Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je Vlada donela odluku da Republici Sao Tome i Prinsipe dodeli 100.000 dolara kao pomoć za sanaciju od poplava, koje su pogodile tu zemlju u decembru 2021. godine.

Brnabić je na konferenciji za novinare nakon sastanka premijerom Sao Tome i Prinsipe Žoržom Bom Žezusom rekla da Srbija sa tom zemljom sarađuje na polju turizma i obrazovanja i navela da u Srbiji trenutno studira petoro studenata iz te države.

Dodala je da je Srbija zaiteresovana da poveća broj studenta iz Sao Tome i Prinsipe i da te stipendije budu za Medicinski fakultet, što je im trenutno najpotrebnije.

Brnabić se zahvalila Sao Tome i Prinsipe što je ta država bila jedna od prvih koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova 2013. godine.

Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Žesuz je rekao da se nada da će saradnja dve države biti poboljšana, pre svega u poljoprivredi i da Sao Tome i Prinsipe računa na iskustva iz Srbije.

Dodao je da Sao Tome i Prinsipe zainteresovan za uvoz posebno poljoprivrednih proizvoda, kao i za izvoz kakaa, vanile i kafe u Srbiju, ali i da izvozi ne samo sirovine, nego i finalne proizvode.

Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Budući razvoj odnosa Žezus vidi i u turizmu, s obzirom da je njegova zemlja ostrvska i sa velikim turističkim potencijalom.

BONUS VIDEO – Policija u pomaganju građanima u poplavljenom Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare