Od prvog januara 2024. godine Srbi na Kosovu jedini su građani u Evropi izuzev onih koji žive u Rusiji i Belorusiji, a koji i dalje moraju da imaju vize da bi putovali. Vize su ukinute za Albance na Kosovu, zbog čega će Srbi i dalje imati neizdrživ položaj severno i južno od Ibra. Prištinske vlasti najavile su da će im tražiti da plaćaju struju, a od 1. januara i zvanični Beograd priznaje kosovske (RKS) tablice.

Vlast i dalje tvrdi da pobeđuju u „borbi“ sa Prištinom, koja je nekada, prema stavu rukovodstva države i veća od već opštepoznatih 5:0. Ipak, realnost surovo demantuje sve naprednjake, uključujući i predsednika države. Pobede odavno nema, a „gorke plodove“ poraza trpe samo Srbi sa Kosovu.

Sa kosovskim pasošem se sada može bezvizno u EU, ali Srbi sa Kosova sa srpskim pasošem to i dalje ne mogu. Ovo je možda i prva vest kojom su Srbi sa KiM ušli u novu, valjda srećniju 2024. godinu.

Ujedno, građani sa RKS tablica moći će slobodno da se kreću po teritoriji Srbije, što je bila crvena linija za Beograd do pre samo godinu i po dana. Ni to nije sve što je sačekalo Srbe na Kosovu na samom početku 2024. godine.

Ilustracija Foto:KoSSev

Još jedna je stvar uspešna za Prištinu, a to je da će se na severu Kosova plaćati ista struja kao u svim ostalim delovima Kosova, posle 20 godina.

„Elektrosever je počeo da beleži potrošenu energiju u četiri opštine na severu, što znači da će od danas prestati i KOSTT-ova odstupanja. Posle više od 20 godina, čak i na severu naše zemlje plaćaće se ista struja kao na celoj teritoriji Republike Kosovo“, naglasio je 1. januara 2024. godine zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač u Briselu, Besnik Bisljimi.

Ni to nije bilo sve. Krajem 2023. godine, tačnije 27. decembra, kosovski premijer Aljbin Kurti zatražio je od četiri opštine sa srpskom većinu na severu Kosova da plate 12 miliona na ime dugovanja za struju.

Aljbin Kurti Foto:Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

„Mi smo kao Vlada rekli da energiju moraju da plaćaju oni koji je troše i bez obzira na odstupanja ona će se smatrati dugom. S obzirom da su ovo potrošili građani koji žive u te četiri opštine, više je nego ispravno da teret plaćanja ovog duga padne na njih“, rekli su u kosovskoj Vladi.

Loše vesti obeležile su i sam početak 2024. godine za građane na KiM, što je samo produžetak rđave politike Beograda koji je popuštao u dijalogu, a za uzvrat nije dobio mnogo toga. Na momente je delovalo da ne dobija ništa, za šta je očigledan primer odluka Prištine da ne formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), iako se na to obavezala još pre 10 godina.

Aleksandar Vučić, Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti Foto:European Union

Krajem godine, Vlada Srbije donela je odluku da se od 1. januara omogući sloboda kretanja svim vozilima sa Kosova i Metohije. To znači i onima sa RKS registarskim oznakama.

Dakle, nema više ni prelepljivanja oznaka, koje smo imali do sada. Pritom, Vlada je ovu odluku donela usred opšteg haosa u Srbiji i protesta zbog krađe glasova na nedavno završenim izborima. Reklo bi se „ispod žita“, kako se ne bi primetio još jedan poraz.

Od “nema predaje” do dobrodošli u Srbiju

Bitka oko registarskih tablica traje dugo, a poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, za Srbe koji žive na KiM trebalo je da deluju ohrabrujuće. Sad deluju samo kao “šarena laža”.

Tako je u oktobru 2022. godine Vučić ovim povodom poručivao da „nema predaje“ i da Srbi neće prihvatiti RKS tablice, odnosno da KM tablice ostaju. Tom prilikom ušao je u obračun s novinarima N1.

Aleksandar Vučić Foto: Nova

“Posebno vama sa N1, pošto razumem da je ovo ključno pitanje za vas. Pošto vidim da niste razumeli ono što sam govorio u prethodnom delu, da vas obavestim – da, moj odgovor je: ‘Nema predaje!’ Ponoviću: ‘Nema predaje.’ Hoćete još jednom: ‘Nema predaje’“, rekao je Vučić na konferenciji za medije, 27. oktobra prošle godine, odgovarajući na pitanje novinarke N1 Sanje Sovrlić da li poslednji dogovor Beograda i Prištine znači da će KM tablice ostati.

Nakon krize na prelazima Jarinje i Brnjak, u jesen 2021. godine, problem oko registarskih oznaka je privremeno rešen dogovorom o primeni nalepnica pri ulasku na teritoriju Kosova, odnosno Srbiju. Ova odluka važila je i za vozila sa RKS tablicama i za one sa srpskim tablicama.

Pobedili smo i pre više od godinu dana

Na isti način u avgustu 2022. godine “pobedili” smo i na slučaju ličnih dokumenata.

Priština je tad uspela da ubedi Beograd da povuče odluku o ulazno-izlaznim dokumentima za građane sa kosovskim ličnim kartama, koju je primenjivala prethodnih 10 godina. Samim tim više nije bilo potrebe ni da kosovske vlasti dalje insistiraju na merama reciprociteta za one sa srpskim dokumentima. U našoj javnosti, to je predstavljeno kao uspeh.

Dežurni za proglašavanje pobeda, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković tada je rekao sledeće:

Petar Petković Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ

“Uprkos svim preprekama i ucenama, uspeli smo da sačuvamo srpska lična dokumenta za naš narod u pokrajini, pa samim tim sačuvali smo i prisustvo države Srbije na tom prostoru. To znači da će svaki građanin Srbije koji živi na Kosovu i Metohiji moći sa srpskom ličnom kartom slobodno da se kreće. Svaki Srbin južno i severno od Ibra, bez izuzetka, će moći sa svojom srpskom ličnom kartom normalno i bez problema da živi, radi, putuje i prelazi preko administrativnih prelaza“, rekao je tada Petković.

BONUS  VIDEO: Vučić: Oni hoće da mi priznamo Kosovo da bi Srbi izašli na izbore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare