Vasilije Kacavenda
Foto:Screenshot/Youtube/atelevizija

Gradski odbor Stranke slobode i pravde Kragujevac pozvao je mitropolita šumadijskog Jovana, odnosno Srpsku pravoslavnu crkvu, da povuče odluku o dodeli ordena penzionisanom vladiki Kačavendi.

Iz SSP navode da je odlikovanje koje je uručeno prilikom osvećenja hrama Svetih novomučenika kragujevačkih penzionisanom vladiki Kačavendi skrnavljenje sećanja na sve oktobarske žrtve u Šumaricama.

„Imajući u vidu da je penzionisani vladika optuživan za pedofiliju i podvođenje dečaka, smatramo ga nedostojnim ordena koji je ustanovljen u znak sećanja na streljane đake u Šumaricama. Pozivamo mitropolita šumadijskog Jovana, odnosno Srpsku pravoslavnu crkvu, da povuče odluku o dodeli ordena i na taj način pokaže poštovanje prema oktobarskim žrtvama u Šumaricama“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, penzionisani vladika Kačavenda pre nekoliko dana odlikovan je ordenom Svetih novomučenika kragujevačkih, priznanjem koje je ustanovljeno u znak sećanje na streljane đake u Šumaricama tokom Drugog svetskog rata. Odlikovanje mu je uručio mitropolit Šumadijski Jovan, iako je Kačavenda široj javnosti poznat po optužbama za pedofiliju i seksualno nasilje.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare