Foto:KoSSev

Oko 200 građana okupilo se danas na šetalištu u Kosovskoj Mitrovici, ispred prostorija Srpske liste kako bi prisustvovali protestu koji je najavljen kao skup protiv „veleizdaje“ Aleksandra Vučića i „torture, bahaćenja, nekontrolisanog bogaćenja, pretnji, ucena“ Srpske liste.

Protest je počeo nešto posle 12 časova. Prisutni su razvili transparent na kojem piše „Vučiću, Kosmet te neće! Izdao si nas, Nećemo ni tvoju ZSO! Prodao si nas!“.

Građani su na početku događaja uzvikivali „izdaja“, „crna lista“. Upućene su kritike na račun Aleksandra Vučića, čelnika Srpske liste, kao i kosovskog premijera. I dok su učesnici skupa stajali sa jedne strane šetališta, sa druge je stotinak ljudi pažljivo slušalo šta se govori.

Prisutnima se prvi obratio jedan od organizatora protesta, Ivan Miletić koji je kazao da su za vreme barikada svi verovali da je Vučić želeo da stane iza Srba i da ih podrži, ali i kaže da se to nije dogodilo.

Pročitajte još:

Naglašava da su se građani danas okupili da bi svima poručili i to da neće da „trpe Kurtijev teror“.

„Niko neće više da trpi ovo. Mi ne možemo više“, kazao je Miletić.

Pozvao je Kurtija i međunarodnu zajednicu da se svi policajci sa Severa povuku i zatvore baze specijalnih jedinica.

Nakon Miletića govorili su i drugi Srbi sa Severa Kosova – Nebojša Miletić, Milenković Goran i na kraju poverenik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, Nebojša Jović.

Na protestu je saopšteno da nije reč o stranačkoj aktivnosti već o građanskom skupu. Prisutni su izveli svoje zahteve, tj. iste one koji su postavljeni za uklanjanje barikada, ali i druge. Od međunarodne zajednice su zatražili da se oslobode uhapšeni Srbi i povuku specijalne jedinice sa Severa. Sa druge strane, od Srbije su zatražili da stopira pregovore i da ih zamrzne dok se ova dva zahteva ne ispune. Od KFOR-a i EULEX-a zatražili su da „rade posao zbog kojeg su došli“.

„Sve ostalo je izlazak iz njihovog mandata. U suprotnom nam ništa ne znači. Ako hoćete da radite svoj posao – dobro je, ako ne, onda šta nama preostaje“, kazao je jedan od govornika.

Ujedno su izrazili nezadovoljstvo i protest povodom ranjavanja mališana u Štrpcu i povređivanja mladića u Klokotu. Poželeli su im da se brzo oporave i vrate svojim domovima, te što pre zaborave šta im se dogodilo.

Poslati su i pozdravi Srbima koji žive južno od Ibra – „to su Obilići i heroji“, kazao je poverenik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, Nebojša Jović.

On naglašava da je Metohija duša Srbije.

Kazao je da danas okupljeni građani ne žele sukobe i da ne traže probleme. Sa druge strane, ukoliko neko bude imao probleme na poslu, najavio je da će otići kod njihovih direktora i poslodavaca.

„Mi ovce nismo, oni vukovi nisu“, poručio je.

Zatražio je od Patrijarha SPC da poseti Srbe na KiM.

„Vapi srpski narodn, direktno vas zovem, čekamo vas da dođete u Pećku Patrijaršiju“, kazao je.

On je naglasio da Srbi imaju problem sa politikom Aljbina Kurtija, ali i da je posao Vučića da Srbima osigura bezbednost.

„Ne predsedniče, ti tvojim mirom kupuješ naš nemir, na to nemaš pravo“, kazao je Jović.

On je izneo još jedan zahtev –  da se formira Koordinaciono telo koje bi predstavljalo Srbe i bilo uključeno u rešavanje kosovskog pitanja. Konstatovao je da Srpska lista ne može više da predstavlja Srbe, odnosno da „sudbinu rešavaju biznismeni i propali političari“.

Održavanje protesta u severnom delu Mitrovice kod spomenika Knezu Lazaru, simbolično u 12.01, najavio je upravo poverenik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, Nebojša Jović.

Protest je prvo bio zakazan za 9. januar, ali su se organizatori odlučili na promenu datuma usled, kako su naveli, brojnih zahteva sugrađana, a zbog obaveza koje će imati na radnim mestima 9. januara. Najava za održavanje usledila je nakon smirivanja najnovijih tenzija na Severu Kosova, odnosno uklanjanja barikada od strane Srba, ali bez prethodnog ispunjenja većeg dela uslova koje je postavila Srpska lista.

Srbi sa Severa Kosova podigli su prve barikade 10. decembra, a sve do 29. decembra bilo ih je najmanje 14. Zvaničan povod za postavljanje novih barikada bilo je hapšenje bivšeg pripadnika Kosovske policije, Dejana Pantića. Njegovo puštanje, ali uz oslobađanje još dvojice uhapšenih Srba, bio je i jedan od uslova za uklanjanje barikada uz povlačenje navodnih spiskova za hapšenje Srba, te povlačenje pripadnika Kosovske policije koji su se rasporedile na Severu.

I dok je Dejan Pantić pušten u kućni pritvor, a Beograd navodno dobio garancije da neće biti krivičnog procesuiranja učesnika na barikadama, Srđan Trajković i Miljan Adžić još uvek su u pritvoru, a policajci albanske nacionalnosti i dalje su raspoređeni u etnički mešovitim naseljima severnog dela Mitrovice.

Uprkos tome što nisu ispunjeni svi uslovi, organizatori barikada pristali su na to da ih uklone.

Poverenik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije je potom pozvao građane da se okupe kako bi digli glas protiv „veleizdaje“ Aleksandra Vučića i „torture, bahaćenja, nekontrolisanog bogaćenja, pretnji, ucena“ Srpske liste, te „najsvirepije izdaje“ od prošle nedelje – „aminovanje“ baza Kosovske policije.

„Građani srpske Mitrovice izaći će da javno i jasno pošalju poruku javnosti, srpskoj pre svega, da Aleksandar Vučić ovakvom proalbanskom i po Srbe na Kosovu i Metohiji pogubnom politikom svojom, kao i Srpska lista koja je bila dugogodišnji partner Tačiju i Haradinaju, ne mogu više da predstavljaju Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji“, kazao je.

Najavio je i da će da zatraže od vlasti u Beogradu da se Srbima na KiM odredi „državni pregovarač“ – zastupnik, koji će pre svega da poštuje interese i Srbije i Srba na Kosovu, te da će da zatraži povlačenje svih policijskih snaga sa Severa koje su u međuvremenu raspoređene, a konkretno od KFOR-a – da ne izlazi iz okvira svog mandata.

Protestno okupljanje Srba u Kosovskoj Mitrovici podržao je Pokret za odbranu Kosova i Metohije, kao i pokrajinski odbor Narodne stranke Kosovo i Metohija, pozvao na protestni skup u Kosovskoj Mitrovici.

U isto vreme – 12.00 časova, Srpska lista zakazala je, kako su ga nazvali, veliki narodni protest na platou ispred Doma kulture u Štrpcu.

Povod je ranjavanje 11-godišnjeg dečaka i 21-godišnjeg mladića na Badnji dan u Gotovuši u vezi sa kojim je uhapšena osoba koja se tereti za tri krivična dela, među kojima je teško ubistvo u pokušaju, kao i navodno prebijanje mladića srpske nacionalnosti u Klokotu na Božićno jutro od strane Albanaca, za koje Kosovska policija tvrdi da je tuča dve grupe u kojoj se još uvek ne zna ko su osumnjičeni.

Treći razlog za održavanje ovog protesta je „kontinuirana antisrpska represija režima Aljbina Kurtija“, naveli su iz ove stranke.

BONUS VIDEO Jasmina Jovanović: Nama na Kosovu je potreban samo mir

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare