Foto:ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia; BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia; shutterstock by Tikhonova Yana;

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da mu je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto, na sastanku u ponedeljak, rekao da su sve jači pritisci "poznatih krugova" u Evropskoj uniji da se Srbiji uvedu sankcije i određene mere zbog napada u Banjskoj na Kosovu.

„Rekao mi je da prenesem predsedniku Vučiću poruku Orbana da Mađarska sigurno neće dozvoliti da dođe do toga.To je za nas velika stvar, zato što je tamo potrebno da se donose odluke konsenzusom“, rekao je Dačić na TV Prva.

On je ukazao da kosovski premijer Aljbin Kurti odbija da dođe do političkog rešenja i hoće da nametne „okupaciju severa Kosova, kao što je okupirao Kosovo“.

Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

„Neko će da kaže mi narušavamo teritorijalni integritet Kosova. Kosovo je narušilo teritorijalni integritet Srbije i pokušalo da otcepi deo naše teritorije koja je međunarodno priznata“, naglasio je Dačić.

On je ocenio da nesprovođenje Briselskog sporazuma, kao i hapšenja, optužbe, prebijanja i ubijanja Srba na Kosovu i Metohiji dovode do otpora srpskog naroda.

„Zato je bitno da država Srbija može da ima dobar odnos sa Srbima sa Kosova i Metohije da ne bismo napravili greške koje mogu da nas koštaju“, rekao je Dačić.

PROČITAJTE JOŠ

Osvrćući se na to što je u Tirani odbio da se fotografiše sa učesnicima ministarskog sastanka Berlinskog procesa, zato što je bila istaknuta zastava Kosova, on je objasnio da mora da obrati pažnju na te sitne detalje, jer neko može da ih zloupotrebi i tumači kao da Srbija priznaje Kosovo.

„Nije bilo predviđeno da budu zastave prilikom slikanja. Ja sam ih na vreme upozorio na to“, rekao je Dačić i napomenuo da je „Nemačka institirala da se stavi zastava jer su, kako su rekli, to pravila Berlinskog procesa“.

BONUS VIDEO Mirovna konferencija (ni)je rešenje za Kosovo: Šta stoji iza predloga Edija Rame i da li je on dobar za Srbiju?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar