Foto: AP Photo/Vadim Ghirda

Saša Obradović, ambasador Republike Srbije u Finskoj, zajedno sa kolegama iz Ambasade Srbije u Helsinkiju, podržao je tamošnju Paradu ponosa i zajedno sa premijerkom Sanom Marin prošetao ulicama Helsinkija. Za to vreme se vlast u Srbiji oštro protivi tome da građani i građanke drugačijeg seksualnog opredeljenja imaju jednaka prava kao i ostali građani.

Zvaničan nalog Ambasade republike Srbije u Finskoj objavio je danas fotografije sa Prajda u Helsinkiju, uz poruku podrške LGBT zajednici u toj zemlji. Naše diplomate su u društvu kolega iz drugih ambasada prošetali ulicama Helsinkija sa tamošnjom premijerkom Sanom Marin.

Foto:Screenshot/Instagam Sebia in Finland

Ambasador Obradović, inače karijerni diplomata obrazovan i u polju ljudskih prava, je sa kolegama šetao u prvim redovima Prajda, objavili su selfije, a držali su i LGBT zastavu duginih boja. LGBT građani u Srbiji nisu te sreće – jer vlast ovde radi apsolutno suprotno.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić još juče je rekao da je Beograd slobodan i otvoren grad za sve ljude, ali da on neće otvoriti manifestaciju „Europrajd“, čiji je ovogodišnji domaćin Beograd od 12. do 18. septembra.

PROČITAJTE JOŠ

Na pitanje novinara da li će se odazvati pozivu organizatora te manifestacije koja je važna za LGBT zajednicu, da je otvori i podigne zastavu ispred Skupštine Grada, Šapić je rekao da se to neće dogoditi.

„Da li sam najsrećniji što se održava nije važno, ali je važno da pokažemo da je Grad otvoren za sve ljude. Nadam se da će sve da protekne u najboljem redu i da ispunimo našu dužnost i obavezu kao domaćini“, rekao je Šapić posle imenovanja najbližih saradnika u Starom dvoru.

Dodao je da postoje druge manifestacije koje će on otvoriti, kao što je „Dan porodice“, koja se održava 15. maja i čiji će grad biti pokrovitelj.

Marko Mihailović, direktor Beograd Prajda, izjavio je da je razočaran izjavom novog gradonačelnika.

Mihailović je istakao za N1 da je na svakom Prajdu na kojem je bio ove godine gradonačelnik šetao sa ljudima, i da bi izostajanje Šapića sa Euro Prajd događaja velika sramota, poraz i pogrešna poruka gradjanima Srbije.

U svojim stavovima Šapić nije usamljen – iako je premijerka Srbije autovana lezbejka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prošle godineda ne može da potpiše Zakon o istopolnim zajednicama, ako ga Narodna skupština usvoji.

„Ustav upućuje na Porodični zakon koji brak definiše kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene. Stoga, zakon o istopolnim zajednicama ne bih mogao da potpišem i vratio bih ga Narodnoj skupštini“, rekao je predsednik Srbije prošle godine za „Blic“.

Donošenjem zakona, međutim, Ustav ne bi bio prekršen, izjavio je Mihailović prošle godine.

„Smatramo da je prilično čudno da predsednik Srbije, koji je inače i pravnik, pokreće pitanje oko neustavnosti Zakona, koje apsolutno nije tačno. Ovaj Zakon ne može biti protivustavan jer ovo nije Zakon o istopolnom braku“, rekao je Marko Mihailović iz „Beograd Prajda“ ranije.

BONUS VIDEO: LGBTQ+ i dečji heroji – Gosti Stevan Filipović,Branko Rosić

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare