Aleksandar Vučić, Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti Foto:European Union

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak rekao je danas da je Srbija povukla pismo upućeno Briselu prošle godine, u kojem je izrazila rezerve prema Sporazumu na putu ka normalizaciji odnosa sa Kosovom. Reč je o Ohridskom sporazumu. Iz zvaničnog Beograda bez reakcija.

Lajčak je posle sastanka sa zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem u Prištini rekao da je pismo povučeno i da sporazum i dalje važi.

Rekao je i da se s vremena na vreme čuju izjave koje ne pomažu implementaciji sporazuma.

„Ne, Ohridski sporazum je pravno obavezujući i mi radimo na njegovom sprovođenju. Nijedna strana se nije povukla iz ovog sporazuma i razgovaramo s Kosovom i Srbijom kako da ubrzamo njegovo sprovđenje“, rekao je Lajčak.

Šta je bilo u pismu koje je Srbija povukla?

Srbija je u sedištu Evropske unije, u decembru 2023. godine podnela dopis kojim je izrazila rezerve koje se odnose na obaveze koje proizilaze iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa sa Kosovom, uključujući i sam aneks primene.

PROČITAJTE JOŠ

Ovaj dokument je predat na dan samita Evropskoj službi za spoljno delovanje (EEAS) na čijem je čelu šef evropske diplomatije Žozep Borelj koji posreduje u dijalogu Beograda i Prištine.

„Sporazum o putu ka normalizaciji i aneks za njegovu implementaciju, kako je navedeno u deklaraciji (sa samita), smatra se prihvatljivim isključivo u kontekstu koji se ne odnosi na de facto i de jure priznanje Kosova“, navodi se u pismu koje je tada poslala Ana Brnabić, obavljajući funckiju premijerke.

Sednica Skupštine Srbije
Foto:Aleksandar Barda/FoNet

„Republika Srbija“, navela je dalje tadašnja premijerka, „ističe da se ovo opredeljenje ne proteže na priznavanje članstva Kosova u UN, sistemu organizacija i agencija UN, niti na takozvani teritorijalni integritet Kosova“, prenela je tada Slobodna Evropa.

Brisel, pa Ohrid

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premiejr Aljbin Kurti, saglasili su se 27. februara prošle godine u Briselu o Sporazumu o putu ka normalizaciji odnosa, a 18. marta u Ohridu i o Implementacionom aneksu tog dokumenta.

U tim dokumentima se navodi da oni postaju sastavni deo pregovaračkog okvira u procesu pristupanja EU i da nepoštovanje obaveza koje proističu iz njega može imati direktne negativne posledice na evropski put svake od strana.

Mnogi su ovaj sporazum i njegov aneks tumačili kao dodatno udaljavanje Srbije sa Kosova.

Sadržaj celog Ohridskog sporazuma pročitajte OVDE.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare