OTKRIVAMO: SNS neprimetno promenio važno izborno pravilo u minut do 12

Politika 20. jan. 202211:15 > 11:34
Podeli:
Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bk

Vlada Srbije usvojila je predlog Zakona za finanisranje političkih aktivnosti kojim se menjaju uslovi i iznosi koje fizička i pravna lica mogu da uplate stranci na ime poklona ili donacije. Ono što je i dalje ostala mogućnost a što je SNS se najčešće zloupotrebljavalo je mogućnost da se svaka uplata manja od prosečne zarade, a to znači od 66.000 dinara ne mora da se prijavi. Ovaj zakon je već u skupštinskoj proceduri.

Uoči predsedničkih, lokalnih i parlamentarnih izbora koji bi trebalo da budu održani 3. aprila, Vlada Srbije menja nekoliko važnih izbornih zakona. osim onog koji se odnosi na izbor predsednika kao i poslanika, promene će biti uvedene i za finansiranje političkih stranaka.

Postoji nekoliko ključnih promena i odnose se na to ko može da finansira stranku, na koji nači i koliki su maksimalni iznosi.

Bez prjave donacija do 66.000 dinara

Naime, prema važećem zakonu stranka je u obavezi da javno objavi svaku uplatu koja je veća od prosečne zarade. U ovom trenutku to znači svaku uplatu veću od 66.000 dinara koliko je iznosila prosečna plata u Srbiji u oktobru.( to je poslednji zvanično objavljen podatak).

Uprkos ranijim zloupotrebama ova mogućnost nije ukinuta.

Dinari, pare, novac
Foto: Shutterstock

Podsetimo, Agencija za sprečavanje korupcije je 2017. godine pokrenula postuak szbog sumnje u pranje novca protiv SNS zbog brojnih pojedinačnih donacija u iznosu od 40.000 dinara. Taj novac su uplaćivali čak i socijalno ugroženi građani, što je i bio povod za sumnju u zloupotrebe.

Tužilaštvo do danas ovim povodom ništa nije uradilo.

Na račun stranke maksimum 10 prosečnih plata

Novim zakonom smanjen je maksimalan iznos koji fizičko lice može da donira političkoj stranci. Naime, aktuelnim zakonom maksimalan godišnji iznos može da bude 20 prosečnih plata.

Novim predlogom  je donacija smanjena na 10 prosečnih zarada. U ovom trenutku, to znači oko 660.000 dinara.

S druge strane pravna lica su mogla da doniraju ili daju poklon u vrednosti od čak 200 prosečnih plata. Ubuduće to neće moći da bude više od 30 prosečnih zarada.

Dakle, neka firma je do sada mogla da uplati čak 13,2 miliona dinara. Ako se usvoji novi predlog to će biti nešto manje od 2 miliona dinara.

Odmah 35 odsto novca iz javnih izvora

Kako je inače dogovoreno na međustranačkom dijalogu bez prisustva stranaca, partije će dobiti u startu veći iznos sredstava iz javnih izvora.

Do sada je to bilo 20 odsto, a ubuduće bi trebalo da bude 35 odsto ukupnih sredstava koja će biti isplaćena najkasnije pet dana nakon proglašenja liste. Ostatak će se deliti po starim pravilima, proporcionalno osvojenim mandatima.

Osim toga, određeno je i da maksimalan iznos članarine tokom cele godine može da bude ukupno 3.000 dinara.

Bonus video: Referendum predigra za izbore u aprilu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram