Ukoliko se dokaže povezanost organizatora oružanog sukoba u Banjskoj sa zvaničnim Beogradom, Srbija bi mogla da pretrpi ozbiljne posledice. To je objavio i ugledni list "Gardijan", koji navodi da he moguće uvođenja sankcija Srbiji ukoliko se dokaže da je Aleksandar Vučić na bilo koji način umešan u sukob. Ipak, dok se sprovede kompletna istraga u kojoj je učešće najavila i EU, sankcije će biti na čekanju. Sa druge strane, ukoliko se, ipak, dokaže da je Beograd umešan, prema sagovornicima Nove ulog će biti ogroman: stopiranje investicija, zvaničnici se neće sastajati sa Vučićem i državnim vrhom Srbije, dok će biti stopirane i evrointegracije.

Posle oružanog sukoba u Banjskoj, više država EU zatražilo je mere protiv Srbije ako se utvrdi povezanost sa napadom na Kosovu. Prema podacima Radija Slobodna Evropa (RSE), mnoge članice EU zatražile su uvođenja mera protiv Srbije ukoliko se dokaže povezanost sa sukobom u Banjskoj.

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

„Ono što se desilo u nedelju na severu Kosova, količina oružja koja je pronađena i informacije koje nam stalno stižu sa lica mesta menjaju igru“, rekao je izvor iz EU.

Navode da je Srbija pod lupom svetske javnosti potvrdio je i tekst Gardijana, u kojem se kaže da su igri i sankcije ukoliko se dokaže povezanost napada u Banjskoj sa zvaničnim Beograd.

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Sa druge strane, iz Evropske unije (EU) su potvrdili da su zajedno sa partnerima iz SAD veoma uključeni u istragu oružanog sukoba u Banjskoj.

„Veoma jasan stav EU je“, rekao je portparol Peter Stano, „da je ono što se dogodilo bio teroristički napad i da se mora istražiti ko su oni koji su za to odgovorni, upleteni ili to planirali i da moraju biti izvedeni pred pravdu, a EU će o tome dati sud kad se to razjasni“.

Peter stano Foto:evropska komisija

Kakve sankcije čekaju Vučića i Srbiju? 

Sofija Popović iz European Western Balkana kaže da ukoliko se EU odluči za sankcije , one bi bile slične onima koje je Kurti već dobio. Govoreći o konkretnim odlukama,  ona pominje da bi mogle da budu suspendovane posete zvaničnika, ograničenje dijaloga, smanjenje investicije, ali da će Brisel definitivno sačekati da se ispitaju sve okolnosti.

„Ukoliko se EU odluči na sankcije Beogradu one bi bile iste kao za one koje su uvedene vlastima u Prištini. EU je privremeno suspendovala rad svih radnih grupa za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što je važan korak za evropske integracije Kosova. Takođe zvaničnici iz Prištine nisu pozivani na događaje na visokom nivou, a bilateralne posete su suspendovane, osim onih koje su se ticale dijaloga sa Beogradom. Stavljeno na čekanje programiranje sredstava za Kosovo u okviru pretpristupnih instrumenata (IPA 2024), a investicije za Kosovo, u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan takođe su stavljenje na čekanje“, rekla je Popović za Novu.

Sofija Popović Foto:Privatna arhiva

Bez obzira na odgovor međunarodnih partnera, sagovornica Nove naglašava da je jasno da EU i SAD ono što se dogodilo u nedelju u Banjskoj vide kao teroristički čin dobro organizovane grupe.

„Mislim da je već sada mnogima u EU jako teško da poveruju da zvanični Beograd nema nikakve veze sa akcijom Srba, jer već godinama unazad kontroliše sve ono što se dešava na severu Kosova. Zbog toga će sigurno postojati veliki pritisci pojedinih država članica da se zvanični Beograd sankcioniše, posebno zbog percepcije da se Vučićevom režimu povlađuje već godinama jer ga je bolje imati uz EU, nego u zagrljaju Rusije“, objašnjava Popović.

Novinarka European Western Balkana napominje da će teško međunarodni partneri Beograda sada posmatrati kao kredibilnog partnera koji je posvećen miru i rešenju kosovskog problema.

Posle četiri dana pripadnici Specijalnih jedinica kosovske policije dozvolili su ulazak u selo Banjska. Policajci su rekli da u selo može da se uđe, ali da se ne skreće sa puta, dok se na samom ulazu u selo nalazi još jedna patrola tzv. kosovskih specijalaca.

Foto: TANJUG/Kosovo Police via AP

Podsetimo, nakon vesti da se desila pucnjava u kojoj je ubijen policajac na Kosovu i da se dešava oružani sukob u blizini manastira Banjska, niko se od predstavnika vlasti nije obratio građanima. Između 10 i 11 sati stiglo je zvanično obaveštenje da će se u 14 sati obratiti direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji će govoriti o kriznoj situaciju.

Ipak, ubrzo je stiglo novo saopštenje u kojem je najavljeno da će u toku popodnevnih časova obratiti predsednik Srbije, dok se ujedno otkazuje konferencija Petkovića. Nije objašnjeno zašto, samo je naznačeno da će predsednik „razobličiti sve laži Kurtija“.

Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Ni nakon dugo očekivane konferencije za medije predsednika Aleksandra Vučića građani nisu dobili odgovore na sve pitanja šta se desilo u Banjskoj. I sam Vučić je rekao da nije mogao ranije da se obrati građanima jer „nisu mogli da dobiju ranije informacije zbog magnovenja“ i naveo da su ceo dan imali sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, te da će sa donetim odlukama izaći pred narod u narednim danima.

U međuvremenu, ministar policije Kosova Dželjaj Svećlja objavio je snimak na kojem se navodno vidi Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, za kojeg je rekao da je organizator terorističkog čina.

Foto: Printscreen/Facebook/Xhelal Sveçla

Vlasti u Prištini su prikazale niz modernog naoružanja koje je grupa koristila, uključujući dva oklopna automobila srpske proizvodnje i bacač granata, uz dokument koji navodno pokazuje da je bacač granata, koji je proizvela kompanija Zastava naoružanja, isporučila srpska vojska.

Kosovska vlada je takođe tvrdila da je vođa grupe bio istaknuti političar kosovskih Srba lojalan srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, a da je jedan od trojice borca paravojnih formacija ubijenih u nedelju bio bivši telohranitelj Aleksandra Vulina, šefa srpske obaveštajne službe koji je sankcionisan od strane SAD za korupciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare