Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da bi već 17. decembra mogli da očekujemo nove izbore i to vanredne parlamentarne, beogradske, pokrajinske i izbore u nekim opštinama. Već tokom jučerašnjeg dana, neki gradonačelnici su podneli ostavke, a sve u sklopu priprema za izlazak na vanredne izbore. U trenutku velike krize na KiM, inflacije, ulaska u novu grejnu sezonu i mogućih novih poskupljenja, mišljenje sagovornika novina “Nova” je da je odluka o izborima krajem godine iracionalan potez Aleksandra Vučića. Kome ovi izbori više odgovaraju, vlasti ili opoziciji?

“Mi smo spremni za izbore već od 17. decembra“, rekao je Aleksandar Vučić na RTS-u, odgovarajući na zahtev za raspisivanje i održavanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine, koji je opozicija predala Predsedništvu početkom septembra.

Aleksandar Vučić predsednik Srbije gost u emisiji Oko intervju na Radio televiziji Srbije Foto:Screenshot/RTS

Međutim, kako kaže Vučić, tada bi pored beogradskih i parlamentarnih mogli da očekujemo i pokrajinske i izbore u još nekim opštinama, ali ne u većini.

Upitan da li će biti na listi SNS-a, Vučić je rekao da će biti ako to od njega budu tražili, a kazao je i da će Aleksandar Šapić ponovo voditi beogradsku listu.

Kao da se ovim oglasila pištaljka za naprednjake, tokom jučerašnjeg dana su predsednici opština i gradonačelnici u velikom broju opština po Srbiji podneli ostavke. Jer je neophodno raspustiti lokalne skupštine, kako bi se uopšte moglo ići na izbore u decembru. Onda je i na sednici Vlade Srbije premijerka Ana Brnabić ponovila da će izbori biti održani 17. decembra.

Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

S obzirom na aktuelne okolnosti, pogotovu na novu krizu na KiM, izazvanu oružanim sukobima Srba i kosovskih policajaca u selu Banjska na severu KiM, postavlja se pitanje kome ovi izbori u ovom trenutku više odgovaraju.

Šta su plusevi za vlast, a šta za opoziciju

Naučni saradnik na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Dejan Bursać za novine “Nova” kaže da bi izbori u decembru bili impulsivan potez, verovatno iznuđen situacijom na KiM.

Foto: N1

“Nije prvi put da Vučić najavljuje izbore kako bi skrenuo pažnju sa aktuelne krize. Setimo se i da je u prvom obraćanju nakon tragedija u Ribnikaru i Mladenovcu rekao “idemo na izbore”, pa se predomislio. U trenutku kad imamo veliki rast cena, pa situaciju na KiM, a sve se to nadovezuje na tragedije iz maja meseca, meni je odluka o izlasku na izbore u decembru vrlo diskutabilna i iracionalna sa pozicije vlasti. Pored toliko negativnog prtljaga ući u izbornu kampnaju, znači da morate biti spremni za napade. U toj situaciji jedini plus za vlast je da ne dozvoli opoziciji da se konsoliduje u tako kratkom periodu i da pokuša ove teške teme da prekrije nečim drugim. Tu je i mogući plus za opoziciju, a do njenog je talenta i organizacione sposobnosti da održi ove teme do izbora”, navodi Bursać.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže da su kod decembarskih izbora za Vučića povoljne tri stavke.

Bojan Klačar Foto:FoNet/Aleksandar Mijailović

“Pre svega to što kontroliše datum održavanja izbora i optimizuje koji će sve izbori tog dana biti održani. Zatim, SNS ima disciplinovano biračko telo , koje se stalno drži u stanju pripravnosti, stanju predizborne kampanje. Takođe, SNS ima stranačku infrastrukturu koja praktično uvek radi na terenu, tako da zajedno sa svojim partnerima može da ima brzu i efikasnu kampanju”, kaže Klačar za Novu.

Kad su plusevi opozicije u pitanju, Klačar pre svega navodi to što će beogradski izbori biti održani uz parlamentarne.

“Opozicija bi mogla da računa na nešto bolje rezultate u republici na talasu beogradskih izbora. Ti izbori se nekako poklapaju i sa protestima, moguće je da će trajati sve do decembra, a ta energija je još sveža kod glasača. Na posletku njima u prilog ide i nepredvidivost događaja. Prvenstveno na Kosovu i Metohiji, a može doći i do problema sa snabdevanjem energijom, zagađenja vazduha… To je svakako bolja pozicija za opoziciju koja može da kritikuje, jer nema njihove odgovornosti za te probleme”, zaključuje Klačar.

Mogući negativni aspekti

Kad je reč o negativnim aspektima i po vlast i po opoziciju, mišljenja sagovornika Nove su slična.

Bursać ponavlja da su sve aktuelne teme i krize velika poteškoća za vlast. Klačar smatra da tu ima još nekoliko aspekata.

“Pokret o kojem je Vučić govorio, u slučaju decembarskih izbora ne može biti formiran na način na koji je on planirao, pa se može očekivati formiranje izborne liste koja bi imala elemente ovog pokreta. Zatim, zimski izbori dolaze u nezgodnom trenutku, kad se mogu očekivati određena poskupljenja, otvaraju se pitanja energetike, grejanja, povećanih računa… na posletku, Kosovo. Nepredvidiva je situacija, a to nije dobro za kampanju. Vučić je preko Kosova izložen mogućnosti odliva birača ka desnici”.

Kad je opozicija u pitanju, saglasni su da će biti u problemu ukoliko ponovo upadnu u standardni model ponašanja prekomponovanja kolona, u situaciji kad je javno mnjenje iziritirano.

“Pre svega kasno ili sporo organizovanje ko će s kim, previše trošenja vremena na slaganje koalicija, jer se tu može izgubiti dobar deo kampanje. Opozicija nema resurse za brzu kampanju, ali ni kapaciteta za trku na više nivoa, ako budemo imali vanredne beogrdaske, parlamentarne, pokrajinske i neke lokalne izbore. Pitanje je koliko imaju kapaciteta da trče trku na četiri nivoa”, kaže Klačar.

BONUS VIDEO: Šapić – izbor u Beogradu verovatno 17. decembra

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare