Protest pokreta Eko straža pod nazivom “Sigurnost je u brojevima” održava se u nedelju ispred zgrade RTS u 19 časova. Cilj skupa je pružanje podrške svim aktivistima koji su uhapšeni u prethodnom periodu zbog “nasilnog rušenja ustavnog poretka”. Tim povodom, vođa pokreta Bojan Simišić oglasio se na zvaničnom profilu na društvenim mrežama i najavio da se do protesta povlači iz javnosti, iz straha da mu se isto ne dogodi.

Simišić se uoči protesta oglasio na zvaničnom profilu Eko straže.

“Ljudi, moram da se isključim do protesta. Nadam se da se vidimo 1. septembra. Ukoliko nisam tamo, drugi organizuju dalje. Iskreno ne mislim da ću biti lišen slobode, ali nikad se ne zna, ništa me više neće iznenaditi”, rekao je Simišić i dodao:

“Želim samo da izjavim da se ne drogiram, retko pijem više od 1-2 jedinice alkohola, nikada ne sedam pod dejstvom alkohola za volan. Odličnog sam zdravlja, odličan sam vozač, auto je u ispravnom stanju. Ne jure me kamataši, nisam se zamerio nikome lično (osim ako nije deo organizovano-kriminalne grupe SNS). Vrlo sam pažljiv kada prelazim mostove, prelazim pešački itd. Samo da ostavim sve ovo ovde za svaki slučaj”.

eko straža
eko straža

Time je jasno stavio do znanja kakvi strahovi prate one koji učestvuju u organizovanju protesta protiv rudarenja litijuma u Srbiji.

Inače, na zvaničnom nalogu saopšteno je ovaj skup organizacije samo Eko straže, budući da je ukupno pet njihovih aktivista privedeno posle prethodnog protesta u Beogradu.

Podsetimo, njima su telefoni i laptopovi oduzeti, pretresali su im domove “i to sve na osnovu zloupotrebe zakonskih ovlašćenja i pravosudnog sistema radi siledžijskog raskusuravanja”.

Upravo zato će se okupljenima obratiti ti isti ljudi koji su uhapšeni zbog svog aktivizma, “kako bi se čule njihove priče, njihovi problemi i pakao kroz koje prolaze godinama zbog svog aktivizma”.

View this post on Instagram

A post shared by Eko Straža (@ekostraza)

Skup se, međutim, ne održava samo u njihovo ime, već u ime svih privedenih aktivista, bez obzira na to iz koje organizacije dolaze. Baš iz tog razloga, aktivista udruženja „Ne damo Jadar“ Zlatko Kokanović rekao je za Nova.rs da će učestvovati na ovim protestima, ali da ne može da otkriva više detalja o skupu.

Kokanović: Ako nešto hoćemo, onda moramo na ulice

“Bićemo na ovim protestima. Ne učestvujemo u organizaciji, tako da ne možemo da govorimo o nekim posebnim detaljima. Vlast vrši pritisak i presiju prema svakome ko iole javno iznese neki stav povodom rudarenja na teritoriji Srbije. To je jedan vid zastrašivanja i naroda i aktivista, tako da mi moramo pribegavati građanskoj neposlušnosti, odnosno protestima i bokadama. Vlast nam je bukvalno dala jasnu poruku da sluša jedino ulicu. To je jedino jasno – ako hoćemo nešto da izdejstvujemo, mi moramo onda da izađemo na ulicu”, rekao je Kokanović.

protest ispred Skupštine opštine Loznica Foto:Marko Dragoslavić/FoNet

Što se tiče skupa u nedelju, prema rečima Eko straže, političari mogu da se pojave, ali isključivo u svojstvu građana, a “promocija i isticanje stranačkih transparenata neće biti dozvoljeni”.

“Protest ima svoj početak i kraj. Protest je ispred RTS jer će tamo biti održan pravi Dnevnik – na ulici, a oni će morati da naprave sličan Dnevnik, ali u studiju”, saopšteno je iz Eko straže.

Podsetimo, pokret će na protestu zahtevati nekoliko stavki od javnog servisa.

Pre svega, insistira se na uključenju uživo u program kako bi “troje aktivista ispričalo našu verziju dešavanja prethodne četiri godine, a pogotovo u poslednje dve nedelje”. Ako toga ne bude bilo, dodaju, onda će zahteve preusmeriti na odgovorna lica.

Poslednji protest protiv iskopavanja litijuma bio je održan 10. avgusta u Beogradu. Osnovna poruka tog skupa bila je „Rio Tinto – neće kopati“.

Ekološka udruženja su taj protest organizovala na dan isteka roka od 40 dana, koji su postavili Vladi Srbije za usvajanje Zakona o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare