Savo Manojlović Foto: Lilit Andrić

Savo Manojlović, kandidat za gradonačelnika "Kreni-promeni" rekao je će se povući sa izbora i organizovati blokadu 2. juna ukoliko gradske izborne komisije ne prihvate njegovu i listu "Biramo Beograd" na svim opštinama.

„Obraćamo vam se u vezi sa obaranjem izbornih lista. Ukoliko sve opozicione liste koje ispunjavaju dovoljan broj potpisa ne budu proglašene do petka u 12 sati, povući ćemo sve liste izborne liste. Ili ćemo imati izbore ili ćemo organizovati potpunu blokadu izbora 2. juna“, rekao je Manojlović.

On je dodao da je na Novom Beogradu, u Zemunu i Lazarevcu proglašena lista „Kreni-promeni“, a da je oborena na Voždovcu i Rakovici.

„Imali ste situaciju da je na Čukarici Srđan Kolarić praktično izveo državni udar, nemate dovoljno overivača, a na ostalim opštinama uopšte nemate overivače… Na Vračaru je 247 potpisa navodno dato nekim drugim listama, a ne postoji način da se utvrdi kojim. Da li je ovo otišlo fantomskim listama?“, naveo je on.

Manojlović je rekao da snosi odgovornost za greške na listi podnetoj na Vračaru na kojoj je povređena rodna ravnopravnost.

„Nama je oborena lista jer smo imali veći broj žena, to zakonski stoji tako. Isto je učinjeno na Voždovcu na listi Biram borbu. Međutim, lista „Aleksandar Vučić-Surčin sutra“ od 11. do 15. mesta imate samo jednu ženu, Maju Mladenović. Izborna lista ‘Aleksandar Vučić-Rakovica sutra’ od 46. do 50. mesta imate jednu ženu i četiri muškarca. Ovo su proglašene liste“, rekao je Manojlović na konferenciji za medije.

Naveo je da je vlast držala opoziciju na određenom broju skupljanja potpisa jer je dozirano slala overivače.

„Vi sakupite dovoljan broj potpisa, ispostavi se da su ih dali drugoj listi. Predat je dovoljan broj potpis, da ne govorim da ste imali situaciju da su poznate ličnosti davale izjave da nisu potpisale liste“, poručio je on.

Podsetimo, izborna komisija na Voždovcu donela je juče rešenje kojim se odbija proglašenje liste “Biramo Voždovac – doc.dr Biljana Đorđević Nikola Ignjatović (Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Ekološki ustanak – Ćuta, Pokret slobodnih građana, Novo lice Srbije) koju je podnela koalicija Biramo Beograd.

Lista je odbijena zbog toga što nisu ispunjeni uslova predviđeni Zakonom o lokalnim izborima i Zakona o izboru narodnih poslanika, odnosno da nisu ispoštovana pravila o zastupljenosti polova na izbornoj listi.

Ova komisija odbila je još jednu listu istoga dana, liste Grupe građana Kreni-promeni. Kako je obrazloženo, ova lista je odbačena kao neuredna, jer se na propisanom obrascu ne nalazi naziv izborne liste.

Žarko Babić i Savo Manojlović Foto: Kreni Promeni/Promo

Takođe, lista Kreni promeni na Vračaru je odbijena zbog nepoštovanja Zakona o lokalnim izborima, odnosno nisu ispoštovana pravila o zastupljenosti polova na izbornoj listi.

Kako se navodi u obrazloženju ove odluke, proverom podnete izborne liste utvrđeno je da nisu poštovana zakonska pravila o zastupljenosti polova na izbornoj listi propisana odredbom člana 41. Zakona o lokalnim izborima, koja propisuje da na izbornoj listi mora biti najmanje 40 odsto pripadnika manje zastupljenog pola.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare