Foto: TANJUG/ IVAN RADULOVIĆ/Nemanja Jovanović/Nova.rs

Oko 350 pripadnika Kosovske policije upalo je večeras oko 20.30 sati na sever Kosova i Metohije iz pravca južne Mitrovice i stacioniralo se u mešovitim naseljima u severnom delu Kosovske Mitrovice. Tim povodom oglasila se predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković koja je ocenila da je "stanje na severu alarmantno".

„Stanje na severu je alarmantno. Lokalni Srbi nemaju policijsku zaštitu. U bezbednosnom vakuumu uzrokovanom nesmotrenom odlukom @avucic, već svedočimo pokušajima pljački i opštem kolapsu. Politički predstavnici su sekundarni ali KS SRB policajci se hitno moraju vratiti u službu!“, napisla je na svom Tviter nalogu Trajković.

Naime, Kosovska policija najavila je večeras da će povećati prisustvo u narednim danima na Severu.

Ubrzo zatim, pripadnici Kosovske policije iz redovnih jedinica, albanske nacionalnosti, ušli su u severni deo Mitrovice, sa ciljem da pojačaju prisustvo u delovima grada gde živi etnički mešovito stanovništvo, među kojima su pre svega Albanci.

Cilj dolaska ovih jedinica je, kako navode u Kosovskoj pšoliciji, isključivo „zaštita etnički mešovitih delova grada, a nakon više pritužbi Albanaca sa Severa da se ne osećaju bezbedno“.

Više policijskih vozila ušlo je u Bošnjačku mahalu, kod Tri solitera i u ulicu koja vodi ka Mikronaselju.

Međutim, njihovo prisustvo izazvalo je uznemirenost građana Kosovske Mitrovice.

Povodom ulaska kosovske policije u severni deo Kosovske Mitrovice drekotor Kancelarije za KIM Petar Petković je održao vanrednu konferenciju za medije na kojoj je rekao da je na sever Kosova ušlo 300 do 350 pripadnika Kosovske policije, uključujući pripadnike specijalne jedinice.

On je optužio kosovskog premijera da je nastavio sa „protivpravnim i nasilnim akcijama“ u cilju okupacije severa Kosova.

Najavio je i da će Beograd, zbog svega, „razmotriti povratak do 1.000 naših bezbednosnih snaga na prostor Kosova i Metohije, onako kako to predviđa Rezolucija 1244, posebno član 4 ove rezolucije, kao i član 6 aneksa 2.“

BONUS VIDEO: Između 200 i 300 specijalaca ušlo u severni deo Kosovske Mitrovice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare