Opozicija je predala Skupštini Predlog zakona o zastupanju i zaštiti državnih interesa Srbije na Kosovu i Metohiji. Ovaj predlog ima pet tačaka, a trebalo bi da omogući javnosti pun uvid u sve detalje pregovora s Prištinom.

Ukupno 90 poslanika potpisalo je zahtev za sazivanje vanredne sednice Skupštine Srbije o Kosovu. Pored ovog zahteva, Skupštini je predat i Predlog zakona o zastupanju i zaštiti državnih interesa Srbije na Kosovu i Metohiji. Ovlašćeni predlagač je predsednik Novog DSS Miloš Jovanović.

Jedina opoziciona stranka koja potpisom nije podržala ovaj predlog zakona jeste Zeleno-levi front. Razlog je, kako su naveli, niz grešaka u predloženom tekstu.

Sam Predlog zakona sadrži pet tačaka.

Predlog Zakona Kosovo

Glavni zahtev je onaj predviđen članom 2, koji podrazumeva da Vlada počne da podnosi Skupštini izveštaj o preduzetim pravnim i političkim merama kojima se zastupaju i štite državni interesi Republike Srbije na Кosovu i Metohiji u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima.

“Vlada podnosi Narodnoj skupštini izveštaj po sopstvenoj inicijativi, a najmanje jednom u tri meseca”, navodi se u predlogu.

Predviđena je mogućnost i da Vlada podnosi Narodnoj skupštini izveštaj i na zahtev najmanje 60 narodnih poslanika.

Skupština, poslanici Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Izveštaj Vlade stavlja se na dnevni red prve naredne sednice Naredne skupštine, koja se mora održati najkasnije 15 dana od podnošenja zahteva. Narodna skupština razmatra i usvaja izveštaj”, navodi se u članu 2.

U članu 3 piše sledeće:

“Pred svake pregovore ili drugi oblik razgovora s predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini, Vlada podnosi Narodnoj skupštini predlog odluke koji sadrži političku platformu za pregovore, odnosno drugi oblik razgovora. Na postupak donošenja odluke shodno se primenjuju odredbe Poslovnika Narodne skupštine o postupku za donošenje zakona”.

Poslednjim članom je predviđeno da zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku RS“.

Zahtev za održavanje vanredne sednice o Kosovu usledio je nakon poslednjih dešavanja, kada je Priština faktički preuzela upravljanje opštinama na severu KiM.

Međutim, to je bila samo kap koja je prelila čašu.

Vučić grubo prekršio Ustav

Potpredsednik Novog DSS Predrag Marsenić nedavno je u intervjuu za Novu rekao da je pod ovom vlašću na KiM došlo do prave katastrofe.

Predrag Marsenić Foto:FoNet/Zoran Mrđa

“Nakon Briselskog sporazuma iz 2013. godine, kojim je vlast postepeno predavala srpske institucije na severu KiM, pre svega sudstvo, policiju, elektroenergetski sistem, na red je došao i tzv. Francusko – nemački sporazum i Sporazum iz Ohrida – implementacioni aneks, kojima Srbija priznaje dokumente, nacionalne simbole, pasoše, diplome i tablice svoje južne pokrajine, zatim teritorijalni integritet, suverenitet i ne protivi se članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji”, rekao je Marsenić i dodao:

“Sve obaveze koje proističu iz ovih sporazuma, Aleksandar Vučić je prihvatio i time grubo prekršio Ustav Srbije ali pre svega prevario srpski narod na KiM i doveo ih u izuzetno tešku situaciju. Setite se samo šta je sve pričao, koliko ih je lagao na sastancima, koliko im je obećavao da će Srbija reagovati, da će postati vukovi ako ih neko bude lovio kao zečeve. Na kraju se on pretvorio u zeca, koji peče palačinke na bezbedno udaljenom mestu, u trenutku kad se na KiM dešava katastrofa”.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare