Milorad Grčić, direktor EPS-a, svojevremeno je umeo da bude i te kako koristan prvom čoveku države, Aleksandru Vučiću. Predsednik ga se teška srca odriče, što zbog činjenice da je EPS pretvorio u mesto uhlebljenja za partijske kadrove, što zbog Grčićeve servilnosti i spremnosti da učini sve kako bi šef bio zadovoljan.

Kao prvi čovek Elektroprivrede Srbije, Milorad Grčić je nedavno „preuzeo odgovornost“ za energetski kolaps zbog kog je na desetine hiljada domaćinstava ostalo bez struje. Prihvatanje odgovornosti značilo je, ako smo dobro razumeli direktora EPS-a, da on zna je pogrešio, ali da za sad neće dati ostavku.

A da će za greške odgovorni morati da snose posledice, poručivao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici Vlade Srbije,  održanoj u utorak.

„Ne znam šta bih ti rekao, Mićo (…)“, obratio se predsednik Grčiću.

„Za naše greške ljudi će morati da snose posledice. Očekujem Grčiću i tvoju reakciju u skladu sa tim. Kad god hoćeš – danas, sutra… Mi koji obavljamo javni posao možemo da grešimo, ali kod tako krupnih stvari naš stepen odgovorniosti mora da bude mnogo viši“, rekao je Vučić.

Pročitajte još...

„Verujem da smo se razumeli oko lične i svake druge odgovornosti“, poručio je Vučić Grčiću.

„Jasno mi je i razumeo sam“, odgovorio je Grčić na otvorenoj sednici Vlade Srbije.

Godinu dana ranije, njihov razgovor je tekao u drugačijem tonu. Pored toga što je predsednik znao šta treba da kaže i traži od Miće i sam Mića je bio daleko relaksiraniji – trebalo je završiti trafostanicu u Pešteru.

Vučić je neposredno pred vojnu vežbu na Pešteru obišao i meštane Sjenice. U poseti jednom od domaćinstava, domaćinu je „sredio“ da dobije trafo stanicu.

Domaćin se prethodno požalio da nema potreban dotok struje koji bi mu omogućio normalno održavanje domaćinstva, ali i biznis.

Predsednik se tada prihvatio telefona i odmah pozvao direktora EPS-a.

Iz „spontano“ uhvaćene sekvence može se videti kako Vučić naređuje  Grčiću da „sredi“ pomenuti objekat do juna 2021.

Nezakonito na mestu direktora

Već četiri godine Grčić je v.d. direktor EPS-a, a pre ovog posla bio je na čelu Rudarskog basena Kolubara. Za čelne funkcije, uz člansku kartu vladajuće stranke, preporučivalo ga je stečeno zvanje diplomiranog ekonomiste.

Prema njegovim rečima, završio je Fakultet za uslužni menadžment na Univerzitetu Educons u Sremskoj Kamenici, a prethodno je tokom devesetih godina bio upisan na “jedan fakultet na Beogradskom univerzitetu” koji je, kako kaže, morao da zapostavi zbog rata i sankcija.

Upravo mu je diploma Fakulteta za uslužni menadžment omogućila da iz sveta ugostiteljstva, gde je bio poznat kao vlasnik kafića i pečenjare “Fantazi”, pređe u svet “ekonomskih stručnjaka” i važnog partijskog rukovodioca.

Milorad Grcic
Milorad Grčić Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije, gostujući u emisiji „Probudi se“, rekao je da je Grčić postao vršilac dužnosti direktora EPS-a 2016. godine, svega četiri godine pošto je dobio fakultetsku diplomu.

“Njemu je mandat istekao 2017. godine i on nema nikakvu formalnu poziciju. Njega je Vlada Srbije imenovala za vršioca dužnosti 2016., a čak ni tada nije ispunjavao uslove. On je 2012. godine završio fakultet, a kad se postavlja vršilac dužnosti, prema zakonu, on mora da ispunjava najmanje iste uslove koje ispunjava direktor. Jedan od uslova je i pet godina radnog iskustva sa odgovarajućim obrazovanjem, a Grčić nije imao ni pet godina od završenog fakulteta. Zato on uopšte nije smeo ni bude vršilac dužnosti”, rekao je Nenadić.

BONUS VIDEO: Predsednik Vučić žvaće, telefonira i postavlja trafostanice

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare