Aleksandar Šapić, Ana Brnabić, Zoran Janković, Ivica Dačić i Milica Đurđević Stamenkovski Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Rezultati lokalnih izbora otkrile su mnoge nedostatke unutar vladajuće koalicije, iako je stožer ove grupacije, Srpska napredna stranka, pokušala tokom jučerašnjeg dana da sve predstavi kao novu ubedljivu pobedu. U mnogim gradovima, uključujući Beograd, vladajuća koalicija osvojila je manje glasova nego na prethodnim izborima u decembru, uprkos tome što je nastupila ujedinjenije nego ikad. Najveći gubitnik u celoj priči sasvim sigurno je Socijalistička partija Srbije i njen lider Ivica Dačić - ostali su bez svojih birača i identiteta, a ni budućnost ne deluje baš svetlo po socijaliste.

SPS je postao privezak stranka Srpske napredne stranke – nakon ovih izbora to je više nego očigledno.

Njihov sunovrat nije sprečila ni Vučićeva dozvola Dačiću da se pojavljuje češće u medijima, da peva na Pinku i priča o svom ogromnom političkom iskustvu koje ga održalo u vlasti gotovo 30 godina.

PROČITAJTE JOŠ...

Pomenuto iskustvo očigledno nije pomoglo Dačiću da izbegne „poljubac smrti“ Aleksandra Vučića koji ga je u nakon poslednja dva izobrna ciklusa sveo na ulogu filijale Srpska napredne stranke.

„Mi smo u stranci svesni šta se dešavalo i postojao je veliki otpor ideji da se ide sa naprednjacima na izbore. Na kraju krajeva, da smo nastupili odvojeno, u situaciji gde opozicija nije izašla ujedinjeno na izbore, sigurno bismo u zbiru imali bolji rezultat“, navodi izvor našeg portala iz vrha SPS-a.

Prema rečima našeg sagovornika, najveći zagovornik koalicije sa naprednjacima bio je upravo Dačić, iako je, kako kaže, i on bio svestan da je to loše po partiju.

„Svi smo svesni da se on (Dačić prim.aut) plaši Vučića i njegove osvete. Dačić nam je na sastancima iznova govorio da ne može da ide protiv predsednika, jer je on spreman da uništi SPS ako mu se ne dopadnu naše odluke. Iako je SPS bio lojalan partner naprednjacima, Vučić je uvek tražio razlog da uđe u sukob sa nama. Koliko je strah kod Dačića bio prisutan shvatili smo kad je zabranio funkcionerima partije da se javno oglašavaju i komentarišu koaliciju sa naprednjacima“, objašnjava naš izvor i dodaje da je očigledno bilo bolje za tu partiju da je napravljen dogovor o novom lideru nakon izbora 2023. godine.

„Ono što je izvesno – ti razgovori će uslediti u narednom periodu“, navodi on.

Kako je izgledao sunovrat SPS-a

Ilustracije radi, Socijalistička partija Srbije je 2018. godine osvojila u Beogradu 6,13 odsto, odnosno 49.895 glasova, skok je usledio na izborima 2022. godine, kad je SPS dobio podršku 64.050 glasača, odnosno 6,99 procenta podrške. Uzlet u Beogradu, pratio je i porast i na republičkom nivou gde je Dačić došao u poziciju da može da postavlja uslove svom dugogodišnjem koalicionom partneru. Na pomenutim izborima, SPS je osvojio 11,79 odsto glasova što je bio njihov najbolji rezultat još od izbora 2012. godine, nakon kojih je Dačić postao premijer, a SNS došao na vlast.

Kao predskazanje onoga što sledi delovao je govor Aleksandra Vučića tokom izborne noći te 2022. godine praktično najavio da postoji problem sa socijalistima i njihovim liderom kojima je zamerao činjenicu da su koristili rat u Ukrajini kako bi dobili podršku birača.

„Uveren sam da će SNS uspeti da drži krmu i pramac broda, a da ne zastrani u desnu stranu jer to nosi svoje probleme. Veliko hvala za nešto što niko nikada od građana Srbije nije dobio. Imaćemo veoma stabilnu i veoma čvrstu Vladu, da li ćemo biti sami, znaćemo za pola-sata sat. Sa Savezom vojvođanskih Mađara imamo najbliže odnose“, rekao je predsednik.

Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

O Dačiću predsednik te noći nije govorio, ali je nakon te noći delao aktivno kako bi ih sveo na to što su danas. Nakon pomenutih izbora, Dačić, koji je nastupao pod sloganom „Ivica Dačić – premijer“, morao je da se zadovolji mestom drugog čoveka Vlada Srbije i pozicijom ministra spoljnih poslova.

Ubrzo je usledio i gušenje SPS, koji je, ako je verovati funkcionerima te partije, pratkično bio primoran da na izborima 2023. godine nastupi u koaliciji sa naprednjacima. Ivica Dačić i dalje je pevao u kampanji i to je sve što je radio. S druge strane, nije uspeo da sačuva podršku koju je imao. Rezultat socijalista od 11,79 odsto iz 2022. godine ostao je samo lepo sećanje, SPS je dobio skoro duplo manje glasova (6,73 odsto) i njihov poslanički klub se smanjio za 13 mesta. Dačić je tada najavio povlačenje iz politike.

„Ovaj rezultat je što se nas tiče nezadovoljavajući i razgovaraću sa kolegma šta je najbolje za stranku u narednom periodu. Moje mišljenje je da je potrebno naći novog lidera SPS-a“, rekao je Dačić.

SPS nije dobio novog lidera u velikoj meri zahvaljujući Vučiću koji je iskoristio svoje „ubeđivačke sposobnosti“ i sačuvao Dačića od političke penzije.

Računica je bila jasna – sunovrat SPS-a nije potpun bez onog ko je 2008. zabio nož u leđa radikalima i Vučiću kad su se nadali da će dobiti mesto gradonačelnika Beograda.

Miloš Vučević, Aleksandar Vučić, Aleksandar Šapić, Ivica Dačić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Dačić je osvedočeni lažov. Ako me ozbiljno pitate, podsetiću vas na 2008, kada je potpisao sporazum da ja budem gradonačelnik Beograda, a meni u lice sto puta rekao da će to biti ispoštovano. Znate kako se završila ta priča. Naravno da sam mu zamerio i to mnogo oštrije nego što vama sada govorim, oštrije nego što i možete da pretpostavite. On je meni davao odgovore poput „pitaj žute, a ne mene“ zbog čega je to tako ispalo. Ja sam mu, naravno, ukazivao da sam ja protivkandidat „žutima“, da je njihov cilj upravo da ne budem gradonačelnik, tako da bi bilo apsolutno besmisleno i glupo da ih pitam bilo šta. Dačić se nikada javno nije izvinio ni zbog čega, pa ni zbog toga“, govorio je Vučić.

I osveta je stigla. U momentima kad je delovalo da je SPS uspeo da izbegne utapanje u Vučićev pokret, stigao je poziv koji se ne odbija, Dačić je ušao u koaliciju sa naprednjacima na lokalnim izborima i to je bio prvi put da njegova stranka ušla u neki savez kao mlađi partner.

Epilog: Velika koalicija koju su činili naprednjaci sa vagon strankama, među kojima je i SPS, osvojila je u zbiru oko 30.000 glasova manje nego na izborima u decembru 2023. godine.

„Zašto bih ja izašao iz Lige šampiona i takmičio se u nekom podsavezu? Ovde nije pitanje da li je neko sada promenio stranu. Nije tačno da SPS menja stranu. Onaj ko se ne prilagođava vremenu u kome živi, sa njime šta se dešava? Izumire kao dinosaurus“, govorio je Dačić krajem 2023. godine odgovarajući na pitanje da li će menjati kurs svoje politike.

Od startera u Ligi šampiona, Dačić se ubrzo preselio na klupu, da bi potom bio i sveden na onog ko peva himnu tog takmičenja u uvodnom delu i to samo kad mu Vučić dozvoli. Istina, tu je i vaskršnje jutro kod Jovane Jeremić, tu je uvek dobrodošao.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare