Foto:SSP Kragujevac

Kragujevaćki odbor Stranke slobode i pravde, zabrinut je za budućnost fabrike Fijat u tom gradu i nebrigom koju pokazuje država za budućnost nekada najvećeg izvoznika u Srbiji. Ta stranka u saopštenju navodi da su pitanje o opstanku fabrike postavili predsedniku Republike, ali da je umesto odgovora o fabrici on pričao, kako ističu, o ,,kanalizaciji i kotlovima’’.

Stranka slobode i pravde (SSP) upozorava da je zbog neizvesne budućnosti fabrike automobila u Kragujevcu ,,na pomolu socijalna katastrofa’’. Podsećaju da su pre mesec dana postavili pitanje u vezi sa opstankom Fijata, ali da je odgovor predsednika pokazao da u državi ne postoji jasan plan za dalji razvoj fabrike.

,,Na to naše pitanje, od predsednika lično, dobili smo odgovor da će u Kragujevac biti ulagano u kanalizaciju i kotlove. Takav odgovor nam samo potvrđuje da Vlada Republike Srbije nije preduzimala ništa na ulaganju u novi model, čime je ozbiljno ugrožen grad Kragujevac i sudbina 4.000 zaposlenih u Fijatu i kooperantskim firmama’’, navode u SSP-u.

Dodaju da Republika Srbija ima 33 odsto udela u vlasništvu Fijata, pa samim tim, kako ističu, od Vlade očekuju da kao suvlasnik fabrike pokaže proaktivan pristup u poslovanju ovog preduzeća.

Kragujevački SSP u saopštenju navodi da ,,punih devet godina’’ nema nikakvog vidljivog kontakta vlasti sa rukovodiocima Fijata u cilju pravljenja i predstavljanja plana za dalji razvoj fabrike, te strahuju da bi grad ponovo mogla da zadesi sudbina od pre dve decenije, kada je nazivan ,,dolinom gladi’’.

Ukazuju da bi odlaskom Fijata bez posla ostalo oko 4.000 radnika, a to bi se kroz smanjenje prihoda od poreza na zarade odrazilo i na gradski budžet.

U SSP-u smatraju da je neophodno da se državni vrh što pre sastane sa većinskim partnerom i dogovori dalji razvoj i investiranje u fabriku automobila, kako bi bile sprečene dalekosežne posledice po funkcionisanje celog grada.

‘’Iz medija smo saznali da Vlada Republike Srbije ima ,,plan B“ za fabriku u Kragujevcu, a plan je da je preproda. Javnost traži odgovor na pitanje svih pitanja za ovaj grad. Šta će biti sa FIAT-om u Kragujevcu, da li će fabrika uskoro biti prošlost ili ima budućnost? Ovog puta očekujemo precizan odgovor’’, zaključuje SSP u svom saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare