SPS izborni štab Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Uprkos brojnim nepravilnostima na biračkom mestu Veliki Trnovac, opštinska komisija je odbila prigovor koji je podnela Socijalistička partija Srbije. Time su izbori na republičkom nivou završeni, a u novoj raspodeli mandata bez jednog mesta u parlamentu ostaje upravo SPS Ivice Dačića.

Ko će ispasti sa liste SPS još se ne zna, ali se zna da će u parlament kao poslanik ući Šaip Kamberi sa liste Koalicije Albanaca doline. Kako ta lista dobija jedan mandat neko mora da ostane bez jednog. U ovom slučaju je to jedan poslanik Socijalističke partije Srbije, tako da će ova stranka umesto 32 imati 31 mandat.

Skupstina Srbije
Skupština Srbije Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Inače, na ponovljenim izborima u Velikom Trnovcu glasalo je ukupno 697 od 1.089 birača sa pravom glasa, a kako je objavljeno u zapisniku, najviše glasova – 677 osvojila je lista Koalicije Albanaca doline. Po jedan glas osvojili su SNS i NADA, a 18 je nevažećij listića.

Kako je ranije rečeno, listi koju predvodi Šaip Kamber je bilo potrebno oko 400 glasova da bi dobili jedno poslaničko mesto u Skupštini. To su na kraju i ostvarili uprkos brojnim nepravilnostima na ponovljenim izborima.

CRTA potvrdila da je bilo ozbilnih nepravilnosti

U saopštenju Crte navedeno je da je viđen veliki broj slučajeva glasanja bez utvrđivanja identiteta, uz pojave koje izazivaju sumnju da je došlo do glasanja sa tuđim ličnim kartama, slučajevi kolektivnog glasanja, pokušaji da glasaju lica koja se ne nalaze u biračkom spisku, kao i slučajevi da iste osobe glasaju više puta, ističu iz Crte.

Kako se dodaje, zabeleženi su i slučajevi da pojedini birači nisu mogli da glasaju jer su se nečiji potpisi našli na njihovim mestima u izvodu iz biračkog spiska.

Tokom celog dana, neovlašćena lica su bila prisutna na biračkom mestu, dovodila birače da glasaju i organizovala glasanje, upozoravaju iz Crte.

Uprkos svemu što se dešavalo prigovori nisu usvojeni.

Raspored mandata u parlamentu

Prema preliminarnim rezultatima za parlamentarne izbore sa 99,99 odsto obrađenih biračkih mesta, najveći procenat glasova dobila je lista okupljena oko SNS, „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“, – 42,97 odsto, što će joj u novom sazivu u parlamenta obezbediti 120 poslaničkih mandata.

Foto:EPA/ANDREJ ČUKIĆ

Lista „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ osvojila je 13,68 odsto glasova, pa će imati 38 poslanika u parlamentu.

Poslanike će u novom sazivu imati i koalicija NADA, koju čine Demokratska stranka Srbije i POKS koji predvodi Vojislav Mihailović, kojima na osnovu 5,37 odsto osvojenih glasova, pripada 15 mandata.

Koaliciji Dveri-POKS glasove je dalo 3,8 odsto birača, pa će u poslaničke redove sesti 10 poslanika sa njihove liste.

„Boje“ jedine stranke koja je samostalno ušla u parlament, Zavetnika, braniće 10 poslanika, zahvaljujući 3,71 osvojenom procentu glasova birača, a to je, inače, prvi put da će predstavnici ove partije sesti u Skupštinu Srbije.

Kad je reč o manjinskim partijama i koalicijama, Savez vojvođanskih Mađara imaće pet poslanika, lista „Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja“ tri, a SDA Sandžaka dva poslanika.

Dva poslanika imaće i lista Zajedno za Vojvodinu, pa će u skupštinske klupe prvi put sesti i predstavnik hrvatske nacionalne manjine Tomislav Žigmanov.

Bonus video: Bugarski voz

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar