Situacija sa opozicionim listama koje su u nekim beogradskim opštinama najpre odbijene, da bi nakon pretnji da će se opozicija povući iz izbornog procesa prigovori bili povučeni, trajala je tri dana. Ne dugo, ali svega dve nedelje pred izbore, pa se postavlja pitanje kolika je šteta načinjena opozicionim strankama koje izlaze na birališta.

“Svako čudo za tri dana”, kaže se u narodu. Međutim, ovo čudo moglo bi imati ozbiljne posledice. Nakon podele opozicije na one koji su za bojkot i one koji su za borbu, dešavanja prethodnih dana mogla bi dodatno demotivisati birače.

Međutim, postoji mogućnost da se stvari preokrenu.

Komentarišući sve što smo prethodnih dana mogli da čujemo i vidimo, a u vezi prigovora na liste “Biramo Beograd” i “Kreni promeni” u opštinama Novi Beograd, Voždovac, Stari grad i Vračar, politikolog Boban Stojanović za Novu kaže da je bespotrebno potrošeno nekoliko dana kampanje, što je sigurno uticalo na deo birača.

Boban Stojanović Utisak nedelje Foto:Ivan Dinić/Nova

“Ali mislim da efekti više zavise od naredne dve nedelje, posebno ako sve izborne liste budu proglašene”, navodi Stojanović.

Na pitanje da li misli da je vlast iskoristila situaciju, da bi se umanjile šanse da opozicija dođe do dobrog rezultata, Stojanović odgovara:

“Moguće da je i vlast umešala prste makar minimalno, na primer kroz mali broj overivača koje su davali listama, pa se ušlo u problem sa vremenom, ali stava sam da i opozicija nije smela da dozvoli da se rizikuje sa dokumentacijom, već su i izborne liste i sve ostalo trebalo odavno da budu spremni. A kad su se izbori raspisali, da se tehničke stvari samo prepakuju u zvanične obrasce izbornih komisija i da se sve proveri mnogo puta”, navodi Stojanović i dodaje:

“Vlast očigledno ne primenjuje neke zakone uvek i svuda jednako i dobro je što je opozicija našla i njihove izborne liste koje su pogrešne, a koje su proglašene”.

Ipak, mišljenja je da opozicija nije trebalo da se igra sa pitanjem prebivališta.

“Stava sam za birače koji su menjali prebivalište, da nije trebalo da se rizikuje sa tim i da ih je trebalo skinuti sa izbornih lista, bez obzira što su te liste ipak na kraju proglašene. Baš zbog utiska javnosti i što je potrošeno tri dana na to i to u ovako kratkoj kampanji. Svakako, trenutno postoji negativan efekat svega ovoga, ali on može kampanjom u naredne dve nedelje da se sanira. Posebno jer sam siguran da mnogi birači i nisu razumeli o čemu se tačno radi i da mnogi u stvari veruju da se radi isključivo o opstrukciji vlasti”, zaključuje Stojanović.

Šta se desilo…

Podsetimo, u opštini Novi Beograd lista “Biramo Novi Beograd” najpre je prihvaćena, da bi naknadno bio podnet prigovor protiv proglašenja liste.

Prigovor je podnet zbog toga što su na toj listi kandidati građani koji nemaju pravo da biraju i budu birani za odbornike na teritoriji Gradske opštine Novi Beograd, jer je njihovo prebivalište promenjeno nakon 3. jula.

Isti problem pojavio se i na listama “Biramo Stari Grad” i “Biramo Vračar”.

U Starom gradu na listi se našlo šest kandidata koji nisu imali na to pravo jer su menjali prebivalište posle 3. jula, dok je u opštini Vračar takvih devet.

U opštini Voždovac su zabeleženi drugačiji problemi s opozicionim listama.

Tu su oborene najjače opozicione liste “Biramo Voždovac” i “Kreni-promeni”.

“Biramo Voždovac” je odbijena jer nisu ispoštovana pravila o zastupljenosti polova, dok je lista “Kreni-promeni” u ovoj opštini odbačena kao neuredna, jer se na propisanom obrascu ne nalazi ime liste.

Odbijena je i opoziciona lista u Jagodini „Jagodina zaslužuje bolje“. Izborna komisija u Jagodini odbila je listu zbog toga što je neuredna, odnosno nije podneta na obrascu koji je propisala Gradska izborna komisija.

Iako je u prvi mah sve izgledalo kao da se opozicija “okliznula” na sopstveni predlog Izmena zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojim je predviđeno da građani koji su menjali prebivalište nakon 3. jula 2023. godine, oni su tvrdili drugačije. Prema rečima Miloša Pavlovića iz Narodnog pokreta Srbije i Biljane Đorđević iz ZLF, u okviru pregovora s vlašću oko izbornih uslova dogovoreno je da ovo pravilo ne važi za kandidate, već samo za birače.

Opozicija koja će na beogradskim izborima nastupiti pod imenom „Biramo Beograd“ je predala potpise GIK-u, Miloš Pavlović, Dobrica Veselinović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zato su “Biramo borbu” i “Kreni-promeni” juče dali rok vlasti da prigovore povuče do petka ili će izaći iz izbornog procesa.

Kasno uveče stigle su informacije da je proglašena lista “Biramo Novi Beograd”, dok se prema informacijama opozicije očekuje povlačenje prigovora u opštinama Vračar i Stari grad. U Voždovcu je lista “Biramo borbu” takođe proglašena.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare