U novoj Vladi Srbije biće mesta i za bivšeg direktora BIA Aleksandra Vulina i nekadašnjeg ministra Nenada Popovića, kadrove režima koji se od prošle godine nalaze na crnoj listi sankcija SAD. Dok je Vulin optužen za koruptivne poslove, Popović je na ovoj nepopularnoj listi zbog pronevera i korupcije. U svakom slučaju, biće zanimljivo i kako će ovaj izbor reagovati zapadni partneri, konkretno ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil koji je ranije izjavio da Amerikanci ne žele da imaju ništa sa liderom Pokreta socijalista koji se posle ostavke vraća na velika vrata u Vladu Srbije.

Mandatar za sastav Vlade Miloš Vučević pročitao je imena kandidata za ministarske pozicije, među kojima su i dva povratnika u Nemanjinu 11 – Aleksandar Vulin i Nenad Popović.

Pored proruske orijentacije i liderstva u malim partijama koje funkcionišu kao privezak SNS, dvojici budućih ministara zajedničko je i to što se nalazi na crnoj listi američkih sankcija.

Aleksandar Vulin Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Bivši direktor BIA Aleksandar Vulin stavljen je na ovu listu u julu 2023. godine zbog njegove angažovanosti u koruptivnim poslovima, što je išlo na štetu miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

„Aleksandar Vulin je odgovoran za svoja koruptivna i destabilizujuća dela koja su takođe omogućila ruske zlonamerne aktivnosti u regionu”, navedeno je obrazloženju Ministarstva finansija SAD iz jula prošle godine, nakon donošenja odluke u uvođenju sankcija Vulinu.

U to vreme Vulin je još uvek bio direktor BIA, da bi tek četiri meseca kasnije podneo ostavku na ovu funkciju. Dok se nalazio na čelu srpske bezbednosne službe, Vulin nije bio omiljeni partner SAD. To je potvrdio i američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil.

Kristofer Hil Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Nakon odluke o sankcijama, bio je jasan i rekao da Amerikanci ne žele da imaju kontakte sa Vulinom.

„Rekli smo vrlo jasno – ovo nisu sankcije protiv bilo koje od institucija Srbije. Ovo su sankcije protiv određene osobe. Pažljivo smo posmatrali tu osobu, njene aktivnosti i zaključili smo da on nije neko koga želimo da vidimo u poseti Americi. Niti želimo da imamo bilo kakve poslovne kontakte sa njim. I na osnovu toga sankcije su uvedene da se zaštitimo“, rekao je Hil u obraćanju medijima u julu.

Nije Vulin bio jedini kog su Amerikanci stavili na crnu listu sankcija. Samo nekoliko meseci kasnije, u trenutku kada je bila kampanja za beogradske izbore u novembru 2023. godine, na listu sankcija stavljen je i bivši ministar Nenad Popović.

Nenad Popović Foto: TANJUG/ SNP/ MILOS PERIC

Poznat kao čovek koji je okrenut Rusiji, u kojoj ima dobre kontakte i višegodišnju saradnju, Amerikanci su utvrdili da je pored svog biznisa razgranao i mrežu koruptivnih poreskih šema.

“On poseduje brojne holdinge kompanije u Srbiji i Rusiji i koristi veze u Kremlju da se bogati, obezbedi poslovanje za njegove prihode i olakša pronevere i koruptivne poreske šeme”, stoji u odluci SAD.

PROČITAJTE JOŠ:

Popović je inače bio u Vladi Srbije od 2017. do 2022. godine, gde je pokrivao resor bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

Ko će sve biti u novoj Vladi?

Predsednik SNS Miloš Vučević obratio se nakon sednice Predsedništva stranke i pročitao imena kandidata za ministre u novoj Vladi.

„Siniša Mali prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija, Ivica Dačić ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Vlade, Aleksandar Vulin potpredsednik Vlade, Irena Vujović potpredsednica Vlade Srbije i ministar za zaštitu životne sredine, Goran Vesić ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Dubravka Đedović ministarka rudarstva i energetike, Tomislav Momirović ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Maja Popović ministar pravde, Bratislav Gašić ministar odbrane“, rekao je Vučević i dodao:

Miloš Vučević Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„Marko Đurić ministar spoljnih poslova, Aleksandar Martinović ministar poljoprivrede, Tanja Miščević ministarka za evrointergracije, Slavica Đukić Dejanović ministarka prosvete, Zlatibor Lončar ministar zdravlja, Nemanja Starović ministar za zapošljavanje, rad, boračka i socijalna pitanja, Milica Đurđević Stamenkovski ministar za brigu o porodici i demografiji, Nikola Selaković ministar za kulturu, Andrijana Mesarović ministarka privrede, Jelena Žarić Kovačević ministarka za upravu i lokalnu samoupravu“, istakao je Vučević.

On je rekao da će dosadašnja ministarka kulture Maja Gojković biti kandidatkinja za novu predsednicu Vlade Vojvodine.

Za koga nije bilo mesta u izvršnoj vlasti?

U novoj Vladi neće biti mesta za dosadašnju ministarku zdravlja Danicu Grujičić, ministarku poljoprivrede Jelenu Tanasković, ali i dosadašnju ministarku kulture Maju Gojković koja će biti nova pokrajinska premijerka.

On se zahvalio sada već bivšim ministrima i rekao da će se neki od njih vratiti na svoja ranija radna mesta, dok će drugi imati nove pozicije.

Danica Grujičić Foto: Amir Hamzagić/Nova.r

Iz Vlade će otići i ministar informisanja Mihailo Jovanović i prvi čovek privrede Slobodan Cvetković, koji je bio privremeno rešenje nakon što je smenjen Rade Basta.

Ministar neće biti mi Marko Blagojević, koji je do sada pokrivao resor za javna ulaganja.

BONUS VIDEO: Vučević pročitao imena ministara: Zavetnica postala ministarka, Dačić ponovo u MUP, Vulin se vratio u Vladu Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare