Foto:ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia; BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia; shutterstock by Tikhonova Yana;

Učešće Srbije na Samitu Evropske unije sa Zapadnim Balkanom koji se održava sutra u Tirani i dalje je pod znakom pitanja. Konačnu odluku će doneti predsednik Aleksandar Vučić, kao što je prvobitno sam rešio i da se na ovom skupu ne pojavi. Ukoliko ostane pri toj odluci, važno je napomenuti da posledice neće trpeti lično on, već cela država, koja bi u ovom trenutku zahvaljujući nizu rizičnih odluka lako mogla da sklizne u stanje kojeg se nerado sećamo - izolaciju.

Samit Evropske unije sa Zapadnim Balkanom po prvi put se održava u Tirani, međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je uprkos navodno dobrim odnosima sa albanskim premijerom Edijem Ramom nedavno “odjavio” svoj dolazak. I to nakon odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija da za ministra u svojoj vladi postavi lidera Progresivne demokratske stranke Nenada Rašića. Umesto Gorana Rakića, koji je bio na ovoj poziciji sve do odluke Srpske liste da napusti kosovske institucije.

To je doslovce izbacilo iz takta predsednika Srbije koji je u direktnom uključenju u dnevnik televizije Pink u četvrtak uveče, a posle čitavog niza uvreda na račun Kurtija, Rašića i njegove novoizabrane savetnice Rade Trajković, rekao da neće doći na samit.

Aleksandar Vučić Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

“Niko iz Srbije neće biti u Tirani 6. decembra, po prvi put, a vi dođite lepo, uzmite dnevnice, naputujte se avionima, pričajte gluposti, lupetajte šta god hoćete, kako vam se hoće. Svi vi iz Evrope, svi vi sa Zapadnog Balkana baljezgajte o tome kako je Srbija kriva za nešto, a ne možete da pronađete ništa za šta je Srbija kriva. Nema nikakvih problema, sve je to u najboljem redu, samo to radite bez Srbije. Pa da vidimo šta ćete to da napravite i kako ćete to da napravite.

Neću da idem, hoću da idem…

Dan kasnije usledio je sastanak sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem, nakon kojeg je Vučić rekao da postoji mogućnost da se predomisli.

“Lično ne vidim smisao u tome, ali spreman da saslušam. Ana (Brnabić) misli da je važno da budemo u Tirani. Ja sam rekao Varheljiju da nije to pitanje moje sujete i nečega što sam rekao, nije mi problem da razmotrimo tu odluku još jednom, da je poništim ukoliko vidim da postoji neka šansa da nešto kažemo“, rekao je Vučić.

Konačna odluka uslediće nakon današnjeg Vučićevog razgovora sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Istovremeno ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da će Vučić sam doneti odluku da li će ići u Tiranu, kao da se ništa ne pitaju ni on, a ni predsednica Vlade Ana Brnabić…

Ono o čemu nisu govorili ni Vučić, ni Brnabić, a ni Dačić jesu moguće posledice ovakve odluke. Ali ne po Vučića, već po Srbiju.

Pogotovu u kontekstu pritisaka da se dijalog Beograda i Prištine privede kraju, ali i da uvedemo sankcije Rusiji.

Dalje udaljavanje od EU

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić za novine “Nova” kaže da bi odluka Vučića da ne prisustvuje sutrašnjem samitu u Tirani predstavljala dalji korak udaljavanja Srbije od Evropske unije i uvod u izolaciju.

briselski pregovori jelica minić
Jelica Minić / Foto: Medija centar Beograd

“To bi bio i dalji korak ka potpunoj izolaciji naše zemlje, ka uvođenju sankcija Srbiji zbog neuvođenja sankcija Rusiji. Ovakva odluka Vučića bila bi i rušenje regionalne arhitekture, a rizik da će se sve to i desiti je pogotovu uvećan nakon postavljenja gospodina Aleksandra Vulina na čeo BIA. Mogli smo da pratimo reakcije tim povodom, kako u susedstvu, tako i u evropskim i međunarodnim krugovima. Srbija, dakle, vodi sebe u ćorsokak ukoliko bojkotuje jedan od izuzetno važnih formata odnosa regiona sa EU i ukoliko propusti priliku da u tom formatu bori za svoje stavove”, kaže Minić.

“Treba naglasiti da bi se ovakvom odlukom drastično pogršala i pregovaračka pozicija Srbije u dijalogu Beograda i Prištine. To sužava manevarski prostor da se smiri situacija na KiM i da se izbegnu dodatne tenzije i mogućnost sukoba. U tom slučaju se gubi mogućnost vođenja ikakvog dijaloga oko postavljenja gospodina Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak u Vladi Aljbina Kurtija”, zaključuje Minić.

Upozorenja EP i NATO-a

Reč “izolacija” koju spominje Minić nedavno se našla i u izveštaju NATO-a o Zapadnom Balkanu, u kojem je jasno rečeno da je kandidatura Srbije za pristup EU u velikoj opasnosti zbog istrajnosti u tome da ne uvedemo sankcije Rusiji. Zbog toga nam, navodi se u izveštaju, preti i mogućnost potpune izolacije.

Nije zgoreg podsetiti ni na nedavnu sednicu Evropskog parlamenta na kojoj je usvojena rezolucija kojom se preporučuje preispitivanje pretpristupnih fondova za Srbiju i projekata koji se iz njih finansiraju. Ovom rezolucijom se preporučuje EU i državama članicama da se napredak u pregovorima sa Srbijom uslovi uvođenjem sankcija Rusiji i vidljivim napretkom u reformama.

Odlučuju o nama

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov smatra da bi, uzevši sve ovo u obzir, odluka da izostanemo sa samita u Tirani bila loša. Istovremeno sumnja da će se tako nešto na kraju dogoditi.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam
Aleksandar Popov Foto: N1

“Naravno da bi bilo loše da se ne pojavimo na ovom samitu. Naljutiš se na EU, pa ne odeš tamo gde se odlučuje o tebi, a usred ovog spora sa Prištinom koji dobija na zamahu i jasno je da i Evropa i Amerika žele što pre da stave tačku na dijalog. Tek sad ne bi trebalo da budemo odsutni sa takvih sastanaka”, kaže Popov za “Novu” i zaključuje:

“Vučić je već posle sastanka sa Oliverom Varheljijem rekao da je spreman da promeni mišljenje zarad odbrane nacionalnih interesa i uveren sam da će se tako nešto i desiti i da će, ipak, otputovati u Tiranu”.

Rama: Ako Vučić ne dođe, katastrofa za Srbiju

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da će Srbija učestvovati na Samitu EU – Zapadni Balkan u Tirani, jer bi suprotna odluka bila „katastrofa“ i za Beograd i za predsednika Aleksandra Vučića.

Edi Rama
Edi Rama Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

„Ne uzbuđuje me bilo kakva izjava političara za potrebe njihove unutrašnje politike. Srbija će biti na samitu. Predsednik Srbije nema drugog izbora nego da dođe na samit. Kažem ovo uveren. Jer suprotno bi bila katastrofa za Srbiju i za njega, naravno“, rekao je Rama.

BONUS VIDEO: Obraćanje Vučića u nacionalnom dnevniku TV Pink

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare