Foto: N1, TANJUG / RADE PRELIC

Pokušaji novog predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića da uvede red među poslanike i u parlament konstantno nailazi na otpor, pa tako i njegova jučerašnja opomena da se redovno upisuju na spisak prilikom dolaska na zasedanje. Ruku na srce, nove kritike možda i jesu osnovane, jer se ni sam Dačić juče nije upisao.

Dačić je na jučerašnjem zasedanju u nekoliko navrata držao predavanje poslanicima. Jedno od njih bilo je i na temu upisivanja na spisak prilikom ulaska u Skupštinu.

Ivica Dačić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Želeo bih samo da vas podsetim na vašu obavezu da se prijave svi narodni poslanici koji su sprečeni da sednici prisustvuju, pošto mi ovde u službi trenutno nemamo nijednog koji je javio da je sprečen da prisustvuje sednici, a prisutno je 205. Isto tako bih vas zamolio zbog ove razlike koju sam upravo pročitao od onih koji su upisani, a to je bilo 104 na ulasku u zgradu, do 206 koliko ih sada ima, da poštujete teobaveze koje imate, da se prijavite da ste sprečeni ako ste sprečeni i da se prijavite na ulasku u zgradu da ste došli na zasedanje“, rekao je Dačić.

A gde je tvoj potpis?

Ubrzo je stigao i odgovor poslanika SNS Dragana Šormaza.

Foto:Fonet/Marija Djokovic

 

„Ivica Dačić nastavlja sa trivijalnostima! Jutros je upozorio poslanike da moraju ujutro da se upisuju na spisak prisutnosti koji se nalazi u holu NSRS. NE MORAJU, to je praksa, nije obaveza. Elektronski se evidentiraju u sali. ON SE JUTROS NIJE POTPISAO, broj 44“, napisao je Šormaz i postavio fotografiju spiska poslanika, na kojoj se zaista vidi da Dačićevog potpisa nema.

Dačić se na meti kritika poslanika našao i zbog najave izmene cena u skupštinskom restoranu, a prvi se ovim povodom oglasio predsednik Narodne seljačke stranke Marjan Rističević, koji je rekao:

Foto:Nemanja Jovanović

„Koliko je on platio kafa, pića i hrane u zgradi MSP, toliko sam spreman da doniram. U Skupštini se sve plaća a restoran (u koji nisam kročio 5 godina) nije Skupštinski već Službe za zajedničke poslove i cene su u iste u bilo kom organu Republike Srbije. I pevanje ću mu platiti!“, poručio je Rističević na Tviteru.

Ne snalaze se sa glasanjem 

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić juče je morao da ponovi glasanje i pride održi lekciju poslanicima, koji nisu uspeli da zapamte dogovor sa redovnog kolegijuma.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Naime, prema prethodnom dogovoru sa skupštinskog kolegijuma predsednika parlamenta i šefova poslaničkih grupa trebalo je da bude samo rebalans budžeta. U skladu sa tim sve ostale predloge Vlade trebalo je odložiti za sledeću sednicu, pa tako i predlog izmena i dopuna Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Poslanici to očigledno nisu shvatili i glasali su „za“ umesto „protiv“, pa je Dačić morao da ponovi glasanje, pod izgovorom da sistem ne radi.

„Pošto sistem nije u redu, ja bih vas zamolio da još jednom imate u vidu… Ponavljamo glasanje. Ja bih zamolio šefove poslaničkih klubova koji znaju šta smo se dogovorili, da primenimo to što smo se dogovorili, a to znači da novu sednicu sa ovom tačkom dnevnog reda zakažemo posle ove sednice o budžetu. To znači da iz proceduralnih razloga ne prihvatamo ovaj predlog za glasanje”, rekao je Dačić i ponovio glasanje.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar