi ne moraju da brinu da li će ove zime imati struje ili će računi biti viši ili niži. Ovo je na neki način primer situacije gde možemo da vidimo poruku šta bi se sa ovom zemljom dogodilo da ne radi TENT. Kad vam nestane 3.400 megavata, vi onda niste ta Srbija u kojoj možemo da imamo bezbrižno sve naše političke arene“ kaže i naglašava „da elektorprivredu treba da pustimo da radi“.

Ljubičić je podvukao da je mnogo veći neprijatelj EPS-a mraz nego sneg.

Nikezić objašnjava da mi struju nemamo u odgovarajućim količinama, te da je rešenje o kojem Aleksandar Vučić govori, rešenje o uvozu struje.

„Mi ćemo nastaviti da uvozimo električnu energiju. Prodajna cena u proseku iznosi između 50 i 60 evra, a da mi sad uvozimo za između 300 i 400 evra po megavatu. To rešenje sa uvozom nije rešenje koje nam garantuje da ćemo imatiu stabilno snadbevanje električnom energijom, jer će sa prvim ozbiljnim mrazem doći do problema, jer nećemo imati od koga da uvezemo struju“.

Dragoslav Ljubičić naglašava da ceo sistem u EPS sada drže radnici srednje stručne spreme.

„Ovo kako se sada drži sistem, to drže radnici srednje stručne spreme po svim nivoima proizvodnje i ti radnici još od 2005. godine imaju sudske sporove za smenski rad. U jednom ternutku su dobili te sporove ali rukovodstvo EPS-a vrši ogroman pritiska na sudove, pa je sada Kasacioni sud, sudija Slepčević, koji ne zna se gde više nije bio sudija, uvodi nekakvu novu sudsku praksu i uspostvalja tu sudsku praksu, pa ljudi koji su pre dve godine dobili neke odštete za taj smenski rad sada moraju da vraćaju taj novac koji su dobili po sudskoj presudi“ zaključuje Ljubičić.

 

***

BONUS VIDEO: Najava Novina NOVA za 20 decembar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare