Aleksandar Vučić i Ivica Dačić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“Ono što su danas Aleksandar Vučić i Ivica Dačić se ne može dovoditi u vezu sa onim što su oni bili kao studenti. To što su imali odlične ocene kod nas, uopšte nije moralo da znači da će biti i izuzetni državnici, jer fakulteti nisu vaspitne, već obrazovne institucije”, kažu za Nova.rs profesori šefa srpske države i predsednika Skupštine Srbije - Vesna Rakić Vodinelić i Ratko Božović.

U nekoliko navrata predsednik Srbije Aleksandar Vučić je isticao da se „nije odvajao od knjige“ u vreme studentskih dana. Epitet jednog od najboljeg studenta Pravnog fakulteta u Beogradu, svojevremeno mu je dodelio bivši dekan te ustanove Sima Avramović, a sam predsednik Srbije je tvrdio da je danonoćno učio kako bi imao najviše ocene.

Pročitajte još...

„Bio sam odličan student, po mesec dana sam se spremao za ispite. Jednom su svi išli na demonstracije, a ja sam onako mršav sedeo u poslednjoj klupi i rekao: ‘Ja ne mogu da idem, jer ne mogu da čekam još dva dana da polažem Ustavno pravo'“, opisivao je Vučić brucošima Pravnog fakulteta iz 2015. godine svoje studentske dane.

Među nastavnicima koji su predavali Vučiću na pomenutom fakultetu je i profesorka Vesna Rakić Vodinelić, koja za Nova.rs objašnjava da to što je neko bio odličan student ne znači nužno da će biti i izuzetan državnik.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

“Vi kod studenta možete da detektujete vrednoću, eventualno i stepen inteligencije. Kakve su karakterne osobine nekog čoveka i kako je vaspitavan kroz život – to determiniše čoveka, ali fakultet nije vaspitna, već samo obrazovna institucija. Vučića je u velikoj meri determinisalo to što se pravom nikada nije bavio. On je završio taj fakultet, ali to nije njegov poziv i njegova profesija”, objašnjava profesorka Vesna Rakić Vodinelić, dodajući aktuelnog predsednika Srbije nikada nije posmatrala kroz prizmu svog bivšeg studenta.

“Ja se njega uopšte ne sećam sa predavanja, moguće da nije išao redovno, što je na Pravnom fakultetu često slučaj. Sećam ga se samo sa ispita, odakle su utsici odlični. Ne bi kod mene ni dobio desetku da je bilo drugačije. Taj doživljaj ne dovodim nikada u vezu sa ovim što on danas radi”, kaže Vodinelić.

Podsetimo, Aleksandar Vučić je nedavno ponovo postao student, upisavši Visoku sportsku i zdravstvenu školu strukovnih studija, gde je od letos brucoš.

Božović: Dačić bolji student, nego političar

Nekadašnji profesor sociologije na Fakultetu političkih nauka Ratko Božović, svojevremeno je bio predavač aktuelnom predsednik Skupštine Srbije Ivici Dačiću, kojeg se seća kao studenta sa izuzetnim znanjem. Božović napominje da nije bilo realno očekivati da aktuelni predsednik SPS-a bude drugačiji u odnosu na ostale političare, jer je u političkoj areni ne prolaze oni sa moralom.

“Studenti koji su imali najvišu ocenu su dobijali i najteža pitanja na ispitu. Kod prvog pitanja vi shvatite da li je onaj koji polaže soposoban da odgovori na veće zahteve. Sećam se veoma dobro da sam Dačića pitao o avangardnoj umetnosti, što nije bilo baš lako pitanje”, navodi Božović, dodajući da je na njegova teška pitanja Dačić imao dobre odgovore.

Sociolog Ratko Božović Foto: Privatna arhiva

“Pokazao je da temeljno razmišlja o tim stvarima i da ima određenu sklonost i ka umetnosti, ne samo politici. U to vreme za predmet koji sam ja pokrivao je postojalo bar 10 knjiga koje trebalo pročitati pored udžbenika. On je sve pročitao i ostavio je dobar utisak. Pokazao se kao savestan i odgovoran student. Meni se učinilo da je on bolji bio student nego što je sada političar”, objašnjava Božović.

Pročitajte još...

Komentarišući dalji politički razvoj Ivica Dačića, Božović kaže da on nije mogao da traži od svojih studenata da pripadaju njegovoj orijentaciji.

“Dačić je pragmatičan. On nije bio samo dobar teoretičar kao student, već je i veliki akrobata u politici, iako nema telo akrobate. Ne ulazim u etičku dimenziju, jer ona ne postoji u politici. Ovde niko nije mogao postati relevantan političar uz pomoć etičkog stava i odnosa. Balkanska priča nam govori da je moralan političar apsolutno neupotrebljiv”, zaključuje Božović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare