Umetnik Slavoljub Blagojević organizovao je danas u Nišu satiričnu inauguraciju predsednika Aleksandra Vučića.

On je na platou ispred Tržnog centra „Kalča“ izložio više svojih skulptura od stiropora koje, kako je istakao, daju jasne asocijacije na simbole Vučićevog predsednikovanja, kako na Andrićevom vencu, tako i prethodno u Vladi Srbije.

On je sa maskom predsednika Srbije, presekao crvenu vrpcu i prisutne građane simbolično poslužio „ekološkim“ sendvičima od stiropora.

Blagojević je kazao da je inauguracijom u Nišu dao doprinos „ustoličenju svemogućeg našeg predsednika“.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Otvorio sam spomenik samom sebi za života. Ja nisam sad Slavoljub Blagojević, ja sam Aleksandar Vučić koji ima žarku želju da ga deca u osnovnim školama izučavaju kao Aleksandra Velikog ili Aleksandra Makedonskog“, rekao je Blagojević.

Centralnu skulpturu na svojevrsnom performansu niškog umetnika predstavljala su velike crvene usne, a umetnik je objasnio da se svi poznati ljudi po nečemu prepoznaju, poput Staljina po brkovima, dok je skulptura koju je napravio „naš predsednik u malom“.

Na platou je bila izložena i skulptura bezlične ženske figure koja je svoje lice prekrila plavim papirom, dok ispod nje stoji natpis: „Ja sam svoju sramotu pokrila“, za koju je Blagojević rekao da predstavlja javnu tužiteljku koja je, izlazeći iz neke ustanove, lice prekrila faciklom.

Među skulpturama se našao i grb Srbije gde je umesto jednog ocila nalepljen sendvič, a ispod koje je bio natpis: „Samo sendvič Srbina spašava“.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Ispod skulpture lica sa „fantomkom“ nalazio se natpis „Sava mala, Siniša Mali, Aleksandar Veliki“, a ispod skulpture sveštenika pisalo je „Aksios! Kačavenda, Pahomije“.

Za skulpturu korona virusa sa crvenim usnama umetnik je rekao da predstavlja virus koji je mutirao u „virusočanstvo“.

Vlajković je tokom ekološkog protesta u Nišu nosio džinovski sendvič napravljen od stiropora, u znak protesta zbog postavljanja džinovskog postera na fasadu hotela „Ambasador“.

Umetnik je poznat javnosti i po tome što je juna prošle godine vratio penzionerski paket sa vitaminima predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a poslao mu je i „zardjale kašike u vrednosti 30 odsto svoje penzije“.

BONUS VIDEO Protesti i parole protiv Vučića ispred Skupštine Srbije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar