Aleksandar Vučić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Premijerka Srbije Ana Brnabić obavestila je saradnike i ministre na današnjoj sednici Vlade Srbije da će se izbori održati 17. decembra.

Da će se izbori održati 17. decembra najpre je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom gostovanja na RTS, da bi potom isto to rekla i premijerka na sednici Vlade Srbije.

Identična informacija potvrđena je i portalu N1.

Šta se krije iza ove odluke?

Talas ostavki gradonačelnika i predsednika opština usledio je nakon najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je sinoć gostujući na RTS rekao da će od 17. decembra biti „neki lokalni izbori„.

„Dobio sam pismo, evo zvanično. Morate da poštujete demokratiju i opozicione stranke, a nisam neko ko je oduševljen njihovim radom. Oni su rekli da država propada, da je ekonomija uništena, iako je jača nego kada su oni vodili ovu zemlju… Privhatio sam njihovu ideju i spremni smo za izbore od 17. decembra već, mogu da budu 17. decembra“, rekao je Vučić.

On je rekao da je 24. decembra katolički Badnji dan, te da ne mogu da budu održni tada.

„Mogu da budu 17. decembra. Ako žele mogu da budu i 23. decembra. Neka kažu kada žele. Biće zajedno parlamentarni, beogradski, pokrajinski i u još nekim opštinama. Mi znamo da su oni favoriti za izbore u Srbiji“, dodao je Vučić.

Podsetimo, predsednik Srbije najavio je u obraćanju novinarima 22. septembra u Njujorku da će odmah po povratku u Srbiju početi da piše odgovor na zahtev koji su podneli predstavnici opozicije koji organizuju proteste „Srbija protiv nasilja“, a u kojem traže raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora.

„Sada kada se vratim počinjem da pišem prvo odgovor njima na ono pismo koje su mi uputili i da vidimo kada ćemo na te izbore“, rekao je tada Vučić i dodao da je siguran da će se opozicija „obradovati“.

„Oni su sada napravili taj savez za pobedu („Dogovor za pobedu“), oni idu da pobede, veliki su favoriti, ogromnu snagu u narodu imaju“, rekao je tada predsednik Srbije.

Vučić je rekao da se danas sa gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem složio kako da budu predstavljeni rezultati.

„On će biti kanditat SNS, to je predlog Miloša Vučevića. Biće mi čast da budem na listi SNS, ako me budu zvali“, rekao je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare