Dogovor za budućnost – Srbija posle Vučića Foto:Facebook/Novi Optimizam

Ne postoji taj jedan koji može da nas spase, ne može čak ni Nemanja Vidić da promeni fudbal, rečeno je večeras u debati "Srbija posle Vučića" u organizaciji Novog optimizma, gde je poručeno da neko mora krivično da odgovara što je iz parlamenta nestalo 38.000 potpisa za Narodnu inicijativu.

Poslanik Zeleno levog kluba Robert Kozma istakao je da ako se govori o Srbiji posle predsednika Aleksandra Vučića, mora se jasno reći da neće biti sistemskih povlašćenih.

„Treba da se setimo šta je bilo i kako je došao Vučić na vlast. On je obećavao veliku borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a sada imamo trostruko korumpiraniji i kriminalizovaniji režim“, ocenio je Kozma.

Da li posle odlaska Vučića znači da će i ta klika biti razmontirana, upitao je on, jer šablon funkcioniše tako da ko god je vlasti ima povlašćene političke i ekonomske klike.

Kad se padne sa vlasti, postajem ekonomski akter, predočio je Kozma i istakao da je jedino rešenje da mora se napravi obračun sa tom klikom i da nema sistemski povlašćenih.

Urednik Dnevnika na TV Nova S Slobodan Georgiev istakao je da je ovde fudbal generator kriminala i korupcije i ne postoji taj jedan koji će „da nas spase“.

„Njemu je poslata druga poruka – da on uđe u sistem – jer da bi bio kandidat za predsednika Fudbalskog saveza, mora da bude kandidat. Sad ti su provedi vreme sa nama, pa ćemo da razgovaramo, možda bude za godinu dana“, ilustrovao je Georgiev.

Urednica Nove ekonomije Biljana Stepanović rekla je da nema boljeg opisa situacije od onoga „došli divlji oterali pitome“.

„Mene ljudi pitaju – da li se plašim. Hoću da radim svoj posao, da se bavim novinarstvom, neću da budem hrabra. Zašto smo došli u situaciju da budemo hrabri“, upitala je ona.

„Stalno je inverzija i potiranje zdravog razuma“, rekla je Stepanović i dodala da je najveća šteta što se pokušava da sve što smo učili da je dobro, valjano, etično, napravi da ničemu ne vredi.

„Novac su pokrali onoliko, ali najveća šteta je da se radi na urušavanju vrednosti“, ocenila je on i istakla da društvo svaki dan svedoči smicalicama da se izigra Poslovnik zakon, Ustav.

Režiser Janko Baljak rekao je da narod ne može godinu dana nekome da veruje reč, navodeći kao primer „nekih izvojevanih pobeda“.

Za nešto što smo mislili da je dobijeno, zabrana za litijum, Šodroš, Savski nasip, sada dolazimo u situaciju da se sve vraća na početak, opet su cevi u rekama, rade MHE, rekao je Baljak.

Stvar koja mene duboko uznemirava jeste da se, kao narod, nismo civilizacijski postavili prema krupnoj svetskoj temi ruske agresije na Ukrajinu, odnosno mi smo na drugoj strani civilizacije, predočio je on.

Baljak je ocenio da Srbija ima takve propagandne medije kakvih nema ni u Rusiji i neverovatna je „količina mejnstrim ljudi“ koji se raduju uništavanju ukrajinskih gradova.

***

BONUS VIDEO – Zašto ne radi Skupština?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar