Ivica Dačić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić danas je morao da ponovi glasanje i pride održi lekciju poslanicima, koji nisu uspeli da zapamte dogovor sa redovnog kolegijuma.

Skupština Srbije danas ponovo zaseda, a jedina tema prema prethodnom dogovoru sa skupštinskog kolegijuma predsednika parlamenta i šefova poslaničkih grupa trebalo je da bude samo rebalans budžeta. U skladu sa tim sve ostale predloge Vlade trebalo je odložiti za sledeću sednicu, pa tako i predlog izmena i dopuna Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Pre nego što je ovaj predlog stavio na glasanje, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je poslanicima sledeće:

„Vlada je predložila da se na dnevni red po hitnom postupku stavi predlog o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je podnela Narodnoj Skupštini 6. novembra. Moram samo pre glasanja da napomenem da iz proceduralnih razloga, imajući u vidu našu intenciju da budžet bude jedina tačka na dnevnom redu, a imajući u vidu da sledeća sednica sa ovom tačkom bude zakazana odmah posle izglasavaja rebalansa budžeta, iz proceduralnih razloga Vlada će ponovo uputiti ovaj zahtev na glasanje. Ja ću u toku dana zakazati novu sednicu sa tom tačkom dnevnog reda. Da biste to imali u vidu uoči ovog glasanja“, rekao je Dačić kao da objašnjava osnovcima i stavio predlog na glasanje.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Poslanici, međutim, ni ovako pojednostavljeno objašnjenje nisu razumeli ili su po automatizmu glasali usvajanje predloga.

Dačiću ništa nije preostalo, nego da kaže da nešto nije u redu sa sistemom…

„Pošto sistem nije u redu, ja bih vas zamolio da još jednom imate u vidu… Ponavljamo glasanje. Ja bih zamolio šefove poslaničkih klubova koji znaju šta smo se dogovorili, da primenimo to što smo se dogovorili, a to znači da novu sednicu sa ovom tačkom dnevnog reda zakažemo posle ove sednice o budžetu. To znači da iz proceduralnih razloga ne prihvatamo ovaj predlog za glasanje“, rekao je Dačić i ponovo se oglasilo zvono za glasanje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare