Evropska unija očekuje punu i bezuslovnu saradnju Srbije u vezi sa dešavanjima u Banjskoj 24. septembra, izjavio je portparol EU Peter Stano i naglasio da je prioritet da dođe do deeskalacije i stabilizacije bezbednosne situacije na severu KiM.

„Potrebna je temeljna i adekvatna istraga terorističkog napada na severu Kosova, koja će pokazati ne samo ko su izvršioci, već i ko stoji iza brutalnog napada. U tome očekujemo punu i bezuslovnu saradnju Srbije“, rekao je Stano, prenosi RTS.

Portparol je naveo da je EU spremna da razmotri mere u odnosu na Srbiju, ako zemlje članice procene da je to potrebno.

„Odluku o tome zemlje članice će doneti ako ocene da imaju dovoljno informacija i dokaza. Kada ocene da je trenutak za to, zemlje članice će se odrediti prema događajima na Kosovu i daljim koracima“, rekao je Stano..

PROČITAJTE JOŠ...

Stano je naveo da je za istragu o napadu ovlašćena Kosovska policija, „s obzirom da se događaj desio na Kosovu “ i dodao da je „dobrodošao doprinos svakoga ko može da pomogne da se rasvetle okolnosti napada“.

Naglasio je da „EU ima vrlo dobru saradnju sa Kosovskom policijom »m kao i da postoji „dobra komunikacija“ sa Euleksom.

Na pitanje o tvrdnjama Beograda da su pripadnici misije Euleks bili sprečeni da učestvuju u istrazi, Stano je rekao da „Euleksu nisu potrebni portparoli drugih strana“ i da misija ima dobru saradnju sa prištinskim vlastima.

„Vršenje istrage nije mandat Euleksa, već nadgledanje situacije i pružanje pomoći Kosovskoj policiji na osnovu zahteva,“ rekao je Stano.

Stano je izjavio da je prioritet za EU u ovom trenutku „deeskalacija i smirivanje bezbednosne situacije“ i dodao da uočeno „gomilanje srpskih bezbednosnih snaga u blizini Kosova mora da prestane“.

Posle oružanog sukoba u Banjskoj, više država EU zatražilo je mere protiv Srbije ako se utvrdi povezanost sa napadom na Kosovu. Prema podacima Radija Slobodna Evropa (RSE), mnoge članice EU zatražile su uvođenja mera protiv Srbije ukoliko se dokaže povezanost sa sukobom u Banjskoj.

A kakve sankcije Srbiju mogu da sačekaju, pročitajte ovde.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare