Kako izgleda kad cela država radi po komandi jednog čoveka videlo se juče, kada je više desetina gradonačelnika i predsednika opština širom Srbije rafalno podnosilo ostavku. Međutim, nije ostalo neprimećeno da ostavke nisu podneli gradonačelnici Novog Sada i Niša, dva grada u kojima, pored Beograda, SNS najlošije stoji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u sredu uveče je na RTS-u najavio da izbore u Srbiji možemo da imamo već 17. decembra.

Rečeno, učinjeno…

Već sutradan premijerka Ana Brnabić na sednici Vlade ministrima potvrđuje da će ovog dana biti održani vanredni parlamentarni, beogradski, pokrajinski i lokalni izbori u nekim opštinama, ne svim.

Novak Nedić, Ana Brnabić i Ivica Dačić sednica Vlade Srbije Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEÐA VUČKOVIĆ

Istovremeno, kako saznaje Nova.rs, poverenicima SNS stizale su instrukcije da obaveste predsednike opština i gradonačelnike da momentalno podnesu ostavke. Ali, ne u svim gradovima i opštinama. Na spisku od više desetina imena, za sad upadljivo fale potpisi gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića.

Kako saznajemo, i Niš je bio na spisku za ostavku, ali je ova odluka u jednom trenutku tokom jučerašnjeg dana povučena. Ta se situacija može promeniti u sekundi, dakle, i dalje postoji mogućnost da se Sotirovski i Đurić ponesu ostavke, ali se to još nije desilo.

PROČITAJTE JOŠ

Ukoliko ostane ovako i pomenuti SNS dvojac ostane na svojim funkcijama, to bi značilo da vladajuća stranak u ovom trenutku ne želi da rizikuje u ova dva grada, u kojima postoji najveća mogućnost da izgube vlast.

Najrizičniji za SNS

Podsetimo, Nova.rs je nedavno pisala da su upravo Beograd, Novi Sad i Niš za Srpsku naprednu stranku “najrizičniji”.

Kritika i otpor prema vlastima tu je najprisutnija, opozicija je stabilnija i organizovanija, pa je veći izazov za naprednjake.

Takav narativ neretko koriste i istraživači javnog mnjenja, koji potvrđuju nalaze istraživanja da opozicija ima čemu da se nada u predstojećem izbornom ciklusu u pomenuta tri grada.

Da je u Nišu po SNS “najkritičnija” situacija, potvrđuje i to što je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio ovaj grad tri puta u samo nedelju dana.

Patrijarh Porfijire, Aleksandar Vučić i Vladimir Orlić Foto:TANJUG/ RADULE PERIŠIĆ

U prvoj polovini septembra Vučić je najpre održao sastanak sa predstavnicima SNS iz centralne Srbije, zatim je bio na polaganju kamena temeljca fabrike “Palfinger”, a svega nekoliko dana kasnije došao je treći put u Niš, gde je prisustvovao obeležavanju praznika Dan srpskog jedinstva i nacionalne zastave.

Razlog za to su, kako je pisala “Nova”, pad rejtinga SNS, loši odnosi i više različitih struja u samoj stranci.

To je i rečeno naprednjacima s juga, na sastanku kojem su prisustvovali Vučić i predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić.

“Sastanak nije bio prijatan, trajao je nekoliko sati, a završen je posle ponoći. Predstavnicima SNS iz centralne Srbije je rečeno da pod hitno moraju da prestanu sa međusobnim sukobima, da ima puno različitih frakcija u stranci i da se to odslikava na situaciju na terenu, te da je poverenje građana ozbiljno poljuljano. Takođe, razgovaralo se i o tome što neki zaposleni u gradskoj upravi otvoreno podržavaju opoziciju”, pisala je Nova.

U Novom Sadu nije toliko kritična situacija, možda zato je zvanični predsednik SNS Miloš Vučević iz ovog grada. Međutim, naprednjaci ništa ne uzmaju zdravo za gotovo, a zna se da su u ovom gradu, pored Beograda i Niša, protesti bili najmasovniji.

BONUS VIDEO: Za šta ćemo sve glasati na vanrednim izborima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar